Työ Someron kullan ympärillä jatkuu – Satulinmäen tutkimukset edelleen lupaavia, kultaa etsivä yhtiö etsii kumppaneita

2
Avalon Mineralsin toimitusjohtaja Malcolm Norris (vas.) vieraili Somerolla viisi vuotta sitten, kun Avalon Minerals tutki Satulinmäen kultaesiintymiä. Norris ja geologi Jan Jäsberg nostivat Satulinmäestä kairattuja kivinäytteitä rullapöydälle helmikuussa 2017. Kuva: SSS-arkisto/MARKO MATTILA

Työ Someron Satulinmäen kultaesiintymien hyödyntämiseksi jatkuu. Satulinmäen alueella tehtyjen uusimpien kairausten tulokset olivat edelleen lupaavia.

Australialainen pörssiyhtiö NewPeak Metals on julkaissut tänä keväänä valmistuneet uusimmat tulokset Someron ja Forssan alueilla tapahtuneista kairauksista. Tutkimukset tehnyt NewPeak Metals kuvaa raportissaan tuloksia merkittäviksi. Yhtiö kertoo raportissaan ja uusimmassa osavuosikatsauksessaan hakevansa parhaillaan yhteistyökumppaneita Someron kultahankkeelle.

Kultapitoisuus oli Satulinmäen tutkituissa kohteissa raportin mukaan parhaimmillaan 5,64 grammaa tonnissa. Yksittäisessä lohkareessa 113 metrin syvyydestä kultaa löytyi 19,75 grammaa tonnissa.

NewPeak Metals teki Satulinmäen alueella porauksia 276 metrin syvyyteen. Viime vuoden lopulla päättyneissä uusimmissa tutkimuksissa tehtiin timanttiporalla kymmenen reikää, joista kaivettiin ylös lähes kaksi kilometriä kivipötköjä.

NewPeak Metals odottaa parhaillaan jatkoraporttia Satulinmäen kaivauksista. Yhtiö on tilannut ruotsalaiselta Geovista-yritykseltä teknisen raportin Someron hankkeesta. Tarkemmista jatkotoimista ja seuraavista vaiheista päätetään yhtiön tiedotteiden mukaan tuon raportin jälkeen.

Yksi tulevien tutkimusten tavoitteista on määritellä kallioperästä tarkemmin kapeammat sektorit, joissa kultaa esiintyy.

Satulinmäen kultaesiintymät tulivat alun perin esille Geologisen tutkimuskeskuksen tutkimuksissa. Geologinen tutkimuskeskus teki alueella kairauksia 2001–2005 paikantaakseen kultaa sisältävän malmin esiintymisalueet.

Kanadalainen yhtiö Nortec Minerals Corporation jatkoi tutkimuksia vuonna 2010 ja Avalon Minerals vuonna 2016. Australialaisen Avalon Mineralsin toimitusjohtaja Malcolm Norris kommentoi Avalonin tutkimuksia keväällä 2017. Norris totesi tuolloin tutkimusten tulosten ylittäneen yhtiön ennakko-odotukset ja huomautti kultaa mahdollisesti sisältävän alueen olevan oletettua laajemman (SSS 18.5.2017).

NewPeak Metalsin Satulinmäessä tutkimien alueiden tutkimusoikeudet kuuluvat Kultatie Oy:lle. NewPeak Metal omistaa Kultatiestä 83 prosenttia. Loput 17 prosenttia omistaa Nortec Minerals, joka teki siis itse 12 vuotta sitten tutkimuksia alueella. NewPeak Metals etsii kultaa Suomen lisäksi Argentiinasta ja Uudesta-Seelannista.

Kultatie perustettiin vuonna 2017. Sitä ennen Satulinmäen kultaesiintymäalueen valtausoikeudet olivat Tammela Minerals -nimisellä yhtiöllä, jonka omisti australialainen Sunstone Metals Ltd.

Geologinen tutkimuslaitos aloitti kairaukset

Someron Satulinmäen ensimmäisistä kairauksista vastasi Geologinen tutkimuslaitos, joka teki alueella tutkimuksia vuosina 2001–2005.
Tutkimuksia jatkoivat myöhemmin kanadalainen Nortec Mineral vuonna 2010 ja australialainen Avalon Minerals vuonna 2016.
Uusista kultatutkimuksista vastaa australialainen malminetsintäyhtiö NewPeak Metals.
NewPeak Metals omistaa 83 prosenttia Kultatie Oy:stä, loput osakkeet omistaa Nortec Mineral.
Kultatiellä onTurvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin myöntämämalminetsintälupa alueelle.
NewPeak Metals etsii kultaa Suomen lisäksi Argentiinasta ja Uudesta-Seelannista.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Z.Z.Zalolainen
1 kuukausi sitten

En usko, että Somerolta mitään kultaa löytyy kaivettavassa määrin.

Kuka tietää
1 kuukausi sitten
Reply to  Z.Z.Zalolainen

Ei voi ihan tuulesta temmattu hanke olla, koska vuosia alueella kairattu ja koko ajan menty tarkempiin tutkimuksiin. Kullan hinta ja ympäristöasiat ovat tietysti myös aika ratkaisevia sitten, jos mahdollisesta kaivoksesta joskus puhutaan.