Azovstalin terästehtaan evakuointeja yritetään jatkaa Ukrainassa, aiemmin saatiin evakuoitua yli 260 sotilasta

0

Ukrainan viranomaisten mukaan Azovstalin terästehtaan ukrainalaissotilaiden evakuointeja Mariupolin satamakaupungista on tarkoitus jatkaa tiistaina. Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar kertoi aikaisemmin, että yli 260 ukrainalaista sotilasta on saatu evakuoitua tehtaalta.
Brittilehti Guardian kertoo, että 53 vakavasti haavoittunutta sotilasta evakuoitiin Azovstalista venäläisten hallussa olevan Novoazovskin kaupungin sairaalaan. Loput 211 sotilasta kuljetettiin pois tehtaalta humanitääristä käytävää pitkin myös venäläisjoukkojen hallussa olevaan Olenivkaan.
Sotilaat on tarkoitus myöhemmin vaihtaa venäläisvankeihin.
– Mariupolin puolustajien avulla Ukraina sai kallisarvoista lisäaikaa koota reservejä, mobilisoida ja ryhmittää uudelleen joukkoja ja saada apua liittolaisilta, Ukrainan puolustusministeriö sanoi lausunnossaan.
Ukrainan armeijan mukaan terästehtaan puolustaminen on viivyttänyt venäläisiä, jotka muuten olisivat voineet siirtää yli 20 000 sotilasta Ukrainan muihin osiin ja saaneet nopeasti vallattua eteläisen Zaporizhzhian kaupungin.

”Aikamme sankarit”

Ukrainan pääesikunta sanoi, että Mariupolissa olleet sotilaat suorittivat taistelutehtävänsä varmistamalla, etteivät venäläisjoukot voineet vallata eteläistä Zaporizhzhian kaupunkia nopealla tahdilla, ja nyt päätavoitteena on pelastaa näiden henget. Pääesikunnan mukaan Mariupolin puolustajat ovat ”aikamme sankareita”, jotka pysyvät ikuisesti maan historiassa.
Vielä maanantaina Azovstalin tehdaskompleksin alueella kerrottiin olevan yhä satoja ukrainalaissotilaita. Ukraina oli yhteydessä useisiin maihin ja moniin kansainvälisiin organisaatioihin, jotta sotilaat saataisiin pois tehtaalta. Ukrainan valtiollisen uutistoimiston Ukrinformin mukaan myös Suomeen oli oltu yhteydessä.
Ukrainan apulaispuolustusministeri Maliar sanoi aiemmin, että sotilaita ei saada pois tehtaalta, koska Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole siihen suostunut.

Itä-Ukrainan taistelut jatkuivat kiivaina

Ukrainan itäosissa kiivaat taistelut jatkuivat Donbassin alueella, missä Venäjän kranaatinheitin- ja tykkituli on ollut jatkuvaa. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina joukot ovat estäneet useita venäläisten etenemisyrityksiä.
– He yrittävät edelleen päästä Sjeverodonetskiin ja muihin Donbassin alueen kaupunkeihin, jotka ovat heidän tärkeimpiä kohteitaan, presidentti sanoi.
Sjeverodonetsk on itäisin Ukrainan joukkojen hallussa edelleen oleva kaupunki. Venäläiset ja separatistijoukot ovat onnistuneet piirittämään sen lähes täysin, mutta lopullinen saarros on jäänyt tekemättä muun muassa siksi, että ukrainalaiset ovat onnistuneet räjäyttämään alueen rautatiesillat.
Venäläiset tekivät ilmaiskuja myös muihin kaupunkeihin ympäri Ukrainaa tiistaisen vastaisen yön aikana. Muun muassa Lvivissä aivan Puolan rajan pinnassa iskettiin sotilaskohteeseen.
Ukrainan eteläosassa ohjusiskuja tehtiin ainakin Odessaan ja Mykolajiviin.

https://www.theguardian.com/world/live/2022/may/16/russia-ukraine-war-latest-news-swedish-pm-to-seek-parliaments-support-for-joining-nato-live

STT

Kuvat: