Valtiojohto kiirehtii Natoon

0
Britannian pääministeri Boris Johnson allekirjoitti keskiviikkona presidentti Sauli Niinistön kanssa julkilausuman maiden turvallisuusyhteistyöstä. Suuret Nato-maat ovat luvanneet Suomelle turvaa jäsenyysprosessin aikana.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoivat torstaina Nato-kantansa yhteisellä tiedotteella. Yllätys ei ollut, että valtiojohto katsoo Nato-jäsenyyden vahvistavan Suomen turvallisuutta.

Tiedotteessa korostettiin, että hakemuksella on kiire. Presidentti ja pääministeri toteavat, että Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi.

Tiedotteen mukaan presidentti Niinistö ja pääministeri Marin näkevät, että Suomen Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta. Lisäksi Naton jäsenenä Suomi vahvistaisi koko puolustusliittoa.

Tarpeettomaan vääntämiseen ja vitkutteluun ei ole aikaa. Valtiojohto toivoo, että Nato-ratkaisun tekemisen edellyttämät kansalliset askeleet otetaan lähipäivinä ripeästi.

Historiallinen ratkaisu Suomen Natoon liittymisestä on siis syntymässä lähipäivinä. Puolustusliiton takana on niin kansan kuin eduskunnan suuri enemmistö.

Presidentin ja pääministerin ilmoitus oli odotettu viesti, jonka jälkeen viimeiset vaiheet viedään läpi vauhdilla. Todennäköistä on, että hakemus Natolle lähtee heti ensi viikon alussa.

Ruotsissa Nato-keskustelu on kulkenut Suomea jäljessä, mutta nyt näyttää siltä, että myös Ruotsi voi jättää jäsenhakemuksen samoihin aikoihin. Se olisi kummankin maan etu.

Jäsenhakemuksen käsittely etenee Natossa nopeasti. Suomen valtiojohto on käynyt tiivistä keskustelua Yhdysvaltojen ja muiden Nato-maiden johtajien kanssa. Pitkäaikainen kumppanimaa Suomi toivotetaan tervetulleeksi, ja jäsenprosessin ajaksi on luvassa tukea suurilta Nato-mailta. Tästä esimerkki on Britannian ja Suomen allekirjoittama julkilausuma maiden välisestä turvallisuusyhteistyöstä.

Venäjälle Suomen liittyminen Natoon ei ole turvallisuusuhka, mutta kylläkin arvovaltatappio. Odotettavissa on kaikenlaista häirintää ja kiukuttelua Kremlin suunnalta.

Ennen niin hyvinä pidetyiltä Suomen ja Venäjän suhteilta putosi pohja viime vuoden lopussa, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin vaati Natolta lupauksia siitä, että puolustusliitto ei saa laajentua. Suomi ei olisi siis saanut enää itse päättää, hakeeko Naton jäseneksi.

Presidentti Niinistö kommentoi poikkeuksellisen kovin sanoin, mitä aikoo vastata Venäjälle, jos Suomen Nato-hakemuksesta kysytään. ”Minun vastaukseni on, että te aiheutitte tämän. Katsokaa peiliin”.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Niinistö totesi osuvasti, että kun naamiot on riisuttu, jäljelle jää vain sodan kylmät kasvot.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments