Vapautta karanteenista tai sorrosta – Muurlan opiston kevätnäyttely avautui Plazassa

0
Annina Ilmasti sanoo tienneensä jo ennen Muurlan opiston valokuvauslinjan opintoja, että ihmisten kuvaus on hänen juttunsa. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Muurlan opiston Vapaus-kevätnäyttelyssä iloitaan vapaudesta ankean korona- ja karanteenikauden jälkeen. Näyttelyn teema on iso ja tematiikalleen uskollisesti käsitteen tulkinnat on jätetty 22 näyttelyyn osallistuvan opiskelijan vastuulle.
– Teemaa on lähestytty eri taiteenaloin ja omista näkökulmista. On ilo nähdä, miten monella eri tavalla vapautta on käsitelty, salolainen valokuvauslinjan opiskelija Annina Ilmasti sanoo.

Muurlan opiston valokuvauslinjan opettaja Ville Karas iloitsee paluusta lähiopetukseen koronan ja pakollisten etäopetusaikojen jälkeen.
– Kansanopistossa toiminta perustuu hyvin paljon lähiopetukseen, ja se, että tähän on päästy takaisin, näkyy myös näyttelytöissä. Etäily haittaa opiston ja opiskelijoiden dynamiikkaa ja yhteishenkeä, Karas sanoo.
Näyttelyn teema päätettiin jo ennen koronaa saatikka Venäjän hyökkäyssodan alkua, mikä on tehnyt vapaus-teemasta entistäkin ajankohtaisemman.
– Vapauden vastakuppina on myös vastuu, Karas sanoo.
Näyttelyssä on nelisenkymmentä työtä valokuvaus-, taide-, sarjakuva- ja animaatiolinjoilta.

Annina Ilmastin näyttelyyn liittyvä oma vapauskäsitys on seuraava: on taas vapaus opettaa, oppia ja rakastaa.
– Saa taas olla lähiopetuksessa, ravintolat ovat auki ja muutkin rajoitukset ovat ohi, ravintola-alalla työskentelevä Ilmasti kertoo.
Ilmasti sanoo valinneensa Muurlan opiston paljolti siksi, että voi Salossa asuvana yhdistää työn, perheen ja opiskelun. Yksivuotinen valokuvauslinja on antanut Ilmastille paljon.
– Tekninen osaamisen parantumisen kautta luovuus ja taiteellisuus ovat saaneet aivan uusia mahdollisuuksia. Samalla olen oppinut paremmin käyttämään kuvankäsittelyohjelmia, Ilmasti kertoo.

Helsinkiläinen Viktor Tattari edustaa sarjakuvalinjaa näyttelyn seitsemällä työllään.
– Hain Aalto-yliopiston elokuvaohjaajalinjalle, mutta en päässyt. Koska sarjakuvat kiinnostavat osana kuvataidetta ja luovaa ilmaisua, tulin Muurlaan, Tattari kertoo.
Muurlan opiston tarjonta on miellyttänyt Tattaria siinä määrin, että aikoo jäädä toiseksikin vuodeksi, mikäli taideyliopistojen ovet eivät syksyllä aukea.
Tattari kokee vapauden sisäiseksi, omaksi tilaksi.
– Vapaus ei ole fyysinen ominaisuus vaan sitä, että voi tehdä mitä itse haluaa ja tuntea olonsa mukavaksi omissa nahoissaan. Kuka tahansa voi olla vapaa tai kahlittu, Tattari sanoo.

Vihtiläinen Melinda Laitinen on kuvataidelinjalla. Laitinen kehuu Muurlan opiston tarjontaa sekä opetusta. Laitinenkin aikoo jatkaa Muurlassa, tällä kertaa sarjakuvalinjalla. Laitinen kertoo ammattihaaveekseen tatuointitartistiuden.
Vapaus valita -tauluni kuvastaa sodan ja rauhan, hyvän ja pahan taistelua ja siinä välissä olevaa epätietoisuutta, valintoja ja ajatusten sumua, Laitinen sanoo.

Animaatiolinjan opiskelija Minttu Pölkki on kotoisin Raisiosta ja sanoo pitävänsä etenkin stopmotion -tekniikasta, kuva kuvalta rakennetusta animaatiosta. Muurlaan Pölkin toi vinkki ammattikoulun opolta. Pölkki on valmistunut mediapalvelutuottajaksi ja ammattikoulussa erityisesti animaatio kiinnosti.
– Voi olla, että ensi syksynä jatkan Muurlassa, jos yhdistetty toisen vuoden sarjakuva- ja animaatiolinja alkaa, Pölkki sanoo.
Opettaja Ville Karas kertoo, että animaatiossa on monia eri tekniikoita, muun muassa nukke-, tietokone- ja pala-palalta -animaatioita.
– Nukkeanimaatiot ovat nyt suosittuja. Siinä kiehtoo arvatenkin käsillä tekeminen.

Muurlan opiston kevätnäyttely Vapaus. Kauppakeskus Plazan 2. kerros 20.5. asti. Näyttely on avoinna joka päivä klo 12–17.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments