Varsinais-Suomessa aiempaa vaikeampi päästä sairaalahoitoon – samaan aikaan potilaat jättävät sovittuja tutkimuksia väliin

2

Varsinais-Suomessa on aikaisempaa vaikeampi päästä sairaalahoitoon. Syitä on sairaanhoitopirin mukaan useita: jatkohoitopaikkojen puute, pitkään heikentynyt henkilöstötilanne, koronapandemia sekä kevään työtaistelutoimet.

Suurin syy on, että potilaille ei löydy jatkohoitopaikkoja, sanoo sairaanhoitopiirin vt. johtaja Petri Virolainen. Päivittäin jatkohoitopaikkaa odottaa useita kymmeniä potilaita.

Sairaanhoitopiirin tiedotteessa todetaan, että erikoissairaanhoidon palveluita ei ole täysin pystytty lakon jäljiltä palauttamaan normaalitasolle. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ovat voimassa edelleen. Hoitovelka kasvaa, eikä kaikkia potilaita pystytä hoitamaan sairaanhoitopiirin edellyttämällä tavalla.

Virolaisen mukaan hoitotakuu ei kaikin osin enää toteudu.

Hoitoalan kevään työtaistelun aikana sairaanhoitopiirissä on peruttu kaikkiaan noin 900 toimenpidettä. Osalle on jo pystytty löytämään uusi aika.

– Huolimatta vallitsevasta tilanteesta henkilökuntamme tekee erinomaista työtä. Teemme päivittäin lukuisia vaativia erikoissairaanhoidon toimenpiteitä, ja potilaittemme antama palaute Tyksissä saamastaan hoidosta on pääosin positiivista, sanoo Petri Virolainen.

Sairaaloissa on nähtävissä nyt samaa ilmiötä kuin koronan ensimmäisinä kuukausina.

– Erikoissairaanhoitoa tarvitsevat eivät hakeudu hoitoon, vaikka tarve olisi. Esimerkiksi monia syöpätutkimuksia on tehty normaalia vähemmän. Tämä tarkoittaa todennäköisesti, että monet potilaat sairastavat vakavaa sairautta tietämättä sitä. Sovittuja tutkimuksia ja käyntejä ei saisi jättää käyttämättä, Petri Virolainen muistuttaa.

Henkilöstövajeen ennakoidaan pahenevan entisestään kesälomakaudella. Sairaanhoitopiirin arvio on, että kolmasosa tai puolet tarvittavista sijaisista puuttuu. Se tarkoittaa, että toimintaa joudutaan ajamaan Tyksissä alas normaalia enemmän, ja kiireettömän hoidon jonot kasvavat entisestään.

Kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat pystytään hoitamaan heikentyneestä tilanteesta huolimatta.

Petri Virolaisen mukaan henkilöstö on väsynyt. Poissaolot ja irtisanoutuneiden määrä ovat kevään aikana lisääntyneet.

– Tilanteen kärjistyminen ja esimerkiksi työtaistelutoimet ovat ymmärrettäviä. Osaamisen varmistamiseen ja terveydenhuoltotyön houkuttelevuuteen tulee myös jatkossa reagoida aiempaa voimakkaammin, Petri Virolainen sanoo.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kokemusta on
1 vuosi sitten

Suurin vaikeus johtuu siitä, ettei potilas kiinnosta lääkäriä. Seuraava!

Ennen sai lähetteen polille
1 vuosi sitten
Reply to  Kokemusta on

Etenkin terveyskeskuksen lääkäreiden yleinen hoitomääräys: otat kipulääkettä vain, niin eiköhän se sillä, vaikka potilas yrittäisikin muuta sanoa. Katsotaan nyt vielä muutama viikko, niin eiköhän se siitä. Ehkä terveyskeskus ei olekaan sairauksien hoitoon?