Vetokoiraharrastajat kisaavat Tupurissa – siperianhuskyt pitävät perniöläisen Anitta Pietarsaaren vauhdissa

0
Anitta Pietarsaaren nelivuotias siperianhusky Talvi on kokenut vetokoira. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Vetokoirakilpailut valtaavat Salossa Tupurin kuntoradan huomenna. Tapahtuman järjestää Etelä-Suomen Valjakkoharrastajat ry.

Vetokoiraharrastus on ympärivuotista ja kattaa paljon muutakin kuin valjakon vetämällä reellä ajamisen pitkin hankia. Valjakkoharrastajat voivat myös ajaa kärryillä, juosta, potkutella tai pyöräillä koiran kanssa.

Yhdistyksen kilpailu- ja koetoimikuntaan kuuluva perniöläinen Anitta Pietarsaari aloitti valjakkoharrastuksen vuonna 2015. Hän on opettanut koiransa vetämää rekeä, kärryjä, mönkijää ja potkupyörää. Toisinaan Pietarsaari ajelee kolmipyöräisellä. Yleensä eteen on valjastettu hänen kaikki kuusi koiraansa.

Winter Wizards -kenneliin syntyi aprillipäivänä seitsemän huskypentua. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tupurissa kilpailuluokkina ovat koirajuoksu, koirapyöräily ja 1–2 koiran kärryluokka, joka ajetaan potkupyörillä. Aikuisten rata on 4,5 kilometriä ja junioreiden 2 kilometriä. Lasten luokka on muutaman sadan metrin pyrähdys lähtöalueella. Juoksijat kiinnittävät koiran vyötärölle juoksuvyöhön ja pyöräilijät pyörissä oleviin telineisiin.

– Koira juoksee aina edellä. Yleensä ne laukkaavat, jos puhtia riittää. Itsellä eivät jalat tahdo aina pysyä perässä, Pietarsaari tunnustaa.

Hänellä on ollut omia koiria kolmisentoista vuotta. Ensin perheeseen hankittiin sekarotuinen, sitten toinen, ja kolmas olikin siperianhusky.

– Silloin koiraharrastus lähti käsistä, Pietarsaari nauraa.

– Tutustuin valjakkoharrastukseen ja hankin lisää koiria.

– Huskeilla vetäminen on veressä ja juokseminen luontaista, Anitta Pietarsaari sanoo. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Pietarsaari oli harrastanut nuorempana yleisurheilua ja ratsastusta, mutta tapaturman jälkeen liikunta oli jäänyt.

– Ennen koirien tuloa en urheillut, mutta kunto on noussut koirien kanssa potkiessa. Tosin nyt koiria on niin paljon, ettei itse tarvitse tehdä juuri muuta kuin pysyä kyydissä!

Anitta Pietarsaari sanoo, että vetokoiraharrastusta voi harrastaa minkä rodun kanssa tahansa sen koosta ja iästä riippumatta, kunhan koira on terve.

– Tietenkin isommat menevät kisoissa lujempaa.

Pietarsaari kuvaa valjakkoharrastusta hauskaksi.

– On kiva tehdä retkiä ja ihanaa nähdä koirien nauttivan työstään. Huskeilla vetäminen on veressä ja juokseminen luontaista.

Anitta Pietarsaari aloitti vetokoiraharrastuksen hankittuaan siperianhuskyn. Nyt hänellä on niitä kuusi. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Viime vuonna perustettu Etelä-Suomen Valjakkoharrastajat ry pyrkii järjestämään kisoja eri puolilla Etelä-Suomea. Niitä on pidetty jo Nurmijärvellä ja Lohjalla, mutta Salossa kisat ovat ensimmäiset laatuaan. Yhdistys kuuluu Suomen Valjakkourheilijoiden Liittoon, jossa on yli 40 jäsenyhdistystä.

– Salossa on paljon lajin harrastajia, Anitta Pietarsaari huomauttaa.

Salon kaupunki on myöntänyt Etelä-Suomen Valjakkoharrastajille luvan järjestää koirajuoksu- ja valjakkokilpailut Tupurin Keski- ja Laavulenkillä 14. toukokuuta kello 7–20. Tupurin kuntorata on suljettu kisapäivän ajan Takalenkkiä lukuun ottamatta.

Ensimmäiset luokat starttaavat aamuyhdeksältä. Palkintojen jako on iltapäivällä neljältä.

Kilpailujen lähtö- ja maalialue on Tupurin majan puoleisella parkkipaikalla. Majan päädyn parkkipaikat ovat kilpailijoiden käytössä. Yleisöllä on kisaan vapaa pääsy. Yleisöpysäköinti on kuntoparkissa.

Anitta Pietarsaari on tyytyväinen, sillä kaikki pennut ovat menossa harrastaviin koteihin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Parhaillaan Pietarsaaren kotona touhuaa aprillipäivänä syntynyt pentue. Kaikki seitsemän ovat saamassa aktiivisen ja harrastavan kodin.

– Kasvatan pienimuotoisesti huskeja kennelnimellä Winter Wizards.