Vilppaalle ei jäänyt enää jossiteltavaa – Karhubasket varmisti mestaruuden ylivoimaisella esityksellä

1
Suurin ero Vilppaan ja Karhun välillä syntyi lopulta laadukkaammista yksilöistä, joista Karhun Cameron Jones oli laadukkain. (Kuva: Lehtikuva/Ville Vuorinen)

Karhubasket on koripallon miesten Suomen mestari. Karhubasket voitti 5. finaalissa Vilppaan selvin numeroin 90-67 ja koko finaalisarjan voitoin 4-1.

Vaikka ottelusarjan kolmas ja neljäs osa ratkesivat Karhulle vasta viimeisillä sekunneilla, ei ottelusarjan voittajasta jäänyt mitään jossiteltavaa. Karhu oli Korisliigan paras joukkue käytännössä lokakuusta toukokuulle, ainoat vaikeat vaiheet joukkue koki koronaviruksen omikronvariantin riehuessa helmi-maaliskuussa.

Mestaruus on Karhulle seurahistorian kolmas (2018, 2019, 2022). Viime kauden mestarille Vilppaalle hopea on seurahistorian kolmas (2017, 2018, 2022).

– Tämä on voitettu mitali, Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen kuittasi Ruudun haastattelussa.

– Kauden paras joukkue on Suomen mestari. He toteuttivat omaa pelitapaansa toista finaalia lukuunottamatta. Se mikä oli hienoa, että finaalit pelattiin terveillä kokoonpanoilla, Toiviainen kertoi.

Viidennen finaalin hahmot olivat Karhun Cameron Jones (25 pistettä), parhaan finaaliottelunsa pelannut sentteri Simeon Carter (16 pistettä) ja tällä kaudella Korisliigan takamieseliittiin noussut Severi Kaukiainen (15 pistettä/8 syöttöä). Vilppaasta kukaan ei noussut erityisesti muiden yläpuolelle.

Viides finaali alkoi Vilppaan kannalta pelottavan kovalla tempolla, mutta vieraat selvisivät siitä hyvin, vaikka Karhu saikin korirallissa luvattoman paljon vapaita lay-uppeja. Hyökkäyksessä Vilpas pelasi korostetusti palloa enemmän korin alle kontrolloidakseen tempoa ja sai sitä kautta luotua kohtalaisia, joskin haastettuja heittopaikkoja kaaren taakse. Riku Laineen kolmosen jälkeen Vilpas piipahti jo kuuden pisteen johdossa (13–19), mutta Karhu tuli nopeasti tasoihin ja avausneljännes päättyi 22–22.

Toisella neljänneksellä Vilpas siirtyi Brian Fobbsin kolmosella johtoon (27–29), jonka jälkeen Karhu otti ohjat. Pientä apua kotijoukkueella antoi myös Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen, joka purnasi teknisen virheen. Karhu kävi Cameron Jonesin johdolla jo kuuden pisteen johtoon (39–33), mutta Vilpas sai kavennettua taukojohdon yhteen Mikko Koiviston kolmosella ja Jeremiah Woodin lay-upilla.

Vilpas sai avauspuolikkaalla kontrolloitua levypalloja edellisiä Kauhajoen otteluita paremmin, mutta Karhu sai edelleen liikaa niin sanottuja helppoja koreja nopeista ja puolinopeista hyökkäyksistä.

Toisen neljänneksen alussa tilanteessa 43–43 Karhun sentteri Simeon Carter teki kaksi peräkkäistä koria ja pimennossa siihen asti ollut Lee Skinner upotti kolmosen. Karhun johto nousi ensimmäistä kertaa seitsemään pisteeseen (50–43). Eikä Karhu enää katsonut taakseen.

Carter pääsi kolme kertaa peräkkäin vapaaheittoviivalle ja Karhun johto venyi jo 12 pisteeseen (56–44). Lopunajan merkit olivat viimeistään ilmassa siinä vaiheessa kun syntymäpäiväsankari Severi Kaukiainen (24 vuotta) teki finaalisarjan ensimmäisen neljän pisteen hyökkäyksen ja Karhun johto kasvoi jo 15 pisteeseen (66–51). Eron perimmäinen ”salaisuus” oli tuttu: koko kentän prässi, joka aiheutti menetyksiä ja väsytti Vilpasta.

Päätösneljänneksellä Karhu venytti johtonsa nopeasti yli 20 pisteeseen, eikä Vilppaalta löytynyt enää voimavaroja nousuun.

Ottelua seurasi Karhubasketin seurahistorian ennätysyleisö 1 723 katsojaa. Ottelu oli samalla Karhun viimeinen Kauhajoen liikuntahallissa. Ensi syksynä joukkue siirtyy uuteen, yli 2 000 katsojaa vetävään IKH-halliin.

Mestaruuden myötä Karhu sai myös oikeuden osallistua Mestarien liigan karsintaan.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Sixth player
9 päivää sitten

Hyvä Vilpas! Tämä hopea ei todellakaan ole häpeä. Karhu ansaitsi voittonsa – tällä kertaa. Nähdään syksyllä Salohallissa!