Vuodenkierto saaristossa

0

JUHA RUUSUVUORI. Toukokuu on saariston hienoimpia kuukausia. Haahkat ja allit soutelevat lahdella, meriharakat toikkaroivat tehtaamme edustalla ja espoolainen jäätelönostaja käy hyvin pyydykseen. Valoa riittää yöllisiin kunnostustöihin, ja niitä meillä omakotiasukeilla piisaa.

Rakastan hetkeä juuri ennen lehvistöjen puhkeamista, kun maisema on laaja ja joka paikasta näkyy kauas. Kun vapun ajan perinteiset raekuurot ovat menneet ohitse, voi ulkona istua lämpimässä korjailemassa uusinta hajonnutta puutarhakonetta.

Mutta a propos! Mistä saamme Turunmaan saaristoon elinvoimaa myös yhdeksitoista muuksi kuukaudeksi? Täällä me asumme Kemiönsaarella tai muilla rannoilla jopa pimeään ja synkkään aikaan. Mistä keinot jaksamiseen ja oivaan elintason nostattamiseen raukoilla rannoilla?

Kesäkuussa suomalaiset raatavat itsensä kesäkuntoon, koska tuotantonormit on saavutettava ennen juhannusta. Jussinpäivänä, no, kaikki me tiedämme mitä silloin tapahtuu. Ei siitä enempää. Lepovaihde on kääntynyt päälle.

Heinäkuussa Suomi on kiinni, jos kaupungeissa liikkuu. Sen sijaan täällä saaristossa alkaa voimallinen sutina, ostelu ja pizzanjäytäminen. Halukkaat pakenevat eristetyille mökeilleen, kulttuurihirmut kesätapahtumiin, joita myös saaristossa järjestetään neljä tai kuusi kappaletta joka ikinen viikonloppu. Tähän päälle kaikki musiikkijuhlat.

Elokuuta leimaa saaristossakin niin sanottu penaalinostoviikonloppu juuri ennen koulujen alkamista. Silloin mennään kaupunkiin hankkimaan kouluvehkeitä, ja illalla nuoriso tapaa ensimmäistä kertaa lomien jälkeen ja rettelöi.

Syyskuu on saaristomme toiseksi hienointa aikaa. Kaikkialla on rauhallista, mutta lämmin meri pitää rannat miellyttävinä kulkea. Jalopuinen ruskamme on usein ihan pohjoisen ruskan kaltainen.

Lokakuussa tekevät reippaimmat turistit pitkiä vaelluksia autioilla rannoillamme. Tyrskytaimen nousee tai ei nouse. Alkuasukkaat ryhtyvät kartoittamaan suoratoistopalveluiden tarjouksia.

Marraskuu on oivallinen aika asuntokaupoille. Meillä Kemiönsaarella saa hyvän omakotitalon puutarhoineen noin kolmanneksella siitä hinnasta, jonka joutuu pulittamaan pääkaupunkiseudulla. Merinäköalan arvostajat voivat löytää maisemansa Taalintehtaalla tonnilla per neliö. Ja se ei ole paljon.

Joulukuu on talven mukavin kuukausi, koska on joulu. Dragsfjärdin kirkon joulukonsertti on legendaarinen.

Tammikuussa annamme ruoansulatuksen taistella rauhassa.

Helmikuussa saariston maisema alkaa valaistua. Kuukauden puolessavälissä avaan toisenkin silmäni talviunesta.

Maaliskuussa voi hyvin hiihtää, kun menee Teijoon. Siellä on enemmän lunta. Usein veneen voi tervata jo maaliskuun lopulla.

Huhtikuussa meillä on valoa, ja meren jäälakeus moninkertaistaa kirkkauden. Sinivuokkojen ja violetin näsiän myötä avautuu uusi maailma. Pian läikehtiikin tuolla sinivihreä meri, jonka laineet avaavat mielelle laajemmat maisemat.

Kirjoittaja on Taalintehtaalla asuva kirjailija.