Yhdessä kuvataiteen polulla – Yhdeksän taiteen harrastajaa sai päätökseen kuvataiteen perusopetuksen opintokokonaisuuden Salon kansalaisopistossa

0
Luokanopettajana toimiva Tanja Lehtiö pitää koululaisille myös kuvataidekoulua. Hänen käsissään on työ Elämän keinu sekä taustalla Hetkiä elämästä -taulut (öljy). Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

En olisi uskaltanut tätä tehdä. Sain tukea kanssaopiskelijoilta.

Näin kuvailee installaatiotaan matonkutojan vaatekaapista Marja Kaasinen Salon kansalaisopiston aikuisille suunnatun kuvataiteen perusopetuksen loppunäyttelyssä Piritan taidetalossa. Sanoihin tiivistyy sekä näyttelyn nimi Yhdessä että koko kurssia kuvaava ominaisuus.

– Leimallista ryhmän työskentelylle on ollut tiivis yhteishenki, luonnehtii kurssilaisia kuvataiteen suunnittelijaopettaja Jaana Saario.

Kuvataiteen perusopetuksen opintokokonaisuus aikuisille toteutettiin Salon kansalaisopistossa ensimmäistä kertaa. Neljä vuotta kestänyt 500 opetustunnin paketti saatiin päätökseen tänä keväänä, ja yhdeksän kurssin suorittaneen töitä on viikonlopun ajan esillä Piritassa.

Saarion mukaan yhdeksän opiskelijan ryhmä on valinnut työtapoja, jotka ovat mahdollistaneet heille mahdollisimman katkeamattoman yhteyden. Tätä kuvaa myös näyttelyn nimi.

Saario sanoo, että kuvataiteen perusopetuksen opintokokonaisuus ei tee taitelijaksi, mutta voi olla apuna jatko-opinnoissa. Se antaa hänen mukaansa myös aika hyvän kokonaisnäkemyksen.

– Tämä on tie kohti omaa tekemistä, Saario tiivistää.

Hän sanoo, että kuvataiteen perusopetuksen opintokokonaisuutta suoritetaan parhaillaan myös Somerolla, jossa kurssi päättyy vuoden päästä keväällä.

Salossa aloitetaan uusi kurssi vuoden 2023 syksyllä.

Matonkutojan vaatekaappi oli Marja Kaasisen mielestä ensin hölmö idea, mutta kanssaopiskelijat tukivat ja auttoivat häntä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salossa kurssin suorittanut Marja Kaasinen kuvailee kuvataiteen opiskeluaan töiden lomassa ulospääsyksi työmoodista. Hän oli kurssin alkaessa luokanopettajana, joskin viimeisen vuoden aikaan jo eläkkeellä.

Kokkilassa asuva Kaasinen sanoo nyt, ettei usko tekemisen jäävän tähän.

Taustaltaan hän on paljon käsillä tehnyt ihminen, vaikka viimeiset kymmenen vuotta ennen kurssia olikin taukoa.

– Olen käynyt Savonlinnan taidelukion sekä opiskellut käsi- ja taideteollisuuskoulussa. Tykkään maalata ja valokuvata, hän kertoo taustaa kurssille hakeutumiseen.

– Tekeminen on tärkeämpää kuin se, onko taidetta, hän katsoo.

Hanna-Kaisa Sulavuori-Kettula aikoi tehdä vahamaalauksen sukupuustaan, mutta kesken työn Ukrainan sota muutti ajatuskulun ja syntyikin toisenlainen taulu. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kaasisen tavoin moni muukin on puurtanut ja sovittanut kuvataiteen opintojaan töiden lomaan. Pertteliläiselle Hanna-Kaisa Sulavuori-Kettulalle se tuotti sen verran vaikeuksia, ettei hän ihan aina jaksanut. Silti intoa on jatkaa.

Hän hyödyntää töissään vahatekniikkaa. Vahamaalauksella on syntynyt näyttelyyn pysäyttävä työ, joka muotoutui uudella tavalla tämän kevään kuluessa.

Syynä oli Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka yllättäen toi myös Sulavuori-Kettulan työhön toisenlaisen näkökulman.

– Aloitin tammikuussa, jolloin ajatuksena oli tehdä sukupuu, mutta luovuin siitä, hän kertaa.

Aineistona hänellä olivat omat laajat sukututkimukset sekä isotädin jäämistö.

– Tässä on kenttäpostia vuodelta 1942, tässä postikortti Johanneksesta vuodelta 1938, tässä Nummelan sanatorio vuodelta 1919, Sulavuori-Kettula kuljettaa katsetta taulussa.

Taulu valmistui lopullisesti tällä viikolla. Katsojalle se kertoo Suomen historiasta, mutta tuo samalla mieleen uuden Euroopassa aloitetun sodan.

Ukrainassa käytävä sota näkyy myös Sulavuori-Kettulan arkisessa työssä. Venäjää ja hiukan ukrainaakin osaavana hän opettaa Ukrainasta paenneita lapsia Salossa.

Sulavuori-Kettula on valmistunut artesaaniksi ja hän opettaa Salon kansalaisopistossa kuvataidetta erikoisalanaan vahamaalaus.

Yhdessä, Salon kansalaisopiston kuvataiteen perusopetus aikuisille -lopputyönäyttely Piritan taidetalossa, Hämeentie 34, Salo. Avajaiset 13.5. kello 17–19. Avoinna 14.5.–15.5. kello 14–18.

Esillä töitä kaikilta yhdeksältä kurssilaiselta: Marja Bergen, Anneli Gyldén, Marja Kaasinen, Tanja Lehtiö, Kirsi Leimu, Hanna Perkonoja, Outi Salo, Lea Salokannel ja Hanna-Kaisa Sulavuori-Kettula.

Outi Salo viimeisteli kurkityönsä esillepanoa kuluvalla viikolla. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Kirsi Leimun työ Lento (paperimassa) sekä taustalla Leimun Elämäni värit -sarjaa (öljy). Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

 

Lea Salokannel, Tähtien alla (akryyli). Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

 

Anneli Gylden, Olemisen helppous (akryyli). Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo