Yksimielinen valinta

0
Talousjohtaja Anna-Kristiina Korhonen valittiin Salon kaupunginjohtajaksi.

Salon kaupunginjohtajan valinta eteni maaliin odotetulla tavalla. Jo pitkään virkaa vt:nä hoitanut talousjohtaja Anna-Kristiina Korhonen näytti todennäköisimmältä rekrytoinnilta alusta asti.

Korhosen ja Salon kaupungin suhde ei ole vielä kovin pitkä. Raisiolainen kauppatieteiden maisteri aloitti talousjohtajana vuoden 2019 alussa. Hän on onnettomien sattumien seurauksena päässyt kuitenkin perehtymään kaupungin asioihin syvällisemmin kuin varsinainen virka olisi vaatinut.

Korhonen haki kaupunginjohtajaksi jo kaksi vuotta sitten. Silloin kaksi kolmasosaa valtuustosta piti parempana Tero Nissistä. Nyt Korhonen esitettiin valtuustolle ainoana ehdokkaana, ja hänet valittiin virkaan raikuvin aplodein.

Korhonen sanoi Salon Seudun Sanomien haastattelussa kolme tärkeää sanaa: olen tullut jäädäkseni (SSS 17.5.). Salon kaivataan nyt johtajaa, joka pysyy virassaan ja sitoutuu pitkäaikaisesti kaupungin kehittämiseen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen takia kuntien rooli muuttuu. Sote-palveluiden siirtyminen hyvinvointialueiden vastuulle vähentää lakisääteisten palveluiden määrää ja osuutta kaupungin toiminnasta.

Menojen ja vastuiden vähetessä vähenevät tietysti myös rahat, mutta periaatteessa päättäjillä on ensi vuodesta enemmän tilaa miettiä, mitä kaupunkilaisten hyväksi voidaan tehdä. Kaupungin virkamiesjohto on tässä avainasemassa, ja sen johdossa on kaupunginjohtaja.

Johtamistaitoja tarvitaan muutenkin. Kaupungin palvelukseen jää sote-uudistuksen jälkeen vielä noin 1 700 työntekijää.

Korhosen viimeinen kaupunginjohtajan sijaisuus alkoi viime syksynä. Hän ei ole virkaa väliaikaisesti hoitaessaan tehnyt linjauksia kaupungin tulevaisuudesta, ja hän puhuu edelleen varovaisesti. Haastattelussa Korhonen korosti, että Salo ei tee uuden kaupunginjohtajan takia täyskäännöksiä eikä vallankumousta.

Meneillään on strategian uudistaminen, ja sillä valmistaudutaan siihen, minkälainen kaupunki on hyvinvointialueen toteutumisen jälkeen.

Kaupunginjohtajalta on oikeus odottaa selviä kannanottoja, mutta tässä vaiheessa varovaisuus on varmasti paikallaan. Nyt annetaan tilaa poliitikkojen ja muiden kaupunkilaisten aloitteellisuudelle.