Yrittäjien Kuntabarometri 2022: Marttila on yritysmyönteisyydessään pienten kuntien ykkönen ja Salo suurten kuntien kahdeksas

1
Marttila nousi tänä vuonna Suomen yrittäjämyönteisimmäksi kunnaksi omassa pienten kuntien sarjassaan. Tuloksesta iloitsevat sekä Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Hanna Munter (vas.), kunnanjohtaja Carita Maisila että Marttilan Yrittäjien puheenjohtaja Anna-Maija Virtanen.

Marttila, Lieto ja Seinäjoki ovat Suomen yritysmyönteisimmät kunnat. Marttilan kunta voitti alle 10 000 asukkaan kuntien sarjan valtakunnallisessa Yrittäjien Kuntabarometri -kyselyssä. Jo kaksi vuotta sitten Marttila ylsi sarjassaan hopeasijalle.

Lieto voitti yrittäjämyönteisimmän kunnan tittelin neljättä kertaa peräkkäin keskikokoisten eli 10 000–50 000 asukkaan kuntien sarjassa. Seinäjoen kaupunki teki saman yli 50 000 asukkaan kuntien sarjassa.

Yrittäjät antoivat sekä Marttilalle että Liedolle kokonaisarvosanaksi 4,35 asteikolla 1–5.

Neljä muutakin varsinaissuomalaista kuntaa sijoittui omien sarjojensa kymmenen yritysmyönteisimmän kunnan joukkoon. Salo arvioitiin suurten kuntien sarjan kahdeksanneksi parhaaksi. Keskikokoisten kuntien sarjassa Naantali oli viides ja Paimio kahdeksas. Pienistä kunnista Aura sijoittui kymmenenneksi.

Varsinais-Suomen maakunta paransi kokonaisuudessaan tulostaan alueellisessa vertailussa. Se nousi kolmen parhaan maakunnan joukkoon sijalta kuusi. Edelle menivät vain Etelä-Pohjanmaa ja Savo. Taakse jäivät muun muassa Pirkanmaa ja Uusimaa.

– Menestys kertoo maakunnan monipuolisesta elinkeinorakenteesta, mutta myös siitä, että yritysten merkitys on kunnissa tunnustettu ja elinvoimatyöhön panostettu, sanoo Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Varsinais-Suomi sai elinkeinopolitiikan osalta yrittäjiltä arvosanan 3,26. Kaksi vuotta sitten se oli 3,07. Kuntien elinkeinotoimiin on resursoitu ja palkattu elinkeinoasiamiehiä ja kehittämisasiantuntijoita.

– Näkyy, että rekrytoinnit ovat kannattaneet, somerolainen Munter korostaa.

Yrittäjien mielestä kuntien päätöksenteon yrityslähtöisyys ja elinkeinopolitiikan asema ovat Varsinais-Suomessa valtakunnan tasoa paremmalla tolalla. Parhaimman arvosanan varsinaissuomalaiset yrittäjät antoivat kuntien tuottamille yrityspalveluille, joista alue sai kokonaisarvosanaksi 3,3.

Kunnanjohtaja Carita Maisila toteaa, että Marttilan kuntaan yhteyttä ottavalle yrittäjälle pyritään antamaan hänen tarvitsemansa palvelut saman tien. Kunnassa ymmärretään yrittäjien kiireet, eikä haluta odotuttaa näitä puhelimessa, saati pallotella viranhaltijalta toisella.

– Kunnan ja yrittäjien yhteistyö on kehittynyt erittäin toimivaksi, sujuvaksi ja nopeaksi. Sekä kunnanjohtaja että elinkeinoasiantuntija Jaakko Salmi vastaavat aina puhelimeen tai soittavat takaisin, Marttilan Yrittäjien puheenjohtaja Anna-Maija Virtanen vahvistaa.

IROResearch teki kahden vuoden välein koottavan Yrittäjien kuntabarometri -kyselyn 1.2.–4.4. Siihen vastasi 9 564 yrittäjää eri puolilta Suomea. Varsinais-Suomesta saatiin 962 vastausta. Koko maan keskiarvo oli tänä vuonna 3,08.

Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n mielestä paikallisten yrittäjäyhdistysten kannattaa käydä tulokset yhdessä läpi kuntien kanssa ja katsoa, missä on onnistuttu ja mitä kehitettävää löytyy. Tavoitteena on sopia jatkotoimista ja mahdollisista tavoitteista seuraavalle mittausjaksolle vuodelle 2024.

Vastausten alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset julkistettiin keskiviikkona Kunnallisjohdon seminaarissa Vaasassa.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Yksi kysymys
1 vuosi sitten

Tehtiinkö kysely paikkakunnalla jo ennestään toimiville yrityksille vai myös niille yrittäjille, jotka ovat kysyneet mahdollisuutta, tiloja tai lupia toimia kyseisessä kunnassa?