Aluevaltuusto muokkaa sote-palveluja aloitteilla – psykiatrisia sairaanhoitajia kouluihin ja päihdehuoltoa korvaushoitojen sijasta raittiuteen

1
Psykiatristen sairaanhoitajien työ yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa on vähentänyt painetta Tyksin nuorisopsykiatrian poliklinikalla.

Varsinais-Suomen aluevaltuuston ryhmät pyrkivät vaikuttamaan hyvinvointialueen tulevaan toimintaan aloitteiden avulla.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä haluaa psykiatriset sairaanhoitajat koko hyvinvointialueen koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon. Nämä puuttuvat työssään 13–19-vuotiaiden nuorten keskivaikeisiin mielenterveyden häiriöihin. Emmi Lindqvist muistutti, että kokeilusta on saatu hyviä kokemuksia muun muassa Turussa, Salossa ja Paimiossa:

– Psykiatristen sairaanhoitajien työ lähellä oppilaita on vähentänyt painetta Turun yliopistollisen keskussairaalan nuorisopsykiatrian poliklinikalla.

Ryhmä esittää, että yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa työskentelevät psykiatriset sairaanhoitajat vakinaistetaan ja että lisää palkataan kattavasti koko hyvinvointialueelle.

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä penää vaikuttavuutta päihdepalveluihin. Se haluaa maksusitoumusten myöntämisen kriteeriksi hoidon tuloksellisuuden pelkän hinnan sijaan. Ryhmä tahtoo mukaan toimijat, joiden palvelut johtavat raittiuteen.

– Se säästää lopulta kustannuksia tehokkaammin kuin hinnaltaan edullinen palvelu, joka ei johda päihderiippuvaisen toipumiseen, Jukka-Pekka Kuokkanen toteaa.

Ryhmä näkee pitää lyhytaikaisia katkaisu- ja vieroitushoitoja ja riippuvuutta ylläpitäviä korvaushoitoja pitemmän päälle kalliina.

Vasemmistoliitto haluaa selvittää mahdollisuudet koulutettujen kokemusasiantuntijoiden palkkaamiseksi päihdekuntoutujien tueksi, jotta nämä saisivat kuntoutuksen jälkeen riittävästi tukea arjen hallintaan.

Keskustan valtuustoryhmä tahtoo puolestaan osallistaa potilaita ja asiakkaita hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen. Se esittää, että alueella aletaan systemaattisesti kerätä palautetta asiakaskokemuksista.

Usean eri puolueen aluevaltuutetun maaliskuussa jättämä valtuustoaloite johti siihen, että hyvinvointialueen toimielinrakenteesta valmistellaan lautakuntapohjainen.

Toistakymmentä valtuutettua puuttui hallintosääntöön, jonka mukaan työntekijät olisivat olleet suoraan aluehallituksen alaisia ja näin ollen vaalikelvottomia hallituksen jäseniksi.

Allekirjoittajat muistuttivat, että asukkaat äänestivät päättäjiksi hyvinvointialueen ammattilaisia, jotta näiden näkemys, tieto ja taito tulisi käyttöön. Aluevaltuusto hyväksyi ehdotuksen toimielinorganisaation jatkovalmistelun periaatteeksi. Asia käsitellään syksyllä hallintosäännön päivityksen yhteydessä.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Mietitäänkö vielä?
7 kuukautta sitten

Hyvä asia on se että näitä todella saataisiin jokaiseen oppilaitokseen ja mitoitetusti oikein oppilasmäärät huomioon ottaen, yhdessä 500 oppilaan oppilaitoksessa ei riitä yksi tai kaksi.
Toinen puoli on se että nämä oppilaat ja lapset jotka näitä palveluja tarvitsevat leimautuvat hyvin herkästi.
Nyt on jo leimautumista havaittavissa esim. kuraattorien ja psykologien palveluiden tarvitsijoissa ja koulukiusaaminen yltyminen on pahin pelko