Analyysi: 213-senttinen huijauskoodi – Susijengin uuden kehitysversion ensi-ilta oli menestys

0
Lauri Markkanen alisti niin Pelle Larssonia kuin koko Ruotsin joukkuetta. (Kuvat: Lehtikuva/Roni Rekomaa)

Susijengin uuden kehitysversion, Susijengi 3.0:n, ensi-ilta oli lopulta menestys.

Kovin odotuksin MM-karsintaotteluun Ruotsia vastaan lähtenyt Susijengi takkuili koko avauskympin (19–29). Pahimmillaan Ruotsi kävi 13 pisteen johdossa, kun ruotsalaisjätti Simon Birgander teki niin sanotuista ”shortrolleista” pelkästään oikeita valintoja ja sai sudet sinkoilemaan pitkin parkettia pallon perässä.

Mutta mitä pidemmälle ottelu meni, sitä paremmin Susijengi sai Birganderin kiinni ja aloitti prässäämään koko kentältä, joka taas nosti ottelun tempoa. Sen jälkeen puolen kentän hitaita hyökkäyksiä suosivasta raskasjalkaisemmasta Ruotsista tuli perässäravaaja.

Varsinaisen tyrmäysiskun Susijengi antoi kolmannella neljänneksellä (26–8), jonka jälkeen kotijoukkueella oli kohtuullisen helppo työ rallatella hallittuun 85–69-voittoon.

Susijengi tarjosi aikoja sitten loppuunmyydylle Espoon Metro Areenalle sopivasti koriskarkkia ja ennen kaikkea varmisti MM-karsintalohkon voiton ja paikan MM-jatkokarsinnassa ennen sunnuntain taatusti vaikeaa Kroatia-vierasottelua.

Kun alkulohkon pisteet kulkevat mukana jatkosarjaan, Susijengin yhden tassuista voi sanoa olevan jo MM-kisakoneessa.

Ruotsi-ottelun muutosprosessissa suurta roolia näytteli 213-senttinen huijauskoodi nimeltä Lauri Markkanen, joka nousi vaisun ja ylipitkältä tuntuneen avausvaihdon (6,5 minuuttia, -9) jälkeen täysin omalle tasolleen muihin parketilla olleisiin verrattuna.

Vasta kolme päivää joukkueen mukana ollut NBA-mies Markkanen pelasi ensimmäisen maaottelunsa neljään vuoteen ja täytti heti tilastopaperin vastaansanomattomilla numeroilla: 30 minuuttia, 22 pistettä/11 levypalloa/4 syöttöä/4 riistoa.

Mutta ennen kun Markkanen lämpeni, Suomen ylivoimaisesti paras pelaaja oli penkkisentteri Alexander Madsen, jota ilman Ruotsin johto olisi saattanut venyä lähemmäs 20 pistettä.

Kolme edellistä kautta VEF Rigaa edustanut Madsen (13/6) pelasi uransa parhaan maaottelun ja antoi samalla kovan näytön ensi kauden työnantajalleen – oli se sitten kuka tahansa.

Alexander Madsen pelasi uransa parhaan maaottelun.

Ruotsi-ottelu oli myös kesällä 2010 Forssan leirillä susijengiuransa aloittaneen Lassi Tuovin ensimmäinen päävalmentajana. Tuovi sai aloittaa päävalmentajauransa poikkeuksellisesti, sillä kokoonpanossa oli 12 maan parasta sutta.

Ensimmäisten 40 minuutin perusteella suurin muutos Henrik Dettmannin ikuiseksi luultuun aikakauteen oli koko – toki Markkanen selittää tätäkin muutosta valtavasti.

Yhdessä vaiheessa kentällä oli kenties suomalaisen maajoukkuehistorian pisin viisikko (Edon MaxhuniElias ValtonenMikael Jantunen–Madsen–Markkanen), jonka keskipituus oli 202,4 senttiä, ja jossa 188-senttinen Maxhuni oli ainoa alle kaksimetrinen.

Koripallon evoluutiota mukaillen koko ei kuitenkaan ole pois urheilullisuudesta: Susijengi 3.0 urheilee korirenkaan yläpuolella ja luo merkittävää torjuntauhkaa, mutta ei kuitenkaan ole tinkinyt edellisten kehitysversioiden puolustusaktiivisuudesta.

Hyökkäyksessä Tuovin Susijengi pyrki pelaamaan palloa enemmän korin alle ja otti alun hankalina hetkinä silminnähden totuttua enemmän keskimatkan hyppyheittoja. Kun tempo nousi ja kenttä aukesi, nähtiin niin väkivaltaisia donkkeja kuin tuttuja siirtymähyökkäyksestä otettuja vapaita kolmosia.

Samaan viisikkoon sujuvasti mahtuvien Markkasen ja Madsenin lisäksi selkeä onnistuja oli takamies Maxhuni, joka kuorrutti 15 pisteen iltansa viidellä syötöllä.

Maxhunin onnistuessa Tuovin ei tarvinnut turvautua pelinrakentelussa liikaa 17-vuotiaaseen Miro Littleen tai uransa viimeisiä kuukausia pelaavaan Petteri Koposeen.

Madsenin onnistuminen taas tiesi sitä, että ensimmäisen maaottelunsa synnyinmaassaan pelannut Tennesseen yliopiston Olivier Nkamhoua sai sopivan pehmeän laskun. Tuovi peluutti lopulta 11 pelaajaa, vain Topias Palmi jäi ilman minuutteja.

Edellisessä kehitysversiossa Susijengin ylivoimaisesti tärkein pelaaja oli Sasu Salin. Perjantai-iltana Salin pelasi alle 20 minuuttia, heitti ”vain” kahdeksan pistettä ja jäi kaiken lisäksi plusmiinus-tilastossa pakkaselle (-5).

Susijengin lähitulevaisuutta eli syksyn EM-kisoja ajatellen tämäkin on pelkästään hyvä uutinen, sillä tasonnostoa hakevan maajoukkueen tärkein pelaaja ei voi olla kovaa puolustava kaukoheittäjä.