Antti Laitinen taivuttaa maiseman WAMin kesässä

0
Useimmat Antti Laitisen viime aikojen teokset kuten Broken Landscape IV, 2018, ovat syntyneet hänen kotinsa ympäristöön Someron Keltiäisissä.

Wäinö Aaltosen Museon (WAM) kesänäyttely on kuvataiteilija Antti Laitisen Taipuisa maisema, jossa maisema ottaa kummia muotoja ja puu saa metallisen pinnan. Turun taidemuseon näyttelyssä luodaan katsaus somerolaistaiteilijan parikymmentä vuotta kestäneeseen uraan ja monipuoliseen tuotantoon. Painopiste on viime vuosina syntyneissä teoksissa.

Fyysinen työ on aina ollut tärkeä osa Laitisen taidetta. Etenkin varhaisemmassa tuotannossa nähdään pitkällistä, uuvuttavaa ja tavoitteiltaan absurdia ponnistelua. WAMissa on esillä teoksia, joissa taiteilija rakentaa itselleen saarta keskelle merta (It’s My Island, 2007) ja siirtää järveä paikaltaan kahdella ämpärillä (Lake Shift, 2016).

Uurastava taiteilija on uusimmissa teoksissaan siirtynyt kuvan ulkopuolelle. Teosten syntymiseen vaaditaan yhä lukemattomia työtunteja kuten vuosien 2017–2020 valokuvasarja Broken Landscapes osoittaa.

Puu on Antti Laitisen teoksissa tärkeä elementti ja metsämaisema sen ydin. Hän työstää puuta monin tavoin. Puun ulkomuoto voi muuttua radikaalisti, mutta se säilyttää elävän organismin ainutlaatuisen luonteen.

Laitinen luo surrealistisia maisemia, mutta hänen suhteensa ympäristöön on arkisen suora ilman mystifiointia.

WAMin vieressä sijaitsevalle Ekoluodolle sijoitetussa teoksessa Nail Trunk (2021–2022) poppeli muuttuu perusteellisesti, kun sen runko saa taiteilijan ja yleisön yhteistyönä huopanauloista muodostuvan metallipeitteen.

Somerolaisen Antti Laitisen teoksia on esillä kesän ajan Wäinö Aaltosen museossa ja muuallakin Turussa. Kuva: SSS-arkisto/Jan Sundman

Turun taideakatemiasta valokuvaajaksi ja Kuvataideakatemiasta kuvataiteilijaksi valmistuneen Antti Laitisen (s. 1975) tuotannossa yhdistyvät usein performanssi, installaatio, valokuva ja video. Laitinen on saavuttanut mainetta sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Laitisen näyttelyitä on nähty muun muassa Pohjoismaissa, Belgiassa, Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Vuonna 2013 Laitinen esiintyi Venetsian biennaalin Suomen paviljongissa teoskokonaisuudellaan Forest Square, joka sisältyy WAMin näyttelyyn.

Kesän aikana Antti Laitisen teoksia on esillä myös Turun Tuomiokirkonpuistossa. Ulkoilmanäyttelyn tuottavat Turun kaupunki ja Kirkkopuiston Terassi, jonka aukioloaikojen mukaan näyttely on avoinna.

Antti Laitinen: Taipuisa maisema WAMissa (Itäinen Ratakatu 38), Turku 28.5.–18.9. Avoinna ti ja pe klo 9–17, ke–to klo 11–19, la–su klo 10–17. 23.6. klo 11–15. Suljettu 24.–27.6.