Auttamishalu vain kasvaa Somerolla – Salossa lahjoitusinto osin hiipunut. Ukraina-keskukseen tuodaan edelleen tavaraa ja rahakeräys karttuu vähitellen.

0
Anna Tukesi ry:n perustaja ja toiminnanjohtaja Sari Pesonen (vas.) sekä Ukrainakeskuksessa vapaaehtoisena työskentelevä Piia Sundell toivoivat vasta avatussa keskuksessa huhtikuussa lahjoitusten jatkuvan, ja toive on myös toteutunut. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Ukrainalaisten hätä ei ole unohtunut ainakaan kaikilta salonseutulaisilta. Somerolla auttamishalu ottaa vain lisäkierroksia, mistä kertoo Anita Hallapellon viimeksi ideoima ukrainalaisten olohuone.

– Illalla laitoin kyselyn, löytyykö Someron keskustasta tyhjää tilaa ja aamulla sain vastauksen, hän kertoo.

Hallapelto ideoi jo sodan alkuvaiheessa Somerolle tulevien pakolaisten auttamiseksi oman ryhmän facebookiin (Apua Someron ukrainalaisille), johon on tähän mennessä liittynyt reilut tuhat jäsentä. Eikö se ole paljon Somerolla?

– Ihan mieletön määrä, hän iloitsee.

Somerolaiset eivät ole unohtaneet sitä, että Suomeen tulevat ukrainalaiset tarvitsevat monenlaista apua edelleen, niin ruokaa kuin tavaroitakin.

Tavaralahjoituksia varten tarvittiin Hallapellon mukaan uutta tilaa, jolloin hän keksi, että ukrainalaiset tarvitsisivat oman paikan kokoontua.

Löytyisikö Someron keskustasta tilaa sekä tavaroille että ukrainalaisten kokoontumiselle, piti selvittää saman tien.

Alustavasti sellainen on tiedossa ja Hallapelto näkee siellä jo etukäteen tietokoneen, ompelukoneen, työkalupakin…

– Olen soittanut vastaanottokeskukseen, josta etsitään pari ukrainalaista vastuuihmistä olohuoneeseen, hän kertoo.

Salossa lahjoitusinto Ukrainasta Saloon tulleille on hiipunut ainakin jonkin verran, mutta Ukraina-keskuksessa siitä ei näy merkkiäkään.

– Jatkuvasti tulee tavaraa, joka päivä, tarkentaa keskusta ylläpitävän Anna Tukesi -yhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Pesonen.

Hän sanoo ihmisten tuovan muun muassa perusvaatteita, joiden hän toivoo nyt olevan sesongin mukaan kesäisiä. Esimerkiksi kengät voivat olla miesten ja naisten kesälenkkareita.

– Ehjiä ja puhtaita vaatteita sekä kodin tavaroita voi tuoda ilman ennakkoilmoittamista maanantaista perjantaihin kello 8–13.30 Tehdaskatu 13 osoitteeseen, hän neuvoo.

Pesonen sanoo, että yhdistys on saanut myös pienkeräysluvan Ukrainasta Saloon tulleiden auttamiseksi.

– Ostamme ruokaa ja hygieniatuotteita ukrainalaisille, Pesonen selittää.

Lupa on voimassa heinäkuun puoliväliin, ja tilille on kertynyt rahaa vähitellen. Pesonen sanoo, että keräysluvan ylärajaan on kuitenkin vielä matkaa.

Lahjoituksia varten yhteystiedot löytyvät yhdistyksen nettisivuilta (www.annatukesi.net).

Ihan joka suunnalla ihmisten lahjoitushalu ukrainalaisia kohtaan ei ole jatkunut yhtä innokkaana. Salon Setlementit ry:n puheenjohtaja Paula Matikainen sanoo, että rahat ja ruuat on jaettu.

– Tällä hetkellä ei ole perunan perunaa, hän kuvailee varastoja.

Hän selittää, että yhdistys auttaa myös salolaisia lapsiperheitä, joille on kerätty ruoka-apua reilut seitsemän vuotta.

Ukrainan sodan alettua yhdistyksen alla ryhtyi toimimaan Mammat ja Papat -ryhmä, jonka kautta kerättiin apua Ukrainaan. Nyt apua tarvittaisiin Saloon tulleille ukrainalaisille.

– Niin kauan kuin asioiden käsittely kestää kauan Migrillä, ukrainalaisia on autettava, Matikainen muistuttaa.

Hän sanoo, että pakolaisten tulo ei ole tyrehtynyt.

– Eilenkin sain tiedon, että Saloon oli saapunut äiti ja kolme lasta, Matikainen kertoi haastatteluhetkellä.