Elokuva-arvostelu: Jurassic Park -sarjan finaalissa kaikki menee juuri niin kuin voisi kuvitellakin

0
Chris Prattin esittämällä jokamiesluokan sankarilla pitää kiirettä Jurassic World -trilogian päättävässä seikkailussa, jossa ihmiskunta elää rinnakkain muinaisten hirmuliskojen kanssa.

JURASSIC WORLD DOMINION (USA 2022). Ohjaus: Colin Trevorrow. Käsikirjoitus: Emily Carmichael ja Colin Trevorrow. Kuvaus: John Schwartzman. Leikkaus: Mark Sanger. Musiikki: Michael Giacchino. Näyttelijät: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Sam Neill, Jeff Goldblum, DeWanda Wise, Isabella Sermon, Campbell Scott, Mamoudou Athie.

Kuudetta Jurassic Park -aiheista elokuvaa katsoessa ei voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin: tämä oli tässä.

Jurassic World Dominion ei ole millään lailla kehno tai edes rankasti odotusarvoja pettävä elokuva, mutta se vain osoittaa, että yksi polku on kuljettu loppuun ja jos samoille askelmerkeille vielä palattaisiin, se olisi hienon saagan täydellistä riistoa. Kaikki olennainen on kuudessa elokuvassa ja 12 tunnissa taatusti jo kerrottu.

Ja ennen kaikkea: toisin kuin Steven Spielbergin alkuperäinen Jurassic Park (1993), hanttimies Colin Trevorrowin ohjaama Jurassic World Dominion ei onnistu millään lailla yllättämään katsojaansa. Niin tarinoiden kuin tematiikankin osalta kaikki menee juuri niin kuin voisi etukäteen kuvitellakin menevän.

Koko Michael Crichtonin luoma dinosaurusmaailma on alusta saakka koetellut uskottavuuden rajoja, mutta Jurassic World Dominion on tässä suhteessa täysin uniikki. Se esittää ihmiskunnan ja muinaisten hirmuliskojen elävän nykyhetkessä rinnakkain ja vaikka konflikteja syntyy, luonto on saavuttanut jonkinlaisen tasapainon.

Tuo tasapaino tietysti järkkyy ihmisolennon rajattoman ahneuden edessä. Jonkinlainen Elon Muskin, Steve Jobsin, Katherine Holmesin ja Mark Zuckerbergin hybriksiä yhdistävä miljardööritiedemies käyttää dinosaurusten suojelemista savuverhona mielipuolisille geneettisille kokeiluilleen, jotka ovat ajamassa maapallon tai ainakin sen ihmisasukit tuhoon. Tarvitaan jokamiesluokan sankaruutta pelastamaan paitsi dinosaurukset myös ihmiset – ja sitä on Jurassic Worldissa tarjolla sukupolvien yli.

Jurassic World -trilogian uuden sukupolven sankarit saavat rinnalleen alkuperäisten Jurassic Park -elokuvien toiminnallisuuteen kykenevät tiedemiehet, jotka käytännöllisyydessään ovat tietysti yhtä epäuskottavia kuin koko saagan perusajatus miljoonien vuosien takaa henkiin herätetyistä sukupuuttolajeista.

Kahden generaation voimat yhdistämällä myös rajaton ahneus on kukistettavissa ja maailma pelastettavissa, kuuluu Jurassic World Dominionin perusviesti. Se on tietysti kovin siirappinen, mutta vika on katsojassa jos ylilyönnit häiritsevät elokuvassa, joka nimenomaisesti perustuu mahdottomuuteen ja liioitteluun.