Ensimmäisen luonnonlaidunpäivän kunniaksi avoimet ovet – Luonnonlaidunpäivää vietetään lauantaina Rekijoella

0
Myös Kosken kartanolla vietetään tänään luonnonlaidunpäivää. Fredrik von Limburg Stirum ohjasi laitumella olevaa herefordkarjaa tilansa mailla jokunen vuosi sitten. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tänä lauantaina tutustutaan perinneympäristöihin 26 tilalla ympäri Suomea. Kaikille tiloille on vapaa pääsy. Yksi kohteista sijaitsee Salon Rekijoella, Juho Korvenojan tilalla.

– Laidunkokonaisuuteni on valtakunnallisestikin merkittävä ja yhtenäinen, kertoo Korvenoja.

Opastetulla kävelyretkellä ovat mukana Korvenojan lisäksi luonnonlaidunasiantuntija Eriika Lundström sekä suojeluasiantuntija Eeva-Liisa Korpela. Lundström työskentelee luonnon- ja riistanhoitosäätiöllä, Korpela WWF:llä.

Lundstöm kertoo ajatuksen tapahtumaan syntyneen viime vuonna luonnonlaidunlihantuottajien kuluttajakyselyn pohjalta.

– Vastaajat uskoivat, että tietoisuus perinneympäristöistä lisääntyisi kuluttajatietoisuuden kautta. Siitä käynnistyi vähitellen valtakunnallisen päivän järjestäminen.

Lundstömin ja Korpelan tavoitteet päivälle ovat yhtenäiset. He haluavat edistää tietoisuutta luonnonlaitumien merkittävyydestä.

– Luonnonlaitumet ovat uhanalaisia. Niissä on valtava lajikirjo, ja siksi niiden säilyminen on ensiarvoisen tärkeää, toteaa Lundström.

Perinneympäristöt vaativat laiduntavia eläimiä, sillä eläimet ylläpitävät ja edistävät luonnon monimuotoisuutta.

– Korvenojan tilalla havainnoimme esimerkiksi erilaisia kasveja ja lantakuoriaisia. Kerromme niiden tehtävistä ja merkityksestä, Lundström taustoittaa.

Luonnonlaidunlihan tuottajat ry:n puheenjohtaja ja luonnonlaidunlihaa tuottavan Kosken kartanon isäntä Fredrik von Limburg Stirum summaa päivän tarkoituksen WWF:n tiedotteessa:

– Tässä on ennen kaikkea kyse luonnon lajirikkauden vahvistamisesta suomalaisten kuluttajien avulla.

Luonnonlaidunpäivä ja opastettu kävely Juho Korvenojan tilalla osoitteessa Rekijoentie 611 kello 14–15. Perniössä Kosken kartanolla vietetään luonnonlaidunpäivää kello 11 alkaen.