Erilaisia kokoustunnelmia

0
Konkaripoliitikko Paavo Väyrynen toi hieman väriä keskustan puoluekokoukseen haastamalla puheenjohtaja Annika Saarikon. Saarikko voitti kisan isolla äänierolla.

Puoluekokousten superviikonloppu on takana, kun kokoomus, keskusta ja vasemmistoliitto pitivät omat puoluekokouksensa. Suuria yllätyksiä kokouksissa ei nähty, ja kaikki nykyiset puheenjohtajat taputettiin jatkokaudelle.

Kokoomus jatkaa Petteri Orpon, keskusta Annika Saarikon ja vasemmistoliitto Li Anderssonin johdolla. Vain keskustan Saarikko sai vastaehdokkaan, kun Paavo Väyrynen haastoi hänet. Saarikko voitti äänestyksen ylivoimaisesti.

Kolme puoluetta lähti kokouksiin erilaisissa tilanteissa.

Helpointa oli kokoomuksella, joka on paistatellut gallupkärjessä kuukausia. Kevään Nato-keskustelu nosti kokoomuksen jopa ennätyskorkealle. Ylen viimeisimmän kannatusmittauksen mukaan ero toisena olevaan pääministeripuolue SDP:hen venähti yli seitsemään prosenttiyksikköön.

Vapautuneet tunnelmat välittyivät Kalajoelta, jossa kokoomus piti puoluekokoustaan. Mitään tiukkaa vääntöä ei nähty, ja gallupsuosio siivittää kokoomusta kohti ensi kevään eduskuntavaaleja.

Kaikki varapuheenjohtajat valittiin jatkokaudelle. Vaaleissa Antti Häkkänen keräsi enemmän ääniä kuin Elina Valtonen. Lisäksi varapuheenjohtajana jatkaa Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Keskusta kokoontui hieman ankeammissa tunnelmissa. Perinteisen suuren puolueen kenttäväki ei voi katsoa tyytyväisenä kannatuslukuja, jotka ovat jumittuneet 12–13 prosentin tuntumaan. Pahimmat pelot kannatuksen vajoamisesta alle kymmeneen prosenttiin eivät ole kuitenkaan toteutuneet, eikä keskusta kokoontunut Lappeenrantaan missään tappiotunnelmissa.

Suosittu puheenjohtaja Annika Saarikko sai haastajan konkaripoliitikko Paavo Väyrysestä, joka keräsi noin kymmenen prosenttia äänistä. Väyrynen ei saanut läpi myöskään ehdotusta uuden periaateohjelman valmistelusta.

Vasemmistoliitolla iso kysymys on ollut puolustusliitto Nato. Porissa kokoontunut puolue joutui äänestämään uudesta Nato-linjauksesta. Lopulta puoluehallituksen esitys voitti kriittiset vastaehdotukset.

Vasemmistoliiton mielestä Suomen on tehtävä töitä sen eteen, että Nato-jäsenyydestä tulee puolustuksellinen eikä Suomeen oteta ydinaseita tai pysyviä Naton joukkoja.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments