Ex-puolisoaan vainonneelle somerolaismiehelle ehdollista

0
Tapausta puitiin viime viikolla Salon oikeustalossa. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Ex-puolisoaan vainonnut somerolaismies on tuomittu vuoden ja kahden kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen. Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi asiasta tuomion perjantaina.

Mies vainosi ex-puolisoaan vuoden ajan lähestymiskielloista huolimatta. Myös ex-pariskunnan lapset joutuivat todistamaan miehen uhkaavaa käytöstä.

Äiti ja lapset muun muassa pakenivat kylpyhuoneeseen, kun humalassa raivonnut mies hakkasi ovea vasaralla. Uhriksi joutunut äiti joutui myös pakenemaan kodistaan vertavuotavana hakemaan apua ohikulkijoilta.

Mies tunkeutui entisen puolisonsa kotiin kahdesti väkivalloin. Toisella kerralla nainen sai hoitoa vaativia haavoja käteensä rimpuillessaan irti miehen otteesta.

Somerolaispariskunnan avosuhde päättyi eroon kolmisen vuotta sitten. Miehellä oli vakava alkoholiongelma. Uhri kertoi viime viikolla oikeudessa, että miehen juominen oli ollut rankkaa jo vuosien ajan. (SSS 1.6.)

Mies piinasi ex-puolisoaan monin tavoin. Hän hiippaili tämän kodin pihalla, hakkasi ovia, tarkkaili, soitteli ja lähetti uhkaavia viestejä sekä mustamaalasi naista julkisesti. Myös uhrin sukulaiset saivat halventavia viestejä.

Syyttäjä luki nelikymppistä miestä vastaan viime viikon oikeusistunnossa Salossa yhdeksän syytettä ja vaati niistä vähintään vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistusta. Uhri puolestaan vaati kärsimyksistä 14 600 euron vahingonkorvauksia.

Mies tuomittiin perjantaina vuoden ja kahden kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen törkeästä kotirauhan rikkomisesta, vapaudenriistosta, lähestymiskiellon rikkomisesta, kunnianloukkauksesta, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä, vainoamisesta ja vammantuottamuksesta.

Käräjäoikeuden mukaan törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä vammantuottamuksesta ei ollut tarpeeksi näyttöä.

Lisäksi mies määrättiin suorittamaan ehdollisen vankeuden ohessa yhdyskuntapalvelua 90 tuntia.

Somerolaismies määrättiin maksamaan valtiolle reilut 3 000 euroa, mikä pitää sisällään muun muassa ex-puolison asianajajan palkkion. Ex-puolisolle hänen on maksettava vahingonkorvauksia noin 5 900 euroa. Lisäksi mies määrättiin maksamaan ex-pariskunnan yhteiselle lapselle kärsimyksestä 500 euroa.

Mies on tuomittu neljästi aikaisemmin rangaistukseen törkeästä rattijuopumuksesta. Tuomiot on annettu vuosina 2015 ja 2018. Mies on kertonut tekojen liittyneen hänen päihdeongelmaansa, johon hän on sittemmin hakenut apua. Mies toimitti oikeuteen todistuksen sitoutumisesta A-klinikan päihdekuntoutukseen.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments