Hotellityöntekijästä teknisen suunnittelun SM-mitalistiksi – Niina Virkki löysi oman juttunsa alanvaihdon seurauksena

0
Niina Virkki löysi paikkansa alanvaihdon kautta, kun hotellityöntekijästä kasvoi tekninen suunnittelija. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Porissa toukokuun puolivälissä käydyt ammattitaidon SM-kilpailut olivat Salon seudun ammattiopistolle menestyksekkäät, kun oppilaitoksesta eilen suunnitteluassistentiksi valmistunut Niina Virkki nappasi itselleen kotiin tuomisiksi pronssia.

Teknisen suunnittelun semifinaalivaiheesta valittiin kuusi finalistia, joista lopulta viisi saapui areenalle. Koska kilpailijoita oli vain vähän, Virkki uskalsi odottaa itseltään kolmen parhaan joukkoon oikeuttavaa suoritusta.

– Tunteet olivat finaalipäivien aikana yhtä vuoristorataa. Saimme tietää jokaisena iltana omat pisteemme, mutta emme vertailleet niitä keskenämme, hän kertoo.

Kolmipäiväinen finaali sisälsi yhteensä neljä tehtävää, jotka testasivat kilpailijoiden taitotasoa esimerkiksi kaksi- ja kolmiulotteisessa mallintamisessa, tietokoneavusteisessa piirtämisessä ja animoinnissa. Lopulliset tulokset kerrottiin vasta Taitaja-tapahtuman päätösjuhlassa.

– Kun nimeni kuulutettiin kolmanneksi, olin hiukan yllättynyt mutta enemmänkin onnellinen, Virkki muistelee.

Niina Virkki valmistui suunnitteluassistentiksi kesäkuussa 2022. Hänellä oli vakituinen työpaikka omalla alallaan jo ennen ammattiopiston päättäjäisiä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Teknisen suunnittelun pariin Virkki ei kuitenkaan löytänyt ilman kiertotietä. Suoritettuaan lukion hän pohti mielenkiinnon kohteitaan ja päätyi opiskelemaan matkailualaa Lohjan Sammattiin.

Matkailupalveluiden tuottajaksi valmistuttuaan Virkki pääsi harjoittelun kautta vakityöhön salolaiseen hotelliin. Opiskeluakaan hän ei jättänyt, vaan tie vei töiden ohella Muurlan opiston valokuvauslinjalle.

Kun koronapandemia valtasi Suomen keväällä 2020, Virkki joutui lomautetuksi.

– Näin jälkikäteen ajateltuna se lomautus tuli sopivaan paikkaan. Olin jo tovin suunnitellut siirtyväni toiselle alalle, hän toteaa.

Virkki surffasi Salon seudun ammattiopiston nettisivuilla ja hautoi seuraavaa liikettään. Pian hän törmäsi teknisen suunnittelun esittelytekstiin ja vaikuttui näkemästään.

– En ollut aikaisemmin kuullutkaan kyseisestä koulutuksesta, Virkki myöntää.

Lopun voikin sanoa olevan sitä kuuluisaa historiaa. Virkki aloitti opintonsa jo samana syksynä ja nyt, alle kaksi vuotta myöhemmin, hän on valmis suunnitteluassistentti.

– Olen lopulta löytänyt oman juttuni pariin, ammattitaidon SM-pronssimitalisti vakuuttaa.

”Näin jälkikäteen ajateltuna se lomautus tuli sopivaan paikkaan. Olin jo tovin suunnitellut siirtyväni toiselle alalle.”

Kertomukset työelämän täyskäännöksistä eivät ole ennenkuulumattomia, minkä Virkin tarina todistaa omalta osaltaan. Onhan hotellivirkailijan toimenkuva huomattavasti erilainen kuin teknisen suunnittelijan.

– Me tuotamme tietoa, jota tarvitaan tuotteiden valmistuksessa, Virkki kiteyttää.

– Työtä tehdään pääasiallisesti tietokoneella, ja toimeksiannot keskittyvät teknisten piirustusten ja kolmiulotteisten mallien ympärille, hän lisää.

Työtehtäviin saattaa kuulua myös animointia, kuten Taitaja-kilpailukin todisti.

– Animaatioilla voidaan kuvata esimerkiksi sitä, millä tavoin jokin liike tulee toimimaan tuotteessa, Virkki täsmentää.

Niina Virkki on tyytyväinen nykyiseen tilanteeseensa. Lisäkoulutuksen hankkiminen tulevaisuudessa ei ole kuitenkaan tyystin poissuljettua. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Vaikka Virkki on vastavalmistunut, ovat hänen työkuvionsa jo selvillä. Helmikuussa alkanut oppisopimustyöskentely paikallisessa ulkoporealtaita valmistavassa Novitek-yhtiössä on muuttunut sittemmin täysipäiväiseksi työsuhteeksi.

– Teen piirustuksia ja mallinnuksia ulkoporealtaiden osista ja muista kokonaisuuksista. Tulevaisuudessa saatan työskennellä myös mainoskuvauksen ja innovoinnin parissa, Virkki kertoo.

Monet suunnitteluassistentit suuntaavat jatko-opiskelemaan esimerkiksi insinöörikoulutukseen. Virkki sanoo kuitenkin olevansa tyytyväinen nykyiseen tilanteeseensa.

– Toki ajat ja osaamisvaatimukset muuttuvat, hän pohtii.