Inflaatio syö ostovoimaa

0
Polttoaineiden, sähkön ja ruuan kallistuminen iskevät lujaa kuluttajan kukkaroon. Kuva otettu 10. kesäkuuta.

Nopeasti noussut inflaatio leikkaa kuluttajien ostovoimaa. Erityisen voimakkaasti inflaatio ja kallistuneet hinnat tuntuvat pienituloisten kukkaroissa.

Toukokuussa inflaatio kiihtyi seitsemään prosenttiin. Näin kovaa hintojen nousu ei ole Suomessa ollut yli 30 vuoteen. Viimeksi yhtä suuria inflaatiolukemia mitattiin helmikuussa 1990.

Alkukesän aikana inflaatio on laukannut entistä kovempaa tahtia. Huhtikuussa lukema oli 5,7 prosenttia, ja toukokuussa se nousi jo seitsemään prosenttiin. Euroalueen inflaatio oli toukokuun ennakkotietojen mukaan 8,1 prosenttia.

Kuluttajahintojen nousua vauhdittivat etenkin sähkön ja polttoaineiden kallistuminen. Bensiinin keskihinta oli toukokuun ensimmäisellä viikolla 2,21 euroa ja dieselin 2,24. Viime viikolla lukemat olivat 2,53 ja 2,34. Uusia hintaennätyksiä kirjataan mittaritolpilla lähes päivittäin.

Polttoaineiden lisäksi kuluttajaa kurittavat kallistunut ruoka ja juomat, joiden hintojen vuosimuutos oli yli yhdeksän prosenttia.

Sähkö, polttoaineet ja ruoka ovat monille pakollisia menoja, joista on vaikea tinkiä. Näiden hintojen nousu osuu etenkin pienituloisiin kuluttajiin ja talouksiin. Erityisen vaikeaa on niillä palkansaajilla, jotka joutuvat työnsä vuoksi ajamaan pitkiä matkoja omalla autolla.

Jos lisäksi omassa asunnossa on remonttitarvetta, tulee maksettavaa vielä enemmän. Kiinteistöjen korjauskulut ovat kallistuneet tuntuvasti. Isännöitsijät ovat raportoineet, että kattoremonttien hinnat ovat nousseet lähes 12 prosenttia ja putkiremontit yli 11 prosenttia.

Mikään ei viittaa, että helpotusta olisi luvassa lähiaikoina, vaan inflaation arvioidaan kiihtyvän edelleen tulevina kuukausina. Yrityksillä on kustannuspaineita, joita pyritään siirtämään asiakashintoihin lähikuukausina. Hinnat siis nousevat edelleen.

Palkansaajien ansiotaso ei pysy enää inflaation perässä, ja kuluttajien ostovoima heikkenee. Tämä voi hidastaa talouskasvua entisestään.

Keskuspankit Euroopassa ja Yhdysvalloissa taistelevat inflaatiota vastaan nostamalla ohjauskorkoja, mikä lisää asuntovelkojen lainanhoitokustannuksia.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments