Irkkumusiikkia taas live-yleisölle: Lauantain pääkonsertissa soittavat The Green Hope, Seonaidh ja Isara

0
Salo Irish -pääkonsertin huipentaa Isara-trio. Sen jäsenet ovat Rich Raja-aho, Jari Sirniö ja Jukka Vesalainen.

Salo Irish Festivaali vapautuu kahden vuoden koronakahleista. Kaksi kertaa siirtynyt tapahtuma toteutuu viimein 17.–18. kesäkuuta.

Irkkumusiikkia soittamaan tulee Saloon viisi yhtyettä. Irlantilainen näyttelijä-ohjaaja Frank Boyle vetää lisäksi Etkot-konsertin yhteydessä oman shownsa.

Irlantilainen näyttelijä-ohjaaja Frank Boyle hauskuttaa yleisöä Salo Irish Festivaalin Etkoilla.

Kaksipäiväisessä tapahtumassa on kuusi konserttia. Ne suunnataan aiemmilta vuosilta tuttuun tapaan monenlaisille yleisöille.

– Aloitetaan päiväkotilasten kanssa perjantaiaamuna ja päädytään nautiskelemaan artistien yhteisistä jamijatkoista pitkälle sunnuntain puolelle asti, Salo Irish ry:n sihteeri Kauko Mäntylä sanoo tiedotteessa.

– Laadukkaat yhtyeet takaavat sen, että yleisö saa taas monipuolisen kuvan irlantilaisesta kansanmusiikista.

SALO IRISH festivaali on järjestetty vuosittain keväästä 2016 alkaen. Viimevuotinen tapahtuma oli pakko toteuttaa virtuaalisena versiona, videokonsertteina.

Tämän vuoden tammikuussa festari jouduttiin siirtämään toistamiseen. Seitsemännen festivaalin jo pitkälle ehtineet valmistelut oli keskeytettävä – mutta nyt vain muutamaksi kuukaudeksi.

– Hyvillä mielin mennään valmisteluissa eteenpäin. Siirto tuotti muutoksia esiintyviin yhtyeisiin, mutta buukkaukset hoituivat onneksi sujuvasti, Salo Irish ry:n puheenjohtaja Arto Pasio kertoo.

Pasio kiittää yhtyeitä, yhteistyökumppaneita ja yleisöä kärsivällisyydestä. Festivaali mahdollistuu, koska Salon kaupunki sekä lukuisat yritykset ja yhteisöt ovat korona-ajankin yli halunneet olla mukana tukemassa irkkutapahtumia.

Kaikkien musiikkifestivaalien järjestäjät ovat joutuneet toimimaan suuren epävarmuuden alla: löytääkö yleisö tapahtumat pitkän koronatauon jälkeen? Uskalletaanko tulla konsertteihin?

Salo Irish Festivaalin järjestäjät sanovat, että odotukset yleisömäärästä asetettiin varovaisiksi, etenkin kun jotkut ensi kesän isoista festivaaleista ovat vähäisen lipunmyynnin takia joutuneet nostamaan kädet pystyyn.

– Kulttuuritalo Kivassa pidettävän pääkonsertin ennakkomyynti osoittaa, että Salon festariyleisö ei ole meitä hylännyt, Mäntylä toteaa.

Kivan 370-paikkainen sali on aiempina vuosina myyty käytännössä joka kerta täyteen.

– Tiedämme jo nyt, että Kivaan tulee kelpo määrä väkeä, mutta vielä on salissa tilaa!

Salo Irish Festivaalin pääkonsertin avaajaksi tulee Irlannin Suomen suurlähetystöstä edustuston päällikön sijainen Steven Murphy. Salon kaupungin tervehdyksen tuo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen.

Salo Irish Festivaalin pääkonsertissa esiintyvään Seonaidhiin kuuluvat Santeri Vallius, Kai-Markus Tolvanen, Klaus Tolvanen, Timo Hyvärinen ja Sunna Säynäjäkangas.

Järjestäjät rakentavat kesän festivaalin samoille perusaineksille, joille koko irkkumusiikki rakentuu: yhdistelmille, joissa soi selkeästi uutta ja kuitenkin tutunomaista.

Irkkumusiikin harrastus on Suomessa laajaa. Kun kesän 2022 festivaali lasketaan mukaan, Salo Irish -lavoilla tulee esiintyneeksi jo 21 eri yhtyettä ja pitkälti toistasataa muusikkoa.

Salon festarin ajoitus osuu irlantilaisittain nappiin, sillä tapahtumaa edeltävä päivä 16. kesäkuuta on Irlannissa iso juhlimispäivä. Se on kirjailija James Joycen Odysseus -teoksen tapahtumapäivä, Bloomsday.

Alun perin vuoden 2021 festareille buukatuista bändeistä tulee Saloon tänä kesänä kaksi kotimaista irlantilaisen musiikin yhtyettä: Seonaidh ja Isara. Toisen siirron myötä tänä keväänä rekrytoitiin mukaan O’Pojat ja Redhill Rats. Isäntien The Green Hope -trio (TGH) on luonnollisesti myös areenalla.

Seonaidh, Isara ja Redhill Rats ovat vierailleet kerran aiemmin Salo Irishin lavoilla. O’Pojat on uusi tuttavuus, samoin Frank Boyle.

 

Lauantain pääkonsertissa soittaa kolme yhtyettä: The Green Hope, Seonaidh ja Isara. TGH:n osuus toimii ”introna”, jonka jälkeen päästetään vierailijat vauhtiin. Akaalaisen Seonaidhin soitossa lyövät kättä Irish folk ja bluegrass. Seonaidh on aiemmin soittanut Salo Irish Festivaalin Etkoilla keväällä 2018.

Isara lisää irkkusäveliin skottilaista kelttitunnelmaa. Trion lavashow vuoden 2018 pääkonsertissa sai paljon kiitosta ja toiveita uusinnasta. Ne toiveet toteutuvat tänä vuonna.

Salo Irish Festivaali 2022: Kuusi konserttia, kahdet jamit

Perjantaina

9.30 Konsertti Torikadun päiväkodissa. The Green Hope.

11.00 Lounaskonsertti IoT Campuksessa. Isara.

20.00 Etkot Bar Bizarressa. O’Pojat, Frank Boyle. Jamit.

Lauantaina

13.00 Päivähetki Kahvila Asemalla. Seonaidh.

17.00 Pääkonsertti Kulttuuritalo Kivassa. The Green Hope, Seonaidh ja Isara. Yksi väliaika.

20.30 Jamijatkot ravintola Musinessa. Redhill Rats. Jamit.

Pääkonsertti on maksullinen. Pääkonsertin lipulla pääsee maksutta myös Jamijatkoille Musineen.