Juhannuskokot jäänevät tänä vuonna polttamatta – pelastuslaitos kehottaa erityiseen varovaisuuteen metsäpaloriskin takia

0
Avotulen, eli myös juhannuskokon, tekeminen on ehdottomasti kielletty metsäpalovaroituksen ollessa voimassa.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos kehottaa varsinaissuomalaisia erityiseen varovaisuuteen metsäpaloriskin vuoksi. Avotulen tekeminen on ehdottomasti kielletty metsäpalovaroituksen ollessa voimassa.

Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että metsäpalovaroitus on juhannuksena voimassa Varsinais-Suomen alueella. Nuotiota, kokkoa tai muuta avotulta ei saa sytyttää metsäpalovaroituksen ollessa voimassa.

Pelastuslaitos ohjeistaa seuraamaan varoitusten voimassaoloa. Ajantasaisen tiedon voimassa olevista varoituksista saa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta. Ilmatieteen laitos tarjoaa varoitusten osalta viiden vuorokauden ennusteen.

JUHANNUSKOKON polttamista koskevat samat säännöt kuin mitä tahansa avotulen tekoa.

Avotulella tarkoitetaan kaikkea sellaista tulta, joka voi päästä irti ja levitä ympäristöön maapohjan tai kipinöinnin kautta. Avotulenteon ollessa kielletty myöskään esimerkiksi kertakäyttögrillejä ei saa käyttää. Voimakas tuuli voi saada kertakäyttögrillin liikkumaan itsekseen palamattomalta alustalta esimerkiksi kuivalle heinikolle. Tuulen avulla pieni tulipalo leviää nopeammin isoksi ja hallitsemattomaksi.

Lisäksi esimerkiksi savukkeiden kanssa tulee olla äärimmäisen huolellinen. Tahallisesti tai tuottamuksellisesti aiheutetut tulipalot ilmoitetaan aina myös poliisille.