Kaupunginjohtaja ihailee David Bowieta ja kannattaa Rauman Lukkoa – Sami Suikkanen haluaa säilyttää lapsenomaisen ennakkoluulottomuuden

0
Sami Suikkasella on parisataa David Bowien äänitettä. Kodista löytyy myös kirjoja, kuvia ja muuta materiaalia laulajasta. Bowien nimikirjoituksen Suikkanen voitti kerran arvonnassa.  – Mykistyin ja ällistyin, kun ensimmäisen kerran kuulin Bowieta livenä, Suikkanen kertoo. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Someron kaupunginjohtajan Sami Suikkasen ei tarvitse pitkään miettiä oman elämänsä ohjenuoraa:

– Elä ja anna toisten elää, tänään 50 vuotta täyttävä Suikkanen sanoo empimättä.

Virassaan kuntapomo käyttää pukua ja valmistelee pykäliä, mutta vapaa-ajallaan Suikkanen ei pelkää pukeutua fanipaitaan ja heittäytyä.

Palataanpa vielä viime vuoden kevääseen ja hetkeen, kun Rauman Lukko voitti 58 vuoden tauon jälkeen jääkiekon Suomen mestaruuden. Ratkaiseva peli oli koronan takia suljettu yleisöltä, mutta heti loppusummerin soitua Suikkanen lähti vaimonsa kanssa Somerolta kohti Raumaa ja katujuhlia.

– Voiton huumaa ei himmentänyt lainkaan se, etten nähnyt peliä paikan päällä. Urheilussa voi kokea valtavaa iloa ja yhteenkuuluvuutta oman porukan kanssa, huomauttaa isänsä perintöä Lukko-fanina jatkava Suikkanen.

Sami Suikkasen isä Kosken entinen kunnanjohtaja Aimo Suikkanen näki Lukon historiallisen mestaruuden vuonna 1963 paikan päällä.

 

Sami Suikkanen on myös intohimoinen Lukko-fani. – Urheilussa voi kokea valtavaa iloa ja yhteenkuuluvuutta oman porukan kanssa, hän sanoo.

 

Sitten mennään musiikkiin ja David Bowieen. Suikkasen kodin seinillä on useita kuvia vuonna 2016 menehtyneestä legendasta ja vaatekaapista löytyy useampi Bowie-paita. Erilaisia äänitteitä on hyllyssä parisataa.

– Löysin Bowien jo 10-vuotiaana, mutta varsinainen herätys tuli vuonna 1990 Changes Bowie -kokoelmalevyn myötä. Mykistyin ja äimistyin kuulemastani, sillä Bowie tuntui kuin omalta ääneltä, Suikkanen sanoo.

Suikkanen lähti Bowien keikalle Tukholmaan.

– Se oli valtava elämys, kuten jokainen hänen konserttinsa sen jälkeen, toteaa kahdeksan Bowien konserttia nähnyt fani.

Bowien musiikilla on edelleen Suikkaselle iso merkitys. Se antaa niin voimaa kuin lohtua, sen kautta voi raivota ja purkaa turhautumista.

– Bowien musiikki kuvastaa omia tunnetilojani. Se on filtteri, jonka läpi olen suodattanut myös ikävät työasiat silloin, kun kaupungin päätöksenteossa on ollut raskaampia aikoja.

Suikkanen tuli Someron kaupunginjohtajaksi yhdeksän vuotta sitten. Hänen kahdesta edeltäjästään Jukka Sorva erotettiin ja Leo Haltsoselle yritettiin pedata potkuja. Suikkanen on saanut tehdä töitään rauhassa ja kehujakin on kuulunut.

Urheilukentän peruskorjauksen ja uuden palvelutalon suunnittelun ympärillä on riittänyt Somerolla vääntöä ja kuohuja. Osa viranhaltijoista on kertonut julkisuudessa luottamushenkilöiden epäasiallisesta käytöksestä ja vähättelystä, joka on ajanut heitä myös työpaikan vaihtoon.

– Nyt ollaan menossa parempaan suuntaan. Asioista on puhuttu työpajoissa ja niin luottamushenkilöiden kuin viranhaltijoiden kokemuksia on käyty läpi, Suikkanen huomauttaa.

Suikkanen muutti Somerolle aloittaessaan työt kaupunginjohtajana. Hän viihtyy mainiosti maalaiskaupungin asukkaana.

– Hyvät kalavedet ja meri ovat kohtuullisen lähellä, samoin isot kaupungit. Tämä on vehreä ja luonnonkaunis paikka erinomaisilla palveluilla ja harrastusmahdollisuuksilla.

Suikkanen arvostaa myös somerolaista tapaa kohdata luontevasti toinen ihminen.

– Täällä ventovieras voi sanoa toiselle kadulla jotakin ja se on ihan luonnollista.

Suikkanen nauttii itse muiden seurasta.

– En ole kuitenkaan mikään porukan suupaltti paitsi silloin, kun puhun Bowiesta tai Lukosta.

Oman perheen lisäksi ystävät ovat elämässä isossa roolissa. Suikkanen esittelee paitaa, jossa lukee HP goes Somero. HP on opiskeluaikoina syntynyt ystäväporukka ja paita on muisto ryhmän Somero-visiitistä.

– Tapaamme useamman kerran vuodessa. Yksi tapaaminen on aina Tampereella yleisessä saunassa ja kerran vuodessa käydään ulkomailla, Suikkanen kertoo.

Elämässä kulkevat edelleen mukana myös ystävät Koskelta ja lapsuudesta. Heidän kanssaan Suikkanen käy usein kalassa, mistä päästäänkin kuntajohtajan kolmanteen intohimoon. Suikkanen katsoo kännykästä, että viime vuonna hän oli kalastamassa 46 päivänä. Joskus kalassa menee 12 tuntia putkeen.

– Ehkä isäni on vaikuttanut myös siihen, että innostuin kalastuksesta. Tykkään kalastaa yksinkin, mutta usein mukana on ystäviä.

Uusia ystäviä ja parhaita kalakavereita on tarttunut mukaan myös työpaikoilta eikä Somero tee siitä poikkeusta. Tänä vuonna moni ystävistä juhlii Suikkasen tavoin viisikymppisiä. Suikkanen lainaa Bowieta, jonka mukaan ihmisestä tulee vuosien myötä lopulta se, mikä hänen olisi pitänyt aina olla.

– Tärkeintä on elää ilman kyynisyyttä ja katkeruutta. Toivon säilyttäväni itsessäni aina myös lapsenomaista sinisilmäisyyttä ja ennakkoluulottomuutta, sanoo Suikkanen ja vaihtaa kuvaa varten Bowie-paidan ylleen.

 

SAMI SUIKKANEN

  • Syntyi 23. kesäkuuta 1972 Mynämäellä. Muutti puolivuotiaana Koskelle.
  • Toiminut Someron kaupunginjohtajana syksystä 2013 saakka.
  • Perheeseen kuuluu toimittajavaimo ja kolme koiraa.
  • Työskenteli ennen Someroa Pöytyän kehitysjohtajana, Sauvon hallintojohtajana ja Loimaan kehittämisjohtajana.
  • Fanittaa David Bowieta, jonka keikalla on ollut kahdeksan kertaa.
  • Lenkkeilee, ui ja kalastaa.
  • Kannattaa Rauman Lukkoa ja pitää kaupunkilomista. Käynyt suosikkikohteessaan Prahassa yli kymmenen kertaa.