Kesäkuu toi Jaana Kauralalle useamman luottamustehtävän – jo nuorena yhteiskunnallisiin asioihin hurahtanut salolainen löysi poliittisen kotinsa vasta Liike Nytistä

0
Jaana Kauralalla on useita luottamustoimia Liike Nytissä. Hän myöntää yllättyneensä, kun hänet valittiin puolueen puoluevaltuuston varapuheenjohtajaksi. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Liike Nytin puoluevaltuuston tuore varapuheenjohtaja tulee Salosta. Puolue valitsi Jaana Kauralan luottamustoimeen historiansa ensimmäisessä puoluekokouksessa 18. kesäkuuta.

Kaurala myöntää, että häneen kohdistunut valtakunnallinen kannatus tuli yllätyksenä.

– Tiesin, että minut on nimetty ehdolle varapuheenjohtajaksi, mutten ollut pitänyt juurikaan ääntä itsestäni. Saimme lausua puoluekokouksessa muutaman minuutin myyntipuheen, joten teesini taisivat purra, hän naurahtaa.

Luottamusta Kauralalle on siunaantunut myös paikallis- ja piiritasolla. Hänet valittiin Liike Nytin Salon paikallisyhdistyksen kevätkokouksessa yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi. Valintaa edelsi paikallisyhdistyksen hallituksen eroaminen toukokuun alussa.

– Prosessiin ei liity dramatiikkaa. Käytännössä entinen hallitus vain järjestäytyi uudestaan, Kaurala vakuuttaa.

– Hallituksen jäsenillä on vastuita myös muualla, joten halusimme että kukin yksilö pystyy hoitamaan luottamustoimensa tunnollisesti. Tuimme ratkaisulla jäsenistömme arkitekemistä, hän jatkaa.

Valtakunnallisen puoluevaltuuston lisäksi Kaurala hoitaa varapuheenjohtajan leiviskää myös Liike Nytin Varsinais-Suomen piirijärjestössä.

– En näe, että useat luottamustoimet aiheuttaisivat minulle aikatauluristiriitoja, hän uskoo.

–Varapuheenjohtajana lähinnä turvaan puheenjohtajan tekemistä. Hallitus on se taho, joka tuo varsinaiset asiat esitettäväksi.

Paikallisyhdistyksen puheenjohtajana Kaurala on toiminut vajaan kuukauden.

– Sielläkään en ole yksin, hän kiteyttää.

Kaurala on tuore Liike Nytin puoluevaltuuston varapuheenjohtaja ja paikallisyhdistyksen puheenjohtaja. Hänellä on vastuutoimi myös puolueen piirijärjestössä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kaurala kertoo politiikan kiinnostaneen häntä lapsesta saakka.

– Vanhempani olivat vasemmistoaktiiveja. Tykkäsin myös lukea sanomalehtiä ja seurata maailman menoa heti pikkulikasta lähtien.

Kiinnostuksestaan huolimatta Kaurala löysi poliittisen kotinsa vasta Liike Nytistä.

– Pidin puoluekirjan allekirjoittamista äärimmäisen isona juttuna. En ryhtynyt moiseen siis kevyin perustein, Kaurala sanoo.

Hän kertoo äänestäneensä niin vasemmisto- kuin oikeistopuolueitakin.

– Koko kirjo on käyty läpi, Kaurala karrikoi.

”On tärkeää, että valta jakautuu oikeaoppisesti. Puoluevaltuusto tekee yleiset linjaukset, ei hallituksen puheenjohtaja. Mielestäni viestinnässämme ja toimintamme avoimuudessa on vielä petrattavaa.”

Liike Nyt perustettiin vuonna 2018. Kauralaa viehätti puolueen asiakeskeinen lähestyminen politiikkaan.

– Toimintamme perustuu ensisijaisesti tutkittuun tietoon. Lisäksi puolueen arvopohja vastaa omaani.

Toisaalta Kauralalla ja Liike Nytillä on myös jonkinasteisia näkemyseroja.

– Puoluehan on yrittänyt etäännyttää itseään byrokratiasta, mutta itse olen byrokratian ammattilainen, Turun kaupungilla suunnittelijana työskentelevä Kaurala toteaa.

– Se on kuitenkin fakta, että valta ja vastuu on jollakulla, hän lisää.

Vastikään järjestetyssä puoluekokouksessa Liike Nyt valitsi hallituksensa puheenjohtajaksi kansanedustaja Harry Harkimon. Valtuuston puhejohtajuus siunaantui hänen pojalleen Joel Harkimolle.

Näetkö ongelmana, että keskeiset puheenjohtajuudet ovat saman perheen käsissä?

– On tärkeää, että valta jakautuu oikeaoppisesti. Puoluevaltuusto tekee yleiset linjaukset, ei hallituksen puheenjohtaja. Mielestäni viestinnässämme ja toimintamme avoimuudessa on vielä petrattavaa, Kaurala kommentoi.

Toisaalta hän on vakuuttunut, että Joel Harkimo on sopiva henkilö puoluevaltuuston luotsiksi.

– Joel on hyvä tyyppi ja oikeassa paikassa.

Jaana Kaurala on kirjaimellisesti junantuoma salolainen. Hän ihastui kaupunkiin vierailullaan vuonna 2019. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kaurala oli Liike Nytin listoilla jo puolueen ensimmäisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2019. Hän sai 639 ääntä eikä tullut valituksi.

Edellisten eduskuntavaalien aikaan Kauralan kotikunta oli vielä Turku. Muutto Saloon koitti kuitenkin jo saman vuoden syksynä.

– Tulin tuolloin tänne eräisiin juhliin. Kävelin Salonjoen vartta ja sain siitä ihan Aurajoki-fiilikset. Heräsin miettimään, miksen ole koskaan harkinnut Saloa asuinpaikakseni.

Kaurala katseli jo seuraavalla viikolla asuntoja, eikä aikaakaan, kun hän löysi itsensä Tupurista.

– Suunnittelen parhaillaan muuttoa Vaskiolle, Kaurala paljastaa.

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa enää seitsemisen kuukautta. Kaurala kertoo, että Liike Nyt tavoittelee valtakunnallisesti 5–10 kansanedustajapaikan saalista.

– Teemme kovasti töitä sen eteen, että heistä yksi olisi Varsinais-Suomesta.

Kaurala itse oli jo päättänyt, ettei lähde ehdolle. Hänen mielensä saattaa kuitenkin vielä muuttua.

– Olin ajatellut hoitaa jonkun toisen kampanjointia ja hääriä muutenkin taustalla. Viimeaikaiset tapahtumat ovat asettaneet mietintämyssyn takaisin päähän, hän kuvailee.

Kuka?
Jaana Kaurala

  • Liike Nytin puoluevaltuuston varapuheenjohtaja, Salon paikallisyhdistyksen puheenjohtaja ja Varsinais-Suomen piirin varapuheenjohtaja.
  • Ammatiltaan suunnittelija Turun kaupungilla.
  • Syntynyt Turussa vuonna 1973. Asunut Salon ja Turun lisäksi myös Raisiossa.
  • Perheeseen kuuluu kaksi lasta ja yksi lapsenlapsi.
  • Harrastaa lavatansseja.