Kesän lämpöennätys meni jälleen rikki – Porissa mitattiin 32,9 astetta

0

Eilen mitattu kuluvan kesän lämpöennätys 32,4 astetta ylittyi tänään Porissa, kertoi Ilmatieteen laitos Twitterissä. Porin lentoasemalla mitattiin 32,9 asteen lukemat iltapäivän lopulla kello 17:n aikoihin.
Suomen kuumimmat paikat sijoittuivat tänään Porin seudulle ja ylipäänsä länsirannikolle. Porin rautatieasemalla mittarin elohopea nousi 32,5 asteeseen, ja lähiseudulla Kokemäen Tulkkilassa 32,4 asteeseen.
Hellettä riitti silti myös muualle maahan. Esimerkiksi Ylitorniossa mittari näytti 28,5 astetta ja Utsjoen Kevolla saatiin hikoilla 28,7 asteen helteessä.

Viileämpää sunnuntaina?

Ylimeteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta kertoi alkuillasta että huomenna keskiviikkona sää viilenee hitusen Suomen itäosissa.
– Länsirannikon läheisyydessä on kuitenkin huomennakin mahdollisuus 30 asteen rajan ylittymiseen.
Torstaina lämpö alkaa jälleen kohota, mutta viikon kuumimmat päivät ovat silti Nymanin mukaan tällä tietoa perjantai ja lauantai.
Kesän lämpöennätys saattaa siis hyvinkin mennä vielä uusiksi loppuviikolla.
Tukahduttavan helteisen lauantain jälkeen Suomeen on ylimeteorologin mukaan tulossa jonkinlainen kylmä rintama, johon voi liittyä ukkos- ja sadekuuroja.

Yli 200 salamaa, osa on myös iskenyt tulta

Tänään tiistaina Suomessa on salamoinut polttavan kelin ohessa runsaasti. Jo ennen puolta päivää havaittiin yli 200 maasalamaa.
– Ukkoset ovat olleet hyvin hidasliikkeisiä. Ne ovat salamoineet siellä, minne ne syntyivät, sanoi päivystävä meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta STT:lle.
Iin kunnassa Oulun pohjoispuolella tuli tuhosi aamulla vapaa-ajan asunnon. Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen palomestarin Kimmo Virkkalan mukaan epäillään vahvasti, että palon sytytti salamanisku.
Myös Pohjanmaalla Luodossa hieman Kokkolasta etelään salamanisku sytytti rakennuspalon. Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksen palomestari Kusti Komulainen sanoi, että salama oli iskenyt puuhun, josta se oli jatkanut sähkölinjalle ja siitä levinnyt jonkin matkaa teollisuushalliin. Sähkölinja oli sulanut.
– Oli lähellä, että olisi syttynyt iso rakennuspalo, Komulainen kuvaili.

https://twitter.com/meteorologit/status/1541794435268329475

Mira Kokko, Pertti Mattila

STT

Kuvat: