Kesän uusi lämpöennätys 32,4 astetta mitattiin Espoon Nuuksiossa

0

Kuluva kesä sai uuden lämpöennätyksen maanantaina, kun Espoon Nuuksiossa mittari kipusi 32,4 asteeseen. Ilmatieteen laitoksen mukaan lukema mitattiin noin kello 15.
Kesän aiempi lämpöennätys oli 31,2 astetta, joka syntyi edeltäneenä päivänä sekä Helsingin Kumpulassa että Espoon Nuuksiossa.
Maanantain toiseksi korkein lämpö oli alustavien tietojen mukaan Kouvolan Utin 32,3 astetta.
Forecan mukaan lämmin sää jatkuu koko viikon ja helleraja ylittyy päivittäin laajoilla alueilla. Korkeimmillaan Foreca ennustaa tälle viikolle 30-33 asteen lämpötiloja, ja sen mukaan viikon keskilämpötila on 4-7 astetta keskimääräistä korkeampi.

Myös trooppisia öitä luvassa

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jouko Korhonen arvioi, että lähiaikoina saatetaan kokea eri paikkakunnilla myös trooppisia öitä. Ne ovat määritelmän mukaan öitä, jolloin lämpötila pysyy vähintään 20 asteessa tauotta iltayhdeksästä seuraavan aamun kello yhdeksään.
– Trooppisia öitä on jo ollut nyt kesäkuussa järvialueiden havaintopaikoilla, esimerkiksi Lappeenrannassa ja Rantasalmella..
Korhosen kollega Ilmatieteen laitoksella, Eveliina Tuovinen, puolestaan kertoi että kuuma sää on kuivattanut tehokkaasti maastoa Suomessa.
– Etenkin Lounais-Suomessa maa alkaa olla jo ritisevän kuivaa. Metsäpalovaroitus onkin voimassa laajasti, hän korosti.
Lähipäivinä saatetaan Tuovisen mukaan saada paikoin sade- ja ukkoskuuroja, mutta huippuhelteet ovat palaamassa viikonlopuksi.
Myös hieman pitemmässä ennusteessa sään odotetaan olevan keskimääräistä lämpimämpää ainakin heinäkuun puoliväliin.
Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva muistutti maanantaina keinoista, joilla voi estää sisätilojen kuumenemista tukalalla helteellä. Ovet ja ikkunat on viisasta pitää kiinni päivällä, minkä lisäksi kannattaa vetää ikkunoiden eteen päivällä verhot tai laskea kaihtimet. Apua on niin ikään siitä, että muistaa sammuttaa tarpeettomat sähkölaitteet ja välttää esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä. Jos mahdollista, ikkunat on syytä avata vain varjon puolelta.

https://www.foreca.fi/kuukausiennuste

STT

Kuvat: