Kiusantekijä häiriköi moottoritiellä – ”Siinä olisi voinut mennä Heinosen pojan henkikin”

5
Risto Heinosen vanha katumaasturi osui moottoritien keskikaiteeseen ainakin 120 kilometrin tuntivauhdissa. Koko kylki sai osuman. Kuva: SSS/Lasse Kylänpää.

Lommot ja naarmut vanhassa katumaasturissa kielivät kylkikosketuksesta. Salolainen Risto Heinonen syyttää peltivaurioista punaisella autolla ajanutta kiusantekijää, joka esti ohituksen moottoritiellä.

– Olen ajanut kolmekymmentä vuotta, eikä tällaista ole sattunut ikinä ennen. Siinä olisi voinut mennä Heinosen pojan henkikin.

Risto Heinonen oli palaamassa Turusta kotiinsa Saloon tiistaina iltapäivällä. Hänellä oli kiire, sillä auton kyydissä oli seerumia, jonka kylmäketju ei saanut katketa. Mittari näytti Heinosen mukaan ”vähän ylinopeutta”, ehkä sataakolmeakymmentä.

Paimion pitkässä nousussa Heinonen ajoi kiinni punaisen auton ja valmistautui ohitukseen. Kello oli noin 15.40.

– Hän körötteli vasenta kaistaa, vaikka oikea kaista oli tyhjä. Painoin torvea, mutta hän ei vaihtanut kaistaa. Sen verran näin, että keskisormea näytettiin, ja sitten alkoi leikkiminen. Jollain otti luonnon päälle, että joku ohittaa.

Punaisen auton kuljettaja alkoi Heinosen mukaan yllättäen painella jarrua ja pyörittää rattia oikealta vasemmalle.
– Yhtä jarrutusta en osannut ennakoida.
Heinosen Honda osui hätäisessä väistöliikkeessä moottoritien keskikaiteeseen. Koko kylki sai osuman.
– Kaveri jatkoi vain matkaansa, eikä ollut moksiskaan.

Heinonen kertoo jatkaneensa ajoa punaisen auton perässä siihen saakka, kunnes se kääntyi moottoritieltä Vistan liittymässä. Heinonen soitti hätäkeskukseen. Hänellä oli antaa rekisteritunnuksesta vain puolet.
– Numerot jäivät mieleen, mutta kirjaimet eivät. Poliisi sanoi, että vaikea sitä autoa on löytää.

Heinonen on ajellut kullanvärisellä Honda CR-V:llä monta vuotta. Nyt Heinonen pelkää, että vuoden 1999 mallia oleva katumaasturi menee lunastukseen hinnalla, joka ei vastaa auton käyttöarvoa hänelle.

Oikealta ohittaminen on moottoritiellä pääsääntöisesti kielletty. Poikkeuksena on esimerkiksi ruuhka, jossa autojonot täyttävät molemmat kaistat, ja oikeanpuoleinen jono etenee vasenta nopeammin. Kaistaa ei silloinkaan saa vaihtaa varta vasten.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K
7 kuukautta sitten

Hyvä tuulilasikamera maksaa satasen, on hyvä turva tuollaisessa tapauksessa häirikön kiinni- ja vastuuseen saattamiseen. Itselläni paljon ylinopeudella ohittelevista tallenteita, tallenteessa kun näkyy oma gps-nopeuteni.

Autoileva Autoilia
7 kuukautta sitten

Tätä vasemmalla kaistalla ns.turhaa ajoa näkee paljon .
Ajan päivittäin Salo-Tku-Salo.
Ei havainnoida peileistä.
Noo jos 120 ajaa ja taakse ilmaantuu 160 ajava valoja vilkuttaa ökyauto, mutta lähdetään ohittamaan raskasta ajoneuvoa 100kmh vauhdilla.
Ohi mennään reippaasti ja palataan takaisin oikealle kaistalle ja ennen ohitusta vilkaistaan peiliin tuleeko vasenta kaistaa joku ilmoitetaan aikeesta vaihtaa kaistaa vilkulla.
Vilkku ei oikeuta ajamaan eteen.
Vasen kaista on ohitusta varten ei jatkuvaa ajoa.

Obelix
7 kuukautta sitten

Kun aika ja paikkakin on tiedossa niin eikös siellä ole niitä kelikameroita ? Voisi löytää vinkin siitä punaisesta autosta?

realismia
7 kuukautta sitten

Mikään ei puolla tai oikeuta tavallisella autolla ajamaan ylinopeutta missään olosuhteissa, ei ole olemassa mitään syytä miksi ylinopeus pitäisi sallia.
Hätätilanteita varten on oma kalustonsa.

Urpo
7 kuukautta sitten

Lehtijuttu vahvistaa käsitystä siitä, että kun kaksi omilla säännöillä pelaavaa kohtaa tien päällä, lopputulos on tuurin varassa.
Kylmäketjulla ei voi perustella hälytysajoneuvon oikeuksilla tapahtuvaan liikkumista. Turvavälejä pitää noudattaa. Etenkin silloin asia on syytä huomioida korostuneesti, kun edessä ajava osoittaa väärällä käytöksellään olevansa jossain muussa todellisuudessa kuin tieliikennelain alaisessa paikassa. Jokainen voi vaikuttaa vain omaan käytökseensä.