SM-viikko 19/28: Kolme väylää läpi juoksujalkaa – hallitseva maailmanmestari Mikko Rantanen uskoo speedgolfin ratkaisun menevän sekuntipeliksi

0
Speedgolfin hallitseva maailmanmestari Mikko Rantanen (oik.) kävi hiljattain testaamassa väyliä Salo Golfissa. Toimitusjohtaja Tomi Paju on niin ikään ilmoittautunut SM-viikon speedgolf sprinttiin. Kuva: Salo Golf

Golf on niin olennainen osa salolaista urheiluelämää, että sen puuttuminen SM-viikolta olisi hyvinkin yllättävää.

Salon SM-viikolla golfia pelataan todellisena pikaversiona perjantaina 1. heinäkuuta, kun kilpailumuotona on speedgolf sprint. Se käsittää kolme reikää Salo Golfin viheriöillä.

Normaalisti speedgolfissa kierretään golf-kisojen tavoin kaikki 18 väylää.

– Kolmen reiän speedgolf on napakka ja mielenkiintoinen formaatti. Näin lyhyessä pelimuodossa juoksuvauhdilla on suurempi vaikutus kuin normaalisti. Jos on oikein tehokas juoksussa, eikä pelaa liian huonosti, on tulosluettelossa kärjessä, arvioi lajin ehdottomiin huippuihin lukeutuva Mikko Rantanen.

– Väitän, että mestaruuden ratkaisu menee sekuntipeliksi. Se voi olla yhdestä putista kiinni.

Rantanen on speedgolfin hallitseva maailmanmestari vuodelta 2018. Seuraavat MM-kisat pelataan marraskuussa Floridassa, jossa Rantanen puolustaa kultamitaliaan.

Speedgolf teki ensiesiintymisensä SM-viikolla 2019 Vantaalla, jossa Rantanen juhli voittoa Keimolassa. Siellä ohjelmassa oli neljä väylää.

– Pelasin 1990-luvulla golfia ammatikseni. Juoksemisessa olen harrastaja. Se on minulle haastavampi lajin osa, Rantanen kertoo.

Sprinttimuotoinen speedgolf on erittäin katsojaystävällinen laji. Pickala Golf Clubia edustava Rantanen laskee, että kolmen väylän kiertämiseen menee aikaa noin viidestä minuutista viiteen ja puoleen minuuttiin. Juoksumatkaa tulee yhteensä hieman reilu kilometri.

– Uskon, että suurin osa pelaajista lähtee kisaan yhdellä mailalla. Joillakin voi olla kaksi tai jopa kolme mailaa, Rantanen pohtii askelmerkkejä Salon kisaan.

Normaalipituisissa speedgolf-kisoissa Rantasella on kevyessä nuolibägissä mukana viisi tai kuusi mailaa kentästä riippuen.

– Itse lähden todennäköisesti yhdellä mailalla sprinttiin. Maila on rautaseiska tai rautakutonen. Täytyy vielä katsoa, minkälainen sää on pelipäivänä. Se voi vaikuttaa valintaan.

Speedgolfin mukana Euroopassakin eri kisoissa kilpaillut Rantanen kertoo, ettei raha puhu golfin nopeutetussa versiossa.

– Pieniä palkintosummia voi olla jossain kisoissa Yhdysvalloissa ja Euroopassakin, mutta onhan tämä todella paljon pienimuotoisempaa kuin golf.

Rantanen ei näe, että speedgolfin profiili nousisi tulevaisuudessa, vaikka laji on viime vuosina tavoittanut uusia pelaajia Suomessa.

– Monet golfaajat yllättyisivät positiivisesti, jos he vain kokeilisivat speedgolfia. Heidän tuloksensa eivät olisi paljon huonompia, vaikka he lenkkeilisivät kevyesti kierroksen aikana. Se voisi jopa parantaa monen pelaajan peliä, sillä golfissa tulee joskus mietittyä liikaa, Rantanen näkee.

Salon SM-viikolla pelataan kolmen väylän sprintti miesten ja naisten sarjoissa perjantaina 1. heinäkuuta. Väylät ovat järjestyksessä 10. (par 4), 8. (par 3) ja 9. (par 4).
Speedgolftulos määräytyy käytetyn ajan (minuuteissa ja sekunneissa) ja lyöntien määrän summasta. Esim. 65 minuuttia ja 83 lyöntiä = speedgolftulos 148.
Sprint Speedgolf -tulos = juoksuaika + lyönneistä kertynyt aika (1 lyönti = 10 sekuntia). Esim. juoksuaika 9 min. 15 s. + 12 lyöntiä = 9.15 + 2.00 = 11.15

Lähde: Speedgolf.fi ja golf.fi

 

Salon Seudun Sanomat esittelee kaikki SM-viikon lajit ennen 30.6.–3.7. järjestettävää tapahtumaa.

SM-viikko 18/28: Motocross
SM-viikko 17/28: Ultrajuoksu
SM-viikko 16/28: Padel
SM-viikko 15/28: Petankki
SM-viikko 14/28: Varjoliito
SM-viikko 13/28: Maratonmelonta
SM-viikko 12/28: Maastojousiammunta
SM-viikko 11/28: Leuanveto
SM-viikko 10/28: Lippupallo
SM-viikko 9/28: Lacrosse
SM-viikko 8/28: Kahvakuula
SM-viikko 7/28: Judo
SM-viikko 6/28: Frisbeen pituusheitto
SM-viikko 5/28: Digitaalinen rata-autoilu
SM-viikko 4/28: Bridge
SM-viikko 3/28: Biljardi
SM-viikko 2/28: Beach taekwondo
SM-viikko 1/28: Agility