Komedianäytelmä Pokka pitää sisältää murhamysteerin – hahmot on rakennettu näyttelijöiden luonteenpiirteiden mukaan televisiosarjan toisintamista välttäen

0
Päähenkilö Hyacinth Bucket nakkelee niskojaan, kun asiat eivät suju kuten hän haluaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Mathildedalin kesäteatterissa Hyacinth Bucket pyyhältää lavalle ylpeästi. Hän surkuttelee ovea, joka ei avaudu ensiyrittämällä ja heittäytyy marttyyriksi. Muut henkilöhahmot kuuntelevat parrasvaloissa olevaa Bucketia ja esityksessä ilmenevän näytelmän ohjaajaa naapurin Emmettiä.

Suurieleinen ja -ilmeinen Bucket huokuu tekopyhyyttä, eikä hän itse ymmärrä tätä. Bucket on mainio komediapersoona.

Teatteri Provinssin esitys pohjautuu näytelmään, johon Bucket on tunkenut itsensä mukaan kysymättä lupaa. Näytelmässä on kyse 1930-luvun arvoituksellisesta murhatapauksesta.

Ohjaaja Joonas Suominen ei ole koskaan katsonut brittiläistä Pokka pitää -televisiosarjaa, josta esitys on saanut inspiraationsa. Hän on halunnut luoda hahmot uudelta pohjalta, oman tulkinnan mukaan.

– Olen välttänyt kopiointia. Hahmoista on näin ollen muotoutunut näyttelijöidensä näköisiä, Suominen sanoo.

Eija Suomela, Markku Mäkilä, Riikka Koli, Tommy Haakana, Juha-Pekka Seppälä, Aira Sundberg ja Tiina Suokorpi tähdittävät näytelmää. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Bucketia esittävä Eija Suomela on kuitenkin osittain ottanut sarjasta vaikutteita.

– Tv-sarjan Bucketin omintakeista olemusta ja manöövereitä ihmiset totta kai tulevat katsomaan. Ideana on silti näyttämöllä se, kuinka elein kuten liikkuvin ja vapain käsin luodaan erilainen vaikutelma.

– Pelkät ilmeet eivät myöskään samalla tavalla näy täällä katsomoon kuin television lähikuvassa, hän jatkaa.

Suomela kertoo lähteneensä rakentamaan Bucketin hahmoa siltä pohjalta, millaisia samankaltaisuuksia hän on kokenut löytäneensä itsestään ja Bucketista.

– Yritämme kumpikin tuoda esiin omia hyviä puoliamme ja vastaavasti peitellä huonoja. Haluamme antaa itsestämme mahdollisimman hyvän kuvan. Tämä on hyvin inhimillinen ja samaistuttava piirre, Suomela tähdentää.

Onslow’ta, Bucketin siskon ränsistynyttä miestä esittää Tommy Haakana. Myös hän kokee samaistuvansa roolihahmoonsa.

– Hassuna huulta heittävänä heppuna toimiminen on meidän molempien juttu, Haakana toteaa.

Mathildedalin lavalla nähdään suuria eleitä ja hassunhauskaa menoa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Uutena hahmona nähdään hiljattain eronnut ja ujo tietokonenörtti Milly. Hän ei esiinny televisiosarjassa ollenkaan, vaan on täysin näytelmää varten keksitty henkilö.

– Vielä tämä hahmo hiukan elää varmasti ennen ensi-iltaakin. Milly on arka mies, joka löytää naisen uudelta paikkakunnalta ja oppii seurustelemaan ihmisten kanssa paremmin, hahmoa näyttelevä Markku Mäkilä kertoo.

Milly on hahmon lempinimi. Koko nimi on Edvard Milsson. Mäkilä esittää myös Bucketin ja tämän sisarten Daisyn ja Rosen isää sekä Bucketin aviomiestä Richardia.

– Richard ei oikeastaan suoraan esiinny näytelmässä, koska hän on hahmona hieman seinäruusu. Hänelle kuitenkin soitetaan, mikä tuo lisää ulottuvuuksia esitykseen, kertoo Teatteri Provinssin johtajana ja tuottajana toimiva Seppo Suominen.

– Triplaroolittaminen yhdelle näyttelijälle toimii näin pienellä porukalla. Kaksi muuta roolia ovat niin pieniä, että niitä varten ei tarvita lisänäyttelijöitä.

Seitsenhenkinen työryhmä on viihtynyt toistensa seurassa.

– Työnteko pienemmällä näyttelijäkaartilla on tuntunut mukavalta ja rennolta. Intiimissä työympäristössä on voinut keskittyä rauhassa ihan näyttelemiseen, Haakana sanoo.

– Olemme päässeet myös tutustumaan paremmin toisiimme, Mäkilä jatkaa.

Seppo Suominen on toiminut näytelmän roolittajana näyttelijöiden aikaisempien suoritusten pohjalta.

Näytelmän käsikirjoitus on Roy Clarken käsialaa. Suomennoksen siitä on tehnyt Joel Elstelä.

Teatteri Provinssin Pokka pitää -näytelmän ensi-ilta on Mathildedalin kesäteatterissa perjantaina 1.7. Esityksiä on sunnuntaihin 14.8. asti.