Kummit jakavat kokemusta

0
Salolaisia yrityskummeja ja yrittäjiä: kummi Minna Ikäheimonen, yrittäjät Tuukka ja Toni Virtanen ja kummi Jari Seikkkula.

Suomessa on yli tuhat pieniä yrityksiä auttavaa yrityskummia. Valtakunnallisen yhdistyspohjaisen verkoston jäsenet ovat kokeneita yrittäjiä, yritysjohtajia ja muita liike-elämän asiantuntijoita. Salossa näitä vapaaehtoistyötä tekeviä mentoreita on viisitoista.

Yrittäjävetoisessa firmassa sama ihminen on omistaja ja johtaja, ja hänen oma toimintansa ratkaisee pitkälti, miten yritys kehittyy. Kun ympärillä ei ole johtoryhmää, jonka kanssa vaihtoehtoja voisi puntaroida, ulkopuolinen näkemys voi olla tarpeen. Sellaista tarjoavat yrityskummit. Valtakunnallisesti heidän mentoroitavinaan on vuosittain tuhatkunta yritystä.

Yrityskummit tulevat useimmiten mukaan kuvaan siinä vaiheessa, kun yritys on saatu alulle. Sitä ennen yrittäjä on usein käyttänyt jonkin uusyrityskeskuksen palveluita. Viime vuonna koko maassa maksutonta yritysneuvontaa käytti 13 000 uutta asiakasta. Vähän yli puolet heistä perusti yrityksen. Yrityssalo on yksi Suomen uusyrityskeskuksista.

Salolaisen rakennusvuokraamon omistajaveljekset kuvasivat Salon Seudun Sanomissa yrityskummin roolia näin: on ollut hienoa saada kaikupohjaa omille ajatuksille (SSS 12.6.). Yrityskummintoiminta perustuu avoimuuteen ja luottamukseen. Niinpä kummi on myös ”rehellisesti ampunut alas ideoita, jos ne ovat olleet hänen mielestään huonoja”.

Yrityskummi sanoi saman asian toisin: on tärkeää auttaa yrittäjiä, jotta he välttäisivät samat karikot ja virheet, joita olemme itse tehneet.

Yksityisen sektorin työpaikkoja ei synny ilman yrittäjiä. Nopeasti kasvavien, tuhansia työllistävien tuotantolaitosten perään on turha haikailla. Salossakin työllisyys on pienten ja keskisuurten yritysten varassa.

Yrittäjien jaksamisen ja pärjäämisen tukena yrityskummeilla on kokemuksineen ja kontakteineen oma tehtävänsä. Kyse on ihmisten välisestä luottamuksellisesta toiminnasta, jossa ei ole etukäteen tiukkaan napitetun projektin rasitteita. Ulkopuolinen mutta luotettava näkemys ilman kilpailutilannetta ja konsultin laskutusta antaa parhaimmillaan yrittäjälle uutta puhtia.

Yrityskummeilta saatava apu ei liity pelkästään yritykseen ja sen tulevaisuuteen. Kun elämänkokemusta on kertynyt laajemminkin, hyviä neuvoja voi löytyä vaikkapa perhe-elämän ja työn tasapainottamiseen.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments