Laatu-Aatu: Vilppaalta laatuhankinta – Kivimäki uskoo vahvasti joukkuekaverinsa Crawleyn olevan tasokas pelaaja Korisliigaan

0
Vilpasta omalta osaltaan vuoden 2021 Suomen mestariksi vienyt Aatu Kivimäki jatkaa ensi kaudellakin Tigers Tübingenissä. (kuva: SSS-arkisto)

Aatu Kivimäki voi arvioida Salon Vilppaan tiistaina julkistamaa pelaajahankintaa ikään kuin puolueettomana. Hänen ja salolaisten uuden nelospaikan pelaajan Isaiah Crawleyn tiet kohtasivat päättyneellä kaudella Saksan Pro A -liigan Tigers Tübingenissä.

Vilppaan kannattajilta lempinimen Laatu-Aatu saanut Kivimäki pitää yhdysvaltalaista Crawleyta hyvänä värväyksenä Vilppaalta. Salosta on lähdetty viime vuosina usein Saksan Bundesliigaan, nyt ilmasilta kulkee toiseen suuntaan.

– Crawleylla on ehdottomasti hyvät mahdollisuudet onnistua Korisliigassa. Varsinkin pelitaidot ja -kovuus ovat varmasti Suomeen hyvällä tasolla, luonnehtii Vilppaassa viisi kautta pelannut Kivimäki.

Korisliigan ja Pro A:n vertaaminen keskenään on hankalaa jo siksi, että jälkimmäisessä pelaa viisi joukkuetta enemmän.

– Kovin suurta tasoeroa ei liigojen välillä missään nimessä ole. Korinaluspelaajat ovat Saksassa pääsääntöisesti isokokoisempia, ja tuomarilinja toki vähän erilainen, Kivimäki kuvailee.

23-vuotias Crawley keräsi jälkimmäisellä Tigers-kaudellaan 12,3 pisteen, 5,5 levypallon, 2,3 koriin johtaneen syötön ja 2,3 pallonmenetyksen ottelukohtaiset keskiarvot. Ensimmäinen kausi (2020–2021) jäi polvivamman vuoksi kesken – tuolloin sekä peliminuuttien että sitä kautta myös pisteiden keskiarvot olivat suuremmat.

Vertailulta Vilppaan viime kauden nelospaikan pelaajaan Bryan Griffiniin ei voitane välttyä. Toisaalta vertailu on suhteellisen turhaa: yhtäläisyydet rajoittuvat lähinnä siihen, että Griffinin tavoin Crawley tulee pelaamaan nelospaikan lisäksi toveja sentterinä.

Griffinin kaltaista donkkien highlight-kavalkadia Crawleylta tuskin nähdään, mutta muissa ominaisuuksissa löytyy vahvuuksia.

– He ovat aika erilaisia pelaajia. Griffin yritti donkata aina kun mahdollista, kun taas Crawleyn ulottuvuus ei ole samaa luokkaa. Vastaavasti Crawley on paljon parempi pallonkäsittelijä, Kivimäki sanoo.

Syöttö- ja toisaalta myös menetystilasto kertovatkin suhteellisen merkittävästä pallollisesta roolista Tübingenissä.

– Hänellä oli meidän hyökkäyksessämme tosi iso merkitys. Hän pääsee taitavuuden ja fyysisyyden takia usein ratkaisutilanteisiin. Niistä sitten tulee aika usein kori, syöttö tai menetys, Kivimäki hymähtää.

Kaukoheittotilastot eivät Crawleyn uran varrelta ole maagisia, mutta jonkinmoinen kolmen pisteen uhka on olemassa.

– Periaatteessa välillä annettiin tilaa heittää kolmosia, mutta nopeus ja pallonkäsittelytaidot välillä myös pakottavat siihen. Hänellä kun on kuitenkin kyvyt myös ohittaa vastustaja pallollisena. Crawley on match-up-painajainen monelle oikeasti isolle pelaajalle.

Eivätkä asiat Kivimäen mielestä jää kiinni myöskään puolustuspelaamisesta.

– Vaihdoimme paljon palloskriinitilanteissa. Crawley pärjäsi hyvin vaihtojen jälkeenkin, eli hän pystyy puolustamaan monentyyppisiä pelaajia.

Ottelujen ulkopuoliset asiat ovat monesti myös tärkeitä. Vilpas on Crawleylle uran toinen etappi Euroopassa.

– Hän on tosi hyvä joukkuekaveri, kentän ulkopuolella rauhallinen ja mukava. Ja kova kilpailija, aidosti joukkuepelaaja, Kivimäki kuvailee.

Vamma estää Kivimäeltä kesäkuun maajoukkuetapahtumat

Aatu Kivimäki nimettiin Suomen haastajamaajoukkueeseen kesäkuun ajaksi. Hänen kautensa Pro A -liigassa päättyi kuitenkin loukkaantumiseen.

– Jalkapohjassa on vamma. Pitää ensin kuntouttaa se, ja katsotaan sitten, mihin kesän aikana ehdin. Kuntoutumisessa mennee muutama viikko, Kivimäki kertoo.

Hän ja Tigers Tübingen solmivat jo päättyneen kauden aikana jatkosopimuksen. Tübingen jatkaa taloudellisten syiden takia ensi kaudellakin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, vaikka finaaliin yltänyt joukkue sai oikeuden nousta Bundesliigaan.

– Tietysti on vähän harmi, ettei noin nuorella ja noin pienellä budjetilla finaaliin päässeen joukkueen työtä palkita nousulla. Kaikkemme silti annettiin, vaikka tiesimmekin, ettemme pysty nousemaan, Kivimäki miettii.

– Omalla kohdalla oli selkeä toive jatkaa ulkomailla. Pro A on minulle pelillisesti sopiva sarja, ja tosi moni joukkueesta jatkaa ensi kaudellakin, hän lisää.