Lainoihin kysytään nyt korkosuojausta – Asuntoluottojen kysyntä Lounaismaan Osuuspankissa lähes viime vuoden tasoa

0
Asuntolainaa hakevat kysyvät aiempaa enemmän suojausta lainakorkojen nousulle. Myös kiinteä korko on alkanut kiinnostaa merkittävästi. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Asuntolainaa hakevat kysyvät nyt ahkerasti suojausta korkojen nousulle. Pankeilla on omia vaihtoehtoja suojaukselle, mutta pääperiaate on sama: koroille asetetaan joku katto, jonka yli lainankorko ei nouse ja josta asiakas maksaa jotakin.

Vaikka nollakorkojen aikaan moni sitoi asuntolainansa tyypillisesti 12 kuukauden euriboriin, eivät kiinteätkään korkosopimukset olleet täysin unohdettuja. Nyt ne ovat yksi vaihtoehto.

– Niiden kysyntä on selkeästi noussut, sanoo Someron Säästöpankin rahoituspäällikkö Tuukka Alanko.

Hän lisää, että kiinteän koron valinnut asiakas ainakin tietää tarkalleen, mitkä hänen korkokulunsa tulevat kiinteän korkojakson aikana olemaan.

– Korkosuojauksella on tietenkin joku hinta. Hintataso on lisäksi noussut korkojen noustua.

– Varmaan lainanottajat laskevat sitäkin puolta, hän lisää.

Sekä Lounaismaan Osuuspankissa että Someron Säästöpankissa on huomattu, että asiakkaat alkoivat kysellä vaihtoehtoja korkojen nousua vastaan jo viime vuoden puolella.

– Myös säästäminen on lisääntynyt, säästämisratkaisuilla kerätään samalla puskuria omaan talouteen, sanoo pankinjohtaja Jukka Tuominen Lounaismaan Osuuspankista.

Tuominen sanoo, että korkosuojausratkaisuista keskustellaan nyt merkittävästi enemmän lainahakemusten yhteydessä.

Vaikka nollakorkojen aika on ohi, asuntolainojen kysyntä on Tuomisen mukaan Salossa lähes viime vuoden tasoa. Näin on siitä huolimatta, että moni ehti kuudessa vuodessa tuudittautua nollakorkoihin.

– Meillä on sellainen sukupolvi, joka ei ole nähnyt aikaa, että korot ovat yli nollan, Tuominen muistuttaa.

Salolaisten uskotaan korkojen noususta huolimatta uskaltavan ottaa asuntolainaa. Someron Säästöpankin Tuukka Alanko näkee Salossa monta etua.

– Salossa asuntojen hintataso on kuitenkin kohtuullinen verrattuna pääkaupunkiseutuun, joten lainan määräkin on usein maltillinen.

Hän uskoo kaupungin kiinnostavan myös uutena asuinpaikkana edullisempien asuntojensa vuoksi.

Myös Tuominen pitää Salon vetovoimaa edelleen hyvänä, minkä lisäksi täällä on patoutunutta kysyntää. Lisäksi työllisyys on hyvä.

– Näen optimismia tässä kaupungissa, hän sanoo.

Optimismiin vaikuttavat monet taloudelliset päätökset, esimerkiksi yritysten investointipäätökset, jotka hänen mukaansa tuovat hyvää uskoa.

Hän sanoo kuluttajien kysyvän myös vähän lyhennysvapaita lainoihin, mikä kertoo heidän taloudestaan.

Parhaillaan asuntolainojen kysyntä on Tuomisen mukaan lähes viime vuoden tasolla. Kysyntä hiljeni muutamaksi viikoksi, kun Ukrainan sota alkoi, mutta on jatkunut taas.

Kysyntään nähden Salossa on Tuomisen mukaan yllättävän vähän kohteita. Hän sanoo, että Nokian lähdettyä kaupungista kohteita oli myynnissä tasaisesti yli 600, mutta nyt noin 200.

Hän sanoo, että kysyntää olisi etenkin omakotitaloista.

– Kaupunkiin on muuttoa, sillä hintataso on edelleen edullinen, hän selittää ilmiötä.

Hän kuvailee Salon tilannetta asuntokaupan kannalta mielenkiintoiseksi.

– Viime vuosi oli ennätyksellisen hyvä, ja edeltäväkin oli hyvä.

– Tänä vuonna neljän ensimmäisen kuukauden aikana asuntokauppaa käytiin kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, mutta alkuvuosi oli edelleen lähivuosien näkökulmasta varsin hyvä vauhdiltaan, hän sanoo.

Inflaatio ja korkojen nousu näkyvät pankissa myös sijoituspuolella. Tuukka Alanko muistuttaa, että häviäjä on aina tilisäästäjä.

– Tästä tiedosta huolimatta viime aikoina rahaston lunastuksia on tehty paljon, jolloin varojen määrä tilisäästöissä yleensä kasvaa, hän sanoo.

Alanko selittää, että usein on niin, että kun olisi hyvä aikaa ostaa, niin ihmiset päinvastoin lunastavat rahastojaan.

Someron Säästöpankin toimitusjohtaja Petri Siviranta muistuttaa samasta asiasta:

– Pitäisi pysyä omassa suunnitelmassa kylmän viileästi.

Lounaismaan Osuuspankin Jukka Tuominen sanoo pankin asiakkaiden pysyneen pääasiallisesti rauhallisina, mutta heidän kanssaan käydään säännöllisesti keskusteluja tilanteesta.

– Vanha ”osta ja unohda” -strategia on hyvä ja ylipäätään maltti ratkaisuiden suhteen, Tuominen sanoo.

Hänen mukaansa nyt ollaan kiinnostuneita vakaammista kohteista.

– Toisaalta säästämisellä ja sijoittamisen ratkaisuilla haetaan myös inflaatiosuojaa, hän toteaa.

Hän sanoo, että myös hajautettujen ja vakaampien ratkaisujen kysyntä on lisääntynyt markkinoiden myllerryksessä.