Lakkiaisjuhla palasi normaaliin – Salon aikuislukiosta valmistui kevään vanhin ylioppilas

0
Heikki Vehosalmi (etualalla) on kevään vanhin ylioppilas koko valtakunnassa. Vuodessa suoritetut lukio-opinnot saivat 80-vuotiaan Vehosalmen riemastumaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Puheita, musiikkia, palkitsemisia ja ennen kaikkea se tärkein: lakitus läheisten ja kouluhenkilökunnan edessä. Näistä aineksista koostui Salon lukion ylioppilasjuhla, jota vietettiin kahden vuoden tauon jälkeen normaaleissa olosuhteissa.

Tänä keväänä valkolakin saaneista suurin osa on aloittanut lukiotaipaleensa syksyllä 2019. Kolmevuotista ajanjaksoa on varjostanut koronapandemia, joka rantautui Suomeen reilut kaksi vuotta sitten.

– Käytännössä kaikki muut tapahtumat siirtyivät alkuperäisestä aikataulusta paitsi lakkiaiset, Emma Lehtinen, Janna Hänninen, Anni Halkilahti, Veronika Balagurova ja Milla Lehto muistelevat.

– Onneksi saimme normaalit juhlat. Teamsissa ei ollut ihan samanlaista tunnelmaa, he lisäävät ja naurahtavat.

Viisikko viittaa kahden vuoden takaisiin päätösjuhliin, jotka järjestettiin kokonaan etäyhteyden kautta. Viime vuonna ylioppilaat pääsivät paikan päälle lukion saliin, mutta muulta yleisöltä oli edelleen pääsy kielletty.

Nyt kokoontumisrajoituksista on luovuttu, ja juhla-asuunsa puettu oppilaitoksen liikuntasali täyttyikin ääriään myöten ylioppilaista, koulun henkilökunnasta ja lakitettujen omaisista.

– Olo on kaikkinensa helpottunut. Aamulla jännitti, tällä hetkellä fiilis on hiukan tyhjä, naiset kertovat lukion pihalla lakit päässään.

Heidän alkukesänsä kuluu pääsykoetuloksia odotellessa. Viisikosta Balagurova astuu heinäkuussa armeijan harmaisiin Säkylän Huovinrinteellä.

Tuoreet ylioppilaat toteavat, että muutto Salosta maailmalle lienee edessä, jos koulupaikkoja avautuu. Sitä ennen juhlitaan onnistunutta ylioppilaskirjoitusrupeamaa.

– Omat juhlat ensin, ja sen jälkeen katsotaan, mitä ilta tuo tullessaan, kuuluvat kryptiset kommentit.

Se on siinä! Anni Halkilahti (kesk.) ja Veronika Balagurova heittävät toisilleen ylävitoset. Myös Emmi Lehtinen (vas.), Janna Hänninen ja Milla Lehto ansaitsivat itselleen valkolakin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Aku Hyrsylälle kolmevuotinen lukiotaival ei ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Käytännössä tuo taival oli 2,5-vuotinen, koska Hyrsylä joutui keväällä 2020 vakavaan liikenneonnettomuuteen.

– Kolme viikkoa olin teho-osastolla ja puoli vuotta pois koulusta, hän kertoo.

Tarina vei kuitenkin lopulta vaikeuksien kautta voittoon.

– Olen ylpeä itsestäni ja iloitsen sekä itseni että kavereideni puolesta, Hyrsylä hymyilee.

Myös Johanna-äiti on ylpeä pojastaan.

– Tämä on ilon päivä, hän kiteyttää.

Hyrsylän tavoitteena on päästä opiskelemaan englantia Åbo Akademiin. Hän haki koulupaikkaa kevään yhteishaussa, jonka tulokset eivät ole vielä tulleet.

Päättäjäispäivänä Hyrsylä juhlii sekä sukulaistensa että ystäviensä kanssa.

– Illalla lähdemme kaveriporukalla mökille, hän paljastaa.

Aku Hyrsylä selvisi vakavasta liikenneonnettomuudesta ja valmistui lukiosta ilman opintoajan pidentämistä. Tuoretta ylioppilasta onnittelevat Isä Hannu Hyrsylä ja äiti Johanna Hyrsylä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon lukiosta valmistui myös hieman tavanomaista varttuneempi oppilas, kun 80-vuotias Heikki Vehosalmi ansaitsi itselleen valkolakin. Hän on itse asiassa tämän kevään vanhin ylioppilas koko Suomen mittakaavassa.

– Olen tyytyväinen. Tämän eteen tehtiin kovasti töitä, vuodessa lukion suorittanut Vehosalmi kommentoi.

Mikä sitten sai jo hiukan enemmän elämää nähneen miehen aloittamaan lukio-opinnot vielä vanhoilla päivillään?

– Olin kiinnostunut siitä, mitä nuorille nykypäivänä opetetaan, Vehosalmi sanoo.

– Monta vuotta tätä ajatusta pyörittelin ja lopulta tuli sopiva hetki, kun harrastukset joutuivat tauolle koronan takia, hän lisää.

Salon kauppaopiston aikoinaan käynyt ja tekstiilialalla leipätyönsä tehnyt Vehosalmi antaa tunnustusta niin kotijoukoilleen kuin myös lukion opintosihteerille Kristiina Kallioniemelle.

– Tukea ja motivaatiota sai aina tarpeen tullen, hän perustelee.

Entä mitäpä nyt, kun lukiopaperit ovat taskussa ja lakki päässä?

– Minulta evättiin aikoinaan pääsy kadettikouluun, koska en ollut ylioppilas. Ehkä nyt on aikani, Vehosalmi nauraa.

– Olen kiinnostunut kielistä, joten opiskelu jatkunee ainakin Salon kansalaisopistossa, hän toteaa.

Heikki Vehosalmi halusi nähdä, mitä nykynuorille opetetaan. Tulevaisuudessa hän aikoo jatkaa opiskelujaan ainakin Salon kansalaisopistossa. Kuva: SSS/Minna Määttänen
Alex Partala (vas.) ja Sini Heikkilä palkittiin taiteellisista edesottamuksistaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen
Lakkiaisissa palkittuja urheilijoita. Vasemmalta Vilho Ståhlström, Nuutti Järvinen, Minttu Sandberg ja Juho Henttinen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Juttu korjattu 4.6.2022 kello 14.48. Täsmennetty aikamuotoja.