Lämmintä luvassa

0
Ilmatieteen laitos lupaa helteistä juhannusviikonloppua.

Vuorokauden valoisa aika alkoi jo lyhetä, mutta Suomen eteläosissakin päivällä on edelleen mittaa 19 tuntia. Napapiirin pohjoispuolella aurinko ei laske vielä lainkaan.

Pessimistien puheissa syksy alkaa juhannuksensa. Tähtitieteellinen kesä sen sijaan vasta alkoi virallisesti tämän viikon kesäpäivänseisauksesta. Se päättyy syyspäivän tasaukseen kolmen kuukauden kuluttua.

Kesäpäiväntasaus meni, mutta kesä ei ole vielä päässyt kunnolla vauhtiin. Monella se alkaa huomenna, juhannusaattona.

Juhannus on keskikesän juhla, johon liittyy aina monenlaisia viranomaisohjeita ja varoituksia. Niiden tarkoitus ei ole pilata tunnelmaa, vaan tuoda turvallisuutta.

Suomalaiseen juhannukseen kuuluvat tuntikausia kestävät automatkat perheen tai ystävien kanssa. Ruuhkissa vaaditaan malttia kuljettajalta, mutta myös matkustajilta. Väsyneenä ei kannata istua rattiin, eikä ruuhkassa ohittamalla voita mitään, muistuttavat poliisi ja liikenne- ja viestintävirasto.

Juhannuksen menoliikenne on vilkkaimmillaan tänään iltapäivällä ja illansuussa. Moni haluaa aloittaa juhannuksensa kesänviettopaikassa jo aattoaamuna. Paluuliikenne puolestaan alkaa jo sunnuntaiaamuna ja jatkuu iltamyöhään.

Viranomaiset muistuttavat perusasioista myös heitä, jotka viettävän juhannusta vesillä: alkoholi ja veneily eivät kuulu yhteen, ja vain puetut pelastusliivit pelastavat.

Kokot jäävät tänä vuonna enimmäkseen polttamatta. Pelastuslaitos kehottaa erityiseen varovaisuuteen metsäpaloriskin vuoksi. Metsäpalovaroitus on voimassa viikon lopulla melkein koko maassa, ja avotulen teko on ehdottomasti kielletty.

Saunaan tulen saa tietysti tehdä, mutta ei aivan miten vain. Viisainta on polttaa vain kuivaa puuta, jotta hiukkaspäästöjä syntyy mahdollisimman vähän.

Länsi-Euroopassa ja jopa Brittein saarilla on eletty viime aikoina tukahduttavassa helteessä. Meillä taas kalendaarisen kesän on ollut viileä.

Monen kesäloma alkaa juhannuksen tietämissä. Viikonvaihteeksi luvataan hellettä, ja ensi viikkokin on lämmin, vähän myös sateinen. Suomalaiselle sopivassa kesässä on valoa ja lämpöä – ilman piinaavaa paistetta ja puuduttavaa paahdetta.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments