”Lapsille on tärkeää tehdä laadukasta teatteria” – Kantaesitys Röllien lakikirjasta valtaa tänä vuonna Kirakan kesäteatterin

0
Kirakan kesäteatterissa on tänä vuonna Röllien lakikirjan kantaesitys. Näytelmän pääosaa esittää Nelli Spännäri, joka on näytellyt Rölliä aikaisemminkin. Kummitus Kutvosta näyttelevälle Mauno Haukilalle teatterikokemus on ensimmäinen laatuaan. Kuva: SSS/ Kirsi-Maarit Venetpalo

Sekä lasten että aikuisten tuntema Rölli-hahmo seikkailee tänä vuonna Kirakan kesäteatterissa. Tavanomaisesta esityksestä ei silti ole kyse, sillä Röllien lakikirjaa ei ole vielä esitetty muualla.

– Innostuin todella paljon, kun tajusin löytäneeni niin sanotusti uuden Röllin, kertoo ohjaaja Lisamaria Markula.

Näytelmän pääosaa esittää Nelli Spännäri, joka on näytellyt Rölliä aikaisemminkin. Kummitus Kutvosta näyttelevälle Mauno Haukilalle teatterikokemus on ensimmäinen laatuaan. Kuva: SSS/ Kirsi-Maarit Venetpalo

– Näitä Röllinäytelmiä on kaikkiaan kolme: Pelastakaa Röllimetsä, Rölli ja Metsänhenki sekä Röllien lakikirja, avaa näytelmän pääosan esittäjä Nelli Spännäri.

Spännäri on aiemmin näytellyt Rölliä vuonna 2019 Teatteri Puutaivaan näytelmässä Pelastakaa Röllimetsä. Hän ei suinkaan ole kyllästynyt Röllin hahmoon.

– On salainen haaveeni, että pääsisin näyttelemään Rölliä vielä kolmannessa näytelmässä, Spännäri naurahtaa.

Näytelmän päätähti kuitenkin myöntää Röllin hahmoon liittyvän tiettyjä odotuksia.

– Röllin hahmo kulminoituu niin vahvasti Allu Tuppuraiseen, että nuorena naisena on sekä ilahduttavaa että jännittävää hypätä tähän roolihahmoon.

Näyttelijät koostuvat sekä konkareista että ensikertalaisista. Kuvassa vasemmalta oikealle Kikka Valkeinen, Nelli Spännäri, Johanna Saarinen, Olli Suominen ja Mauno Haukila. Kuva: SSS/ Kirsi-Maarit Venetpalo

Kaikki kesäteatterin näyttelijät vaikuttavat innostuneilta paitsi roolihahmoistaan myös nostalgisen lapsuudenhahmonsa esiintuonnista.

Markula ei poikkeuksellisesti ole pitänyt lainkaan casting-tilaisuutta, vaan kaikki näyttelijät on pyydetty mukaan produktioon.

– Osa näyttelijöistä on löytynyt sattuman kautta, osasta minulla oli selkeä visio, Markula sanoo viitaten erityisesti Spännärin näyttelemään Rölliin.

Sattumalta löytyneistä näyttelijöistä yksi esimerkki on vuoden 2018 Maajussille morsian -sarjasta tuttu Mauno Haukila, joka hyppää kolmen eri hahmon rooleihin näytellen Kummitus Kutvosta, Rupeltajaa ja Akiopia.

– Tämä on ensimmäinen näytelmä, missä olen koskaan mukana. Teatteri on osoittautunut todella hauskaksi harrastukseksi, Haukila hymyilee.

Haukila oli pohtinut pari vuotta sitten Vuohensaaren näytelmän väliajalla, miksei hän ole koskaan tehnyt teatteria.

– Sitten törmäsin Lisamariaan, ja loppu onkin historiaa.

Röllin hahmoon hyppää jo toistamiseen Nelli Spännäri. Milli Menninkäinen on Salon teatterista tuttu Johanna Saarinen. Kuva: SSS/ Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon teatterista tuttuja näyttelijöitä ovat Spännärin lisäksi Milli Menninkäistä esittävä Johanna Saarinen sekä Riitasointua eli Riitta Sointua näyttelevä Kikka Valkeinen. Saarisen tytär Saga Saarinen näyttelee Käärmettä, Pikku rölliä ja Pikku kummitusta.

– Tämän piti olla ensin vain lapseni harrastus, mutta lopulta Lisamaria ylipuhui minutkin, Saarinen naurahtaa.

Saarisella ei ole kesällä muita teatteriprojekteja meneillään, sillä kesäteatterin harjoitukset vievät paljon aikaa. Kirakassa näyttelijän ajankäyttö on kuitenkin kohtuullisempaa kuin useissa muissa kesäteattereissa.

– Viimeinen näytöksemme on jo 10.7. Tämä on Kirakan teatterin vahvuus, sillä me näyttelijät ehdimme kesällä tehdä muutakin, Saarinen kertoo.

Lapsille kohdennettu teatteriesitys on rakennettu huolellisesti. Kohderyhmä on otettu huomioon aiheen ja esitystavan lisäksi puheessa.

– Keskityn jatkuvasti siihen, että ilmaisen itseäni selkeästi, Haukila kertoo.

– Käsitteitä ja nimiä täytyy myös toistaa hieman eri tavalla kuin aikuisille, Saarinen toteaa.

Lapset ovat tarkkoja katsojia, eikä Saarisen mukaan heitä pidäkään yleisönä aliarvioida.

– Lapsilla on oikeus laadukkaaseen kulttuuriin, ja tekemisen on oltava aivan yhtä kunnianhimoista kuin muunkin ikäisille. Lapsia ei voi koskaan huijata, he tunnistavat aitouden.

Näyttelijänalut Axa Lehmuskoski ja Eeli Hämäläinen odottavat helteistä teatterikesää. Lehmuskoski toivoo pääsevänsä uudelleenkin näyttämöille. Kuva: SSS/ Kirsi-Maarit Venetpalo

Ohjaajan mielestä Röllin tarinan tematiikka kytkeytyy paitsi ystävyyteen myös monimuotoisuuteen.

– Tarinan edetessä huomataan, ettemme ennakkoluuloista huolimatta ole kovin erilaisia keskenämme, Markula hymyilee.

Röllien lakikirja Kirakan kesäteatterissa (Kirakantie 240, Ylönkylä) 22.6.–10.7. Käsikirjoitus: Allu Tuppurainen. Ohjaus: Lisamaria Markula.