Mathildedalin uusitussa keskuspuistossa pelataan kovatasoinen kutsuturnaus – ”Tämä ei siis ole näytösturnaus”

0
Itsekin aktiivinen tennisharrastaja Tuukka Liljavirta kehui estoitta keskuspuiston kenttiä. - Pieni sadekaan ei haittaa pelaamista, Liljavirta muistuttaa. (Kuva: SSS/Juha Tuuna)

Huipputennis palaa lauantaina Mathildedaliin, kun keskuspuistossa pelataan neljän kovatasoisen kotimaisen pelaajan kutsuturnaus.

Mathildedalin tennisperinteet ulottuvat pitkälle. 1980-luvulla useat salolaislapset ottivat ensituntumaa lajiin Suomen ensimmäisiin huippupelaajiin kuuluneen Pekka Säilän tenniskursseilla. Yksi näistä lapsista oli Tuukka Liljavirta.

Liljavirta päätti laittaa 14 ystävänsä kanssa kesannolle jätetyt Mathildedalin kentät kerralla kuntoon. Uudistettu keskuspuisto avattiin ensimmäisenä koronakesänä 2020.

– Meitä oli 15 mökkiläisen porukka. Jokaisella oli tennistaustaa ja halu laittaa paikat kuntoon, jotta voisimme harrastaa taas tennistä Matildassa, Liljavirta kertoo.

Alueelle rakennettiin kaksi tenniskentää, padelkenttä sekä pari pykälää perinteistä minigolfia prameampi adventure golf (seikkailugolf) -kenttä. Myös toiseen padelkenttään on tehty pohjat, mutta investointi on toistaiseksi jäissä.

– Ihan hyvin on porukkaa käynyt, mutta enemmänkin mahtuisi, Liljavirta pyörittelee.

Puitteista ei homma jää kiinni. Empiirisen ja esteettisen kokemuksen perusteella keskuspuistossa on kaupungin parhaat tenniskentät, joiden viereen on kärrätty turnauksen kunniaksi siirtokatsomo.

Kentän pinnoite on poikkeuksellinen Edel Advantage Red Court, jota voisi kuvailla perinteisen massakentän ja kovan kentän välimuodoksi.

– Onhan tämä ihan huikea alusta, Liljavirta hehkuttaa ja näyttää, että tarvittavaa liukuakin kentällä riittää.

Turkulainen Ville Liukko oli parhaimmillaan maailmanrankingissa sijalla 117 syyskuussa 1999. (Kuva: TS-arkisto)

Idea kutsuturnauksesta lähti, kun 1990-luvun lopun Suomen ykköspelaaja Ville Liukko kävi pelaamassa keskuspuistossa näytösottelun.

– Liukko kehui kenttiä todella paljon. Meillä oli tarkoitus järjestää turnaus jo viime kesänä, mutta koronan vuoksi kaikki suunnitelmat menivät jäihin, Liljavirta harmittelee.

Tänä kesänä ei esteitä enää ollut.

Turnaukseen osallistuvat viisinkertaiset kaksinpelin Suomen mestarit Liukko (parhaimmillaan maailmanrankingin 117:s) ja Tapio Nurminen (212:s) sekä nuoremman polven Santtu Leskinen, joka voitti viime vuonna kaksinpelin SM-hopeaa. Neljäs pelaaja varmistuu vasta torstaina, Liljavirran mukaan kyseessä on joka tapauksessa ”kova kaveri”.

– Tämä ei siis ole näytösturnaus vaan ihan aito kilpailu. Olemme saaneet sponsoreilta kasaan ihan kohtuullisen (palkinto)potin, että kyllä pojat ihan tosissaan pelaavat voitosta, Liljavirta muistuttaa.

– Meillä on tavoitteena, että tästä tulisi jokavuotinen tapahtuma.

Poikkeuksellinen tapahtuma on jo nyt. Salossa on nähty kovemman luokan pelaajia edellisen kerran syksyllä 2009, kun Salohallissa pelatussa Davis Cupin ottelussa kohtasivat Jarkko Niemisen Suomi ja Marcos Baghdatisin Kypros.

Ja kuten lajiväki hyvin tietää, tennis on paras esimerkki lajista, jota tv vääristää rajusti. Jos tv-tennis on pakastepizza, niin livetennis on kuin napolilaisesta kiviuunissa paistettu pizza.

Mathildedaliin Keskuspuiston Tennis Cup lauantaina alkaen kello 13. Finaali noin kello 16.