Nato-hanke voi venähtää

0
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vastustaa voimakkaasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Yksikin Nato-maa voi halutessaan estää uuden jäsenen hyväksymisen.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden piti olla nopea prosessi. Arvio petti pahoin, kun Turkki asettui vastustamaan jäsenhakemuksia. Käytännössä hanke ei ole päässyt edes alkuun, vaikka hakemukset jätettiin jo toukokuussa.

Turkki vastustaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, koska sen mukaan jäsenehdokkaat majoittavat terroristeja ja tukevat terroristijärjestö PKK:ta. Turkki on esittänyt myös listan vaatimuksia.

Naton huippukokous pidetään Madridissa kesäkuun lopulla. Tavoite oli, että Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessi olisi siihen mennessä jo pitkällä.

Nyt näyttää entistä vahvemmin siltä, että jäsenyyden käsittely ei pääse edes liikkeelle ennen huippukokousta. Turkin vastustus on ollut voimakasta, ja äänenpainot ovat jopa koventuneet.

Turkin itsevaltaisen presidentti Recep Tayyip Erdoganin uskotaan ajavan maalleen etuja vastustamalla Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Samoilla korteilla hän pelaa myös sisäpolitiikkaa ja pyrkii vahvistamaan asemiaan ensi vuoden parlamentti- ja presidenttivaaleissa.

Suomi ja Ruotsi ovat käyneet tiiviisti keskusteluja Turkin esille nostamista huolista. Myös Nato on pitänyt yhteyttä Turkkiin.

Neuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta. Edes lähentymisestä ei ole raportoitu läpimurrosta puhumattakaan. Sen sijaan Turkki on uhannut viivästyttää jäsenhakemuksia jopa vuodella.

Suomelle Nato-jäsenyyden lykkääntyminen tarkoittaa turvallisuusriskin kasvamista. Venäjän reaktiot jäsenhakemukseen ovat tähän saakka olleet yllättävän lieviä, mutta tilanne voi nopeasti muuttua. Nyt Venäjän katse keskittyy tiukasti Ukrainaan.

Ratkaisun avaimet löytyvät todennäköisesti Yhdysvalloista. Turkin pään voivat kääntää esimerkiksi myönnytykset aseviennissä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on tukenut voimakkaasti Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusta. Lupaukset Naton avoimista ovista ja nopeasta jäsenprosessista ovat kuitenkin osoittautuneet liian toiveikkaiksi.

Turkin suuntaan Yhdysvallat on ollut toistaiseksi hiljaa. Se on ymmärrettävää, sillä itsevaltaisen Erdoganin peliin ei ole helppo lähteä mukaan.

Selvältä kuitenkin näyttää, että nopea ratkaisu Suomen ja Ruotsin jäsenyystoiveille saadaan vain Yhdysvaltojen avulla. Samalla on syytä varautua siihen, että neuvotteluja Turkin kanssa väännetään vielä kuukausia.

Suomen ja Ruotsin tilannetta helpottavat isoilta Nato-mailta saadut lupaukset puolustusyhteistyöstä myös jäsenprosessin aikana.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments