Noustaan patsaille

1

Ville Vallgren oli suomalainen kuvataiteilija, joka viihtyi ja menestyi Pariisissa. Muutamat vaikutusvaltaiset kulttuurivaikuttajat saivat 1900-luvun alussa Helsingin kaupungin tilaamaan Vallgrenilta ulkoilmaveistoksen.

Pariisin Ville sai alastoman naishahmon valmiiksi 1906. Samana vuonna perustettiin Ranskan jääkiekkoliiga, ja jääkiekon kanssa Havis Amanda on joutunut tekemisiin myöhemminkin.

Havis Amanda paljastettiin vuonna 1908 Kauppatorin laidalla. Taiteilija näki teoksessaan merestä maalle nousseen merenneidon, ruumiillistuneen Helsingin. Muitakin tulkintoja tehtiin. Leveälanteinen naishahmo ei vastannut lainkaan käsitystä ylevästä ja siveästä Suomi-neidosta, vaan alastonta Amandaa pidettiin riettaana ilmestyksenä.

Sittemmin suomalaisten näkemys siveydestä ja ylevyydestä on muuttunut vapaamielisemmäksi. Jääkiekkomestaruuden kaltaisten isänmaallisten juhlallisuuksien yhteydessä kultaa juhlivat ihmiset kiipeilevät pronssisen böönan päällä.

Havis Amandaa on yritetty suojella tungettelevalta yleisöltä, jotta se ei lätkäpäissään vahingoittaisi patsasta. Hävittäjiä liikkui juhlahumussa muuallakin kuin Tampereen taivaalla.

Toisaalta on myös patsaita, joiden arvioidaan vahingoittavan yleisöä. Putinin hyökättyä Ukrainaan sellaisiksi muuttuivat Leninin muoto- ja muut kuvat. Turkukin päätti poistaa Puolalanmäeltä sekä Leninin rintakuvan että muistolaatan läheisen talon seinältä.

Salossa tällaisia murheita ei ole. Lenin-setä ei ratsastanut Sibeliuspuiston hirvellä, eikä Seppä Lauri takonut sille kenkää.

Merkkihenkilöitä muistetaan monin muinkin tavoin kuin patsailla. Salon rakas naapuri Somero on tästä hyvä esimerkki. Siellä juhlitaan ja hyödynnetään laaja-alaisesti niin Unto Monosta. Rauli Somerjokea, Mauri Antero Nummista kuin Kaija Aarikkaa. Ja onhan Monosella myös muistomerkki ja Baddingilla patsas.

Salolaisilta olisi opittavaa. Jos Mikko Alatalon lauluntekopari Harri Rinne ja runoilija Marja-Leena Mikkola olisivat Salon sijaan syntyneet Somerolla, siellä järjestettäisiin taiteilijoiden nimeä kantava sanoituskilpailu.

Karita Mattila on syntynyt Somerolla ja varttunut nyky-Salon alueella. Maaseutukaupungit voisivat yltää sopraanoyhteistyöllä hyvinkin korkealle.

Salon ykkösjulkkis on Sauli Niinistö. Eläville ei tehdä patsaita, mutta huippusuositun tasavallan presidentin Kultaranta-keskustelujen etkot voisi järjestää synnyinkaupungissa.

Itse isäntääkään ei välttämättä tarvittaisi. Kyllä meitä riittäisi torille ihan vain odottelemaan presidenttiä.

– Olsisis se vaa, jos Sauli tulsisis ihan ite tän kaffel.

– Nii olsisis.

– Mitä sää tekisisi, jos se tulsisis?

– Mää kiipesisin toho ankkurin pääl, et varmast näkisisi.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
24 päivää sitten

Näiden patsaiden suojeluun poliisilla pitää olla lupa käyttää värikuulia ampuvia aseita, joilla pudotella noita kiipeilyhaluisia. Tietysti kumiluoditkin voivat olla tehokas tapa.

Käskyttäminen ei vaikuta, koska kiipeilijöiltä puuttuu kyky ottaa vastaan sanomaa puheen muodossa.