Pastellivärejä ja nauharusetteja – Sauvon kesäteatterissa esitetään nuortenkirjallisuuden pioneeri

0
Helmi Reposelle (vas.), Aada Sevónille ja Sanni Laisilalle Sauvon kesäteatteri on ennestään tuttu esiintymisympäristö. Tapio Ekqvist on teatterin ensikertalainen, ja tulisi mielellään uudelleenkin. Kuva: SSS/Moona Nieminen

Ajaton klassikkotarina punatukkaisesta orpotytöstä on tänä vuonna Sauvon kesäteatterin keskiössä. Sauvon Elävän Kulttuurin Seura ry eli Selku esittää uuden näytelmäsovituksen nuortenkirjallisuuden virstanpylväästä, L.M. Montgomeryn Annan nuoruusvuodet. Näytelmä kulkee nimellä Vihervaaran Anna.

– Kohtaukset etenevät episodimaisesti, sillä Annan kasvua epäsovinnaisessa perheessä seurataan 11-vuotiaasta 16-vuotiaaseen saakka, kertoo näytelmän ohjaaja ja käsikirjoittaja Timo Väntsi.

Hän päätyi itse tekemään näytelmän käsikirjoituksen.

– Luin useita aiempia näytelmäsovituksia, mutta halusin tehdä omanlaiseni ja teatteriporukalle sopivamman version.

Aiemmat näytelmäversiot eivät puhutelleet aukottomasti nuorista näyttelijöistä koostuvaa porukkaa.

– Vähensimme erityisesti romantiikkaa, toteaa Annan kasvattiäiti Marillaa näyttelevä Anu Lehtonen-Sonkki.

Ajatus Anna-näytelmän toteuttamisesta on pyörinyt Selkun teatteriporukan mielessä jo muutaman vuoden ajan. Viime vuoden Oliver Twist -näytelmän jälkeen ajankohta tuntui oikealta.

– Tämä näytelmä on visuaalisesti kuin pastellimaalaus. Todella erilainen kuin synkkä Oliver Twist, pohtii puvustaja Marika Vuorinen.

Puvustukseen on otettu vaikutteita tapahtumien ajankohdasta, 1800–1900-luvun vaihteesta.

– Puvuissamme näkyy paljon värejä, pitsiä ja nauhoja, toteaa Rubya esittävä Helmi Reponen.

Räiskyvä Anna (Aada Sevón) joutuu aluksi kahnauksiin opettajiensa kanssa. Hän saa syyt niskoilleen Gilbertin (Tapio Ekqvist) härnäyksestä. Kuva: SSS/Moona Nieminen

Tematiikaltaan kiintoisaa on niin sanotun pahiksen ja vastavoiman puuttuminen Anna-näytelmästä, pohtii koko 18-henkinen näyttelijäporukka.

– Henkilöt eivät ole yksiulotteisia, vaan jokainen käyttäytyy sekä hyvin että huonosti. Kuten oikeatkin ihmiset, Väntsi kertoo.

Tarinassa keski-ikäiset sisarukset Marilla ja Matthew Cuthbert adoptoivat orpotytön. He toivovat poikalasta auttamaan tilan töissä, mutta asemalla vastassa seisookin Anna. Anna ei päästä kasvattivanhempiaan helpolla, sillä hän on suorasukainen ja räiskyvä persoona.

Haastavan alun jälkeen Anna voittaa kuitenkin tiukan Marillankin puolelleen.

– Olen lukenut Anna-kirjoja pienestä saakka, ja minusta Marilla on aina ollut kiehtova hahmo. Toivoin alusta saakka, että Timo antaisi minulle juuri tämän roolin, paljastaa Lehtonen-Sonkki.

Lehtonen-Sonkki on ollut jo kolmisenkymmentä vuotta mukana Selkun produktioissa. Teatterikonkari kertoo pitkän viihtyvyytensä salaisuudeksi paitsi hyvän yhteishengen myös vapauden osallistua juonen ja henkilöhahmojen kehittymiseen.

– Täällä kaikki näyttelijät saavat osallistua ohjaukseen. Saatan esimerkiksi todeta, että Marilla ei kyllä tekisi ikinä näin. Sitten pohdimme yhdessä vaihtoehtoja.

Hänen työparilleen, Matthew’ta näyttelevälle Sami Virralle teatteriesiintyminen on vielä uudehko aluevaltaus.

Anu Lehtonen-Sonkki näyttelee Marillaa ja Sami Virta Matthew’ta. Kuva: SSS/Moona Nieminen

– Tulin viitisen vuotta sitten tänne myymään pääsylippuja, ja jossakin vaiheessa annettiinkin käsikirjoitusta luettavaksi, Virta hymyilee.

Kesäteatteriharrastuksesta on ollut Virran mukaan odottamatonta etua muuhunkin elämään.

– Tässä joutuu väkisin käsittelemään omia häpeän tunteitaan. Aluksi se oli kamalaa, mutta nykyään en hätkähdä enää minkään esitelmän pitämistä tai muuta esiintymistä.

Lehtonen-Sonkki ja Virta ovat nuorisovaltaisen kokoonpanon ainoita aikuisnäyttelijöitä. Heidän mielestään nuorten kanssa on palkitsevaa tehdä yhteistyötä.

– Kysymme kaikesta nuorten mielipiteitä, mutta annamme heille tilaa toimia myös itsenäisesti. Työskentelyssään he ovat tiedostavia ja tarkkoja, Lehtonen-Sonkki luonnehtii.

Vaikka suurimmalla osalla näyttelijöistä on ennestään kokemusta teatteriesiintymisestä, yksi ensikertalainenkin on saatu mukaan. Tapio Ekqvist näyttelee ihannepoika Gilbertiä, joka hakee Annan huomiota jatkuvasti.

– Roolissa kiinnostavaa on Gilbertin kova kuori. Hän esittää koulun kuningasta, mutta on lopulta samanlainen lukutoukka kuin Annakin, Ekqvist kuvailee.

Näyttelijänalku päätyi produktioon mukaan sattuman kautta, eikä ole katunut päätöstään jäädä teatteriin.

– Jos vain minut huolitaan, niin mielelläni tulisin uudestaankin.

Väntsi kannustaakin jokaista näyttelemisestä kiinnostunutta nuorta hakeutumaan mukaan Selkun toimintaan.

– Näyttely- ja esiintymistaitoja voidaan aina hioa, mutta tiiviiseen harjoittelurytmiin sitoutuminen on pakollista, hän sanoo.

Timo Väntsi (oik.) on ohjannut näytelmän. Marika Vuorinen ahkeroi puvustuksessa ja Antti Airola on vastannut rakentamisesta. Kuva: SSS/Moona Nieminen

Ohjaajan mielestä Vihervaaran Annan näyttelijäkokoonpanossa palkitsevinta on nuorten ikä ja sukupuolijakauma.

– Minusta on hienoa, että voimme antaa mahdollisuuden usealle nuorelle naisnäyttelijälle. Tässä oli hyviä rooleja heille.

 

Annaa esittävän Aada Sevónin ja Dianaa näyttelevän Sanni Laisilan mielestä teatteri on ollut mielekäs kasvuympäristö.

– Kaikkea saa kokeilla ilman että joku tuomitsee. Ja koko ajan on turvalliset aikuiset ympärillä, Sevon kertoo.

Esitykseen odotetaan aikuisia Anna-kirjojen faneja. Erityistoiveena olisi saada myös lapsia ja nuoria katsomoon.

– Ehkä joku nuori on katsellut vuoden 2017 Netflix-sarjaa Annasta, ja löytäisi tänne sillä perusteella, Sevón pohtii.

Ensi-ilta on jo täynnä. Annan valloittava hahmo on yksi syy poiketa katsomaan teatteriesitystä.

– Jokaisella meistä on opittavaa Annalta, vinkkaa Laisila.

Vihervaaran Anna Sauvon Kesäteatterissa 1.7.–13.8.2022.​