Perjantaina Salossa valmistuttiin ammattiin – helpotus ja rohkeus huokuivat tutkinnon suorittaneista

0
Salohallissa vietettiin perjantaina valmistujaisjuhlaa ruusujen lomassa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

– Olo on innostunut ja odottavainen tulevan suhteen, sanovat juhlan alkua odottavat uunituoreet lähihoitajat Aada Pynninen ja Moona Katunpää.

Salohallissa vietettiin perjantaina kello kymmeneltä Salon seudun ammattiopistosta valmistuneiden juhlaa. Tunnelma hallissa on jännittynyt mutta seesteinen.

Nuoret naiset ovat myös helpottuneita siitä, että ovat viimein valmistuneet ammattiinsa. Etäopiskelu on ollut haastavaa. Kaikesta huolimatta he kokevat kuitenkin pitäneensä opiskelusta ja valmistuneensa itselleen ominaisille aloille.

– Etäopiskelu on tuntunut rankalta, kun toisena vuonna alkoi korona-aika. Onneksi ensimmäisenä vuonna pääsi hyvin tutustumaan ihmisiin ja koulun käytäntöihin, kertoo visualisti–artesaani Olga Yli-Hakula.

Yli-Hakula on jo perustanut oman 4H-muotiyrityksen, Hetkillä.

Moona Katunpää, Olga Yli-Hakula ja Aada Pynninen painoivat juhlassa lakit päähänsä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Kolme valmistunutta maanrakentajaa, Topi Olenius, Niklas Pylkkänen ja Eemeli Sipilä ovat kokeneet opiskelun joustavaksi, vapaaksi ja kivaksi. Sipilä ja Olenius ovat myös perustaneet omat yritykset toiminimellä. Miehet ovat tekemässä kesän ajan töitä ja heinäkuussa kolmikkoa kutsuu asepalvelus.

– Oman yrityksen parissa olisi nyt tarkoitus toimia, Sipilä hymyilee.

– Olen jo vähän suunnitellut tulevaa. Tarkoitus on työskennellä maanrakennus Rannikolla, Olenius kertoo.

Epidemia-ajan poikkeusolot eivät ole haitanneet poikien opiskelua.

– Korona ei juurikaan meidän opiskelua haitannut, koska olimme pitkälti työmaalla tekemässä hommia. Etäopiskelua ei meillä ollut, Pylkkänen kertoo.

Topi Olenius, Niklas Pylkkänen ja Eemeli Sipilä valmistuivat maanrakentajiksi. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Juhlan aloittaa tervehdyssanoilla ammattiopiston rehtori Anne Bragge. Hän painottaa uudenlaisten toimintatapojen ja opiskeluajan omaksumisen vaatineen opiskelijoilta ponnistuksia, joista on nyt aika palkita. Tänä keväänä valmistuneita on yhteensä 465.

– Itseohjautuvuus, itsensä motivointi ja itsekuri ovat olleet avainasemassa opiskelijoiden matkassa. Jokainen teistä on ansainnut suuret onnittelut. Haluan kiittää niin henkilökuntaa kuin myös työelämän yhteistyötahoja, joiden avulla opiskelijat ovat lopulta saavuttaneet viimeisen maaliviivan.

Rehtori Anne Bragge kertoi juhlassa, kuinka omasta ammatista tulee olla ylpeä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Rinta-Joupin Mona Hakasen juhlapuheessa tärkeimmiksi kulmakiviksi tiivistyy rohkeus ja usko itseensä. Hakanen valmistui Salon seudun ammattiopistosta kolmetoista vuotta sitten ajoneuvoasentajaksi.

– Pohtiessani tätä puhetta, yksi sana ilmestyi toistuvasti mieleeni. Rohkeus. Se kasvattaa itsetuntoa ja toisaalta hyvä itsetunto lisää rohkeutta, hän painottaa.

– Kun itse aikanaan valmistuin, alallani oli pääsääntöisesti vain miehiä. Jouduin toistuvasti kertomaan itselleni, että minä pystyn tähän. En ole luonnostaan rohkea, mutta olen opetellut sen taidon elämässä. Te olette olleet myös rohkeita, kun haitte koulutuksiin ja opiskelitte valmistumiseen asti. Muistakaa pysyä rohkeina jatkossakin tulevaisuudessa ja työelämässä.

Juhlassa kukitettiin valmistuneet. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Rehtori Bragge alleviivaa valmistuneiden onnittelupuheessaan merkittävimmiksi opeiksi työelämään aktiivisuuden ja intohimoisuuden tekemiseen. Hän kertoo, että tulevaisuus on aina arvoitus ja käyttää esimerkkeinä Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan sekä ilmastonmuutosta. Valonpilkahduksia löytyy, sillä muutoksessa näkyy hänen mukaansa myös mahdollisuus.

– Vain harva uskoi sodan mahdollisuuteen. Samoin moni saattaa pohtia ilmastonmuutosta, omaa elämäänsä ja ajatella, kuinka muutosnopeutta saisi itse hidastettua. Kukaan meistä ei pysty estämään muutosten tapahtumista. Voimme kuitenkin vaikuttaa tulevaisuuteen, koska se rakentuu pienten ja suurten valintojemme kautta. Muutos voi olla myös mahdollisuus. Pidetään siis ajatukset positiivisissa asioissa.

Valmistuneiden kukitusta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Bragge korostaa, että tutkimusten mukaan monet ammattiin valmistuneista löytävät työpaikan kotipaikkakunnaltaan.

– Osaamiselle on tällä hetkellä kova kysyntä ja työvoimapula on kova. Toivottavasti mahdollisimman moni teistä jäisi nostamaan Salon seutukunnan elinvoimaisuutta.

Puheensa loppusanat Bragge kiteyttää Hakasen puheessa kuultuun rohkeuden harjoittamiseen.

– Unelmista voi tulla totta, jos on rohkeutta tavoitella niitä, hän toteaa.

Valmistuneen puheenvuoron piti Monika Vilmunen. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Perustason ensihoitajaksi valmistunut Monika Vilmunen päättää vielä puheenvuorollaan juhlan ennen suvivirttä.

– Jokainen meistä varmasti muistaa, kuinka ensimmäisenä koulupäivänä jännitys oli läsnä ja perhoset lentelivät vatsanpohjassa, kun etsimme koulun käytäviltä oikeaa luokkahuonetta. Siitä olemme kulkeneet pitkälle. Oma polkuni kulki yhdeksän työharjoittelun sekä simulaatio- ja hälytysharjoitusten kautta tähän päivään.

Katso lisää: Hakukone ammattiin valmistuneista Varsinais-Suomessa keväällä 2022