Pitää olla jo huolissaan – SalPan ainoat ilonaiheet lauantai-iltana liittyivät säähän ja yleisömäärään

0
Valtavan työmäärän tehnyt Elmo Heinonen jäi liian yksin SalPan hyökkäyksessä, vaikka Endrit Rrustemi (oik.) tulikin hyvin vaihdosta sisään.

Aurinkoinen alkuilta Urheilupuistossa, yli 400 katsojaa ensimmäistä kertaa lähes viiteen vuoteen, oluthanat lauloivat ja mokkapalat tekivät kauppaansa. Kentälläkin oli parhaimmillaan peräti seitsemän oman kylän kasvattia, joista yksi (Endrit Rrustemi) teki vielä maalin.

Siinä SalPan näkökulmasta lauantain Ilves-ottelun hyvät asiat – kaikki muu olikin enemmän tai vähemmän huolestuttavaa.

Olisi luullut, että SalPan kaltainen kokeneempi ja suoraviivaisempi joukkue saisi heikkokuntoisesta kotinurmesta täyden hyödyn irti, kun vastassa oli pallonhallintaan tottuneet ja teknisesti pätevät Ilveksen pojat.

Mutta se oli Ilves, joka otti hyödyn itselleen, voitti kaksinkamppailuja, syötti enemmän ja paremmin ja määräsi pelin ehdot. SalPa olisi toki voinut raapia ottelusta puolionnekkaan tasapelin, mutta Ilveksen 2–1-vierasvoitto oli vähintäänkin ansaittu – niin paljon valmiimpi ja aktiivisempi vierailija oli.

– Ärsyttää ihan älyttömästi! Tiedettiin, että tästä tulee kamppailu- ja reagointipeli ja Ilves oli siinä paljon parempi.

– Täytyy olla pahoillaan yleisön puolesta. Olimme avauspuoliskolla ihan lapasia, SalPan pettynyt päävalmentaja Tero Suonperä manasi.

Ilves hallitsi ottelun avauspuoliskoa ihan miten halusi. SalPa yritti jostain syystä läpäistä Ilveksen linjoja maata pitkin, vaikka kentän kunto oli mikä oli ja Suonperän ”eteenpäin!”-huudot raikuivat Pahkavuoreen asti.

– Eihän tällä kentällä pysty pelaamaan muulla tavoin kuin eteenpäin! Alaspäin pelaamisesta tuli se ensimmäinen maalikin, Suonperä muistutti.

41. minuutilla SalPan Onni Vesterisen alaspäin tarkoitettu syöttö jäi puolimatkaan ja Akseli Lähteenmäki kiitti tykittämällä 20 metristä pallon SalPa-vahti Tatu Österlundin käsien kautta verkkoon.

– Ymmärrän meidän pelaajia. Ei se ole niin yksinkertaista harjoitella ensin kuukausia tekonurmella, ja pelata parin treenin jälkeen nurmella, Suonperä muistutti.

Suonperä muutti tauolla SalPan ryhmitystä ja teki kaksi pelaajavaihtoa, jotka piristivät välittömästi. Paluumuuttaja Endrit Rrustemi ehti olla kentällä vain yhdeksän minuuttia, kun hän puttasi Vesterisen laadukkaan keskityksen maaliin.

SalPalla oli tasoituksen jälkeen paikat jopa ottaa (ansaitsematon) johtoasema, mutta Österlundin tavoin huippupelin pelannut Ilveksen Oskari Aro venyi hyviin torjuntoihin.

Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä enemmän SalPalle sattui virheitä. Österlund pelasti yhden läpiajon, mutta varsinkin SalPa-puolustaja Jonatan Guseffia kierrettiin oikealta ja vasemmalta.

Yksi tilanteista johti voittomaaliin, kun Guseff hävisi kaksinkamppailun lukemin 0–100 ja Max Minkkinen lakaisi vuorostaan paluupallon tyhjiin.

Kakkosen B-lohkoaon nyt takana 7/24 ottelua eli 30 prosenttia. Kovin odotuksin kauteen lähteneellä SalPalla on kasassa seitsemästä ottelusta yhdeksän pistettä ja ääritasaisen B-lohkon kärkiporukka on karkaamassa.

Kysymykseen ”pitääkö olla huolissaan?” ei siis ole kuin yksi vastaus (kyllä pitää), vaikka Suonperä jo asemansa puolesta pyrkii välttämään paniikkia.

– Enhän mä voi lietsoa paniikkia, ensi viikolla pelataan taas.

– Tämä lohko on niin kovatasoinen, että jokaisessa ottelussa pitää onnistua lähes maksimaalisesti. Ja olihan vastustaja tänään todella hyvä, Suonperä kehui entisen liigahyökkääjän Mika Lahtisen valmentamaa nuorta joukkuetta.

SalPan suurin ongelma onkin, että hyvästä harjoituskaudesta huolimatta, joukkue ei ole pystynyt luomaan minkään sortin permanenttia. Pelaajat ja pelipaikat vaihtuvat jokaiseen otteluun eikä vaihtopenkille jää riittävästi vaihtoehtoja pelin sisällä tapahtuviin reagointeihin.

Muutokset jatkuvat edelleen, sillä Jami Siirtola loukkaantui lauantaina, Bamo Ahmadi hankki itselleen pelikiellon ja ylipäätään näin heikon esityksen jälkeen muutoksia on tehtävä jo pakosta.

Tällä hetkellä SalPassa on vain muutama pelaaja (Joonas Meura, Elmo Heinonen, Oskari Jakonen ja lauantaina pelikiellossa ollut Mikke Louhela), jotka ovat itsestään selviä avauksen pelaajia – loput ovat varpaillaan niin peliajan kuin -paikan suhteen. Asetelma on kaikkea muuta kuin optimi.

SalPa pelaa seuraavaksi jo keskiviikkona, kun joukkue matkaa Helsinkiin PK-35:n vieraaksi Suomen cupin neljännesvälierään. Tuossa ottelussa panoksena on paikka kahdeksan parhaan joukossa ja kotiottelu joko Helsingin tai Maarianhaminan IFK:ta vastaan.

Kakkonen jatkuu ensi viikon lauantaina Kauniaisissa aina arvaamattoman Grankulla IFK:n vieraana.

SalPan valmennuskaksikolla Tero Suonperä (vas.) ja Teemu Kesäsellä riittää entistä enemmän pohdittavaa.

Kakkosen B-lohko: SalPa-Ilves 2 1–2 (0–1)

Maalit:
41. Akseli Lähteenmäki 0–1
54. Endrit Rrustemi 1–1
77. Max Minkkinen 1–2

SalPan kokoonpano: Tatu Österlund; Pekka Mattila (46. Ronias Yacoob, v), Joonas Meura, Jonatan Guseff (v), Onni Vesterinen; Jami Siirtola (29. Iku Leino, v), Bamo Ahmadi (87. Otto Rautiainen), Niko Leskelä (78. Topi Sistonen); Oskari Jakonen (v), Elmo Heinonen, Miika Koski (46. Endrit Rrustemi).

Erotuomari: Juho Nieminen
Yleisöä: 403

OHO!
SalPan kotiottelussa oli edellisen kerran näin paljon katsojia kauden 2017 päätöskierroksella.
SalPan seuraava ottelu: ke 15.6. Suomen cupin neljännesvälierä PK-35-SalPa MagneCit Areenalla kello 19.
Päivitetty klo 21.30: SalPalla oli parhaimmillaan seitsemän oman kylän kasvattia kentällä.