Pysäköinninvalvonta voi laajeta sairaalanmäeltä kirkonmäelle – Salon sairaala ja seurakunta suunnittelevat sopimusta parkkiyhteistyöstä

15
Sairaalakiinteistön vieressä sijaitsevalle Uskelan kirkolle johtavan väylän varrella olevat pysäköintialueet ovat yleensä täynnä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon sairaalassa käyvät ovat tottuneet ajamaan sairaalanmäkeä suuntaan ja toiseen etsiessään vapaata parkkipaikkaa. Sairaalan kellarikerroksen saneeraustöiden alettua taistelu pysäköintipaikoista on kiihtynyt entisestään, kun työmaa on sekoittanut pysäköintiä. Kisa parkkipaikoista on myös laajentunut Salon seurakunnan omistamille alueille, koska Uskelan kirkko hautausmaineen sijaitsee sairaalan naapurissa.

Hautausmaalla ja kirkossa kävijöiden mukaan kirkonmäen päällä ja alla sijaitsevat parkkialueet eivät tunnu riittävän enää ollenkaan.

– Asia on työn alla, seurakunnan kiinteistöpäällikkö Kai Fagerström sanoo.

– Yritämme tehdä sairaalan kanssa sopimusta pysäköintipaikoista. Meillä on mäen alla parkkipaikkoja, joita sairaala tarvitsee. Lisäksi yksityisen pysäköinninvalvonnan laajentamista suunnitellaan seurakunnan omistamille alueille.

Asian suunnittelu on vielä kesken.

– Se ei ole ollenkaan yksinkertainen eikä helppo asia ratkaista. Potilaiden pitää pystyä käymään sairaalassa pelkäämättä saavansa pysäköintisakkoa, Fagerström painottaa.

– Viikko takaperin pidimme palaverin, jossa sovimme, että sairaalassa tehdään sopimusluonnos, joka tulee meille hyväksyttäväksi.

Fagerström huomauttaa, että kirkossa ei juurikaan ole tilaisuuksia viikolla, joten luvaton pysäköinti haittaa enemmän sairaalan henkilökuntaa ja potilaita kuin seurakuntalaisia.

Sairaalarakennusta ympäröiviä pysäköintialueita on valvottu elokuusta asti. Yksityisen Aimo Parkin pysäköinninvalvojat tarkkailevat parkkikiekkoja. Sakkomaksu napsahtaa kolmen tunnin pysäköintiajan ylittämisestä ja muusta väärin parkkeeraamisesta.

– Pysäköinninvalvonta otettiin käyttöön, koska parkkipaikat tuntuivat olevan aina täynnä. Valvonta vähentää turhaa pysäköintiä alueella, sairaalan kiinteistöesimies Mika Tuominen toteaa.

Kai Fagerström kertoo, että seurakunnalla on ennestään hyviä kokemuksia yksityisestä pysäköinninvalvonnasta. Sillä ratkaistiin pari vuotta sitten Paunalan seurakuntatalon pysäköintiongelmat, kun lähistön rivitalojen asukkaat olivat vallanneet seurakunnan parkkipaikat ja säilyttivät alueella myös romuautojaan. Muistotilaisuuksiin osallistuneet eivät löytäneet pysäköintitilaa.

– Valvonnan alettua ongelma poistui.

”Voisin järjestää hautausmaalle eläkeläisten nyyttikestit, jonne me kaikki saapuisimme autoilla varhain aamulla. Olisi lysti katsella, kun nuoret uroot kiertävät mäkeä autoillaan!”

Sairaalan kellarikerroksessa käynnissä olevien muutostöiden takia osa Sairaalatien parkkipaikoista on pois käytöstä. Ne ovat jääneet rakennustyömaa-alueelle. Myös invapaikat ovat vähentyneet, koska magneettikuvausrekka on jouduttu rakennustöiden takia siirtämään ensiavun sisäänkäynnin viereen.

– Kellarikerrokseen rakennettavat vainajakylmiöt ja kappeli valmistuvat syksyksi. Rakennustyöt jatkuvat keväällä, jos uutta sairaalaa aletaan rakentaa. Silloin rakentaminen kestää useamman vuoden, Mika Tuominen toteaa.

Salon sairaalan keskuksessa on huomattu, että parkkipaikkojen vähyys aiheuttaa potilaille ongelmia päivittäin. Salon Seudun Sanomiin yhteyttä ottanut eläkeläinen epäilee, että rakennusmiehet ovat vallannet sairaalan vieraspaikat.

– Entisen hoitajakoulun isolla parkkipaikalla olisi heille hyvää pysäköintitilaa, hän ehdottaa.

Kiinteistöesimies Mika Tuominen sanoo, että rakennustöissä olevat pysäköivät autonsa työmaa-aitojen sisäpuolelle.

– Heidän ei pitäisi viedä asiakaspaikkoja, hän toteaa.

Tuohtuneella eläkeläisellä on edessään lonkkaleikkaus, jota edeltää useampi käynti sairaalassa.

– Pitääkö minun kulkea kokeisiin taksilla vain siksi, etten saa pysäköityä autoani tarpeeksi lähelle, hän ihmettelee.

– Viimeksi jätin auton Kärkänkadulle. Sieltä on pitkä matka kävellä huonolla lonkalla.

Pysäköintiaikoja on jo rajattu. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Eläkeläinen kohtaa pysäköintiongelman myös Uskelan kirkon hautausmaalla käydessään.

– Sain viimeksi autoni kirkon edustalle, mutta silloinkin monta autoa kävi turhaan pyörähtämässä kirkon pihalla.

Eläkeläinen suunnittelee puuttumista tilanteeseen anarkistisin ottein.

– Voisin järjestää hautausmaalle eläkeläisten nyyttikestit, jonne me kaikki saapuisimme autoilla varhain aamulla. Olisi lysti katsella, kun nuoret uroot kiertävät mäkeä autoillaan!

15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Maija
5 kuukautta sitten

Kuvastaa paljon Salon tapaa toimia. Keskustan parkkivalvonta on nolla. Torilla ei siis tarvitse tänäkään kesänä vain piipahtaa äkkiä marja- ja muilla ostoksilla, kun ne parkkiruudut ovat varattu samoille autoille ilman aikarajaa.

Markettien edustoilta saa onneksi jo muutakin kuin mansikoita.

Lissu
5 kuukautta sitten
Reply to  Maija

Koko torin toiminta kahviloita myöten on outoa. Kahviloiden pöydän voi varata yhdellä kahvikupposella koko iltatorin ajaksi. Olen 35 vuotta seudulla asunut, enkä minkään torin tapahtuman aikaan ole kahvilasta paikkaa löytänyt. Samat ihmiset istuvat siellä päivästä ja viikosta toiseen jumittamassa.

Kerran pari olen kahvit ja munkit ostanut ja nautiskellut ne likaisen roskiksen kannen päällä. Pitäisikö kahviloiden istuimille laittaa parkkikiekkosysteemi? Maksimi-istunto 30 minuuttia.

Ryystöä tassilta
5 kuukautta sitten
Reply to  Lissu

Kysyt torilla vain kohteliaasti, että kun herralla tai rouvalla on kaffekuppi jo tyhjä, niin pääsisikö maksanut asiakas istumaan. Lisätehoa tulee kummasti, kun alkaa vielä luetella vaivojaan.

Parkkipaikkaongelma ollut aina
5 kuukautta sitten

Naurettavaa, kun sairaat laitetaan kävelemään. Yleensä sairaalassa käydään, kun on joku vika. Silloin ei ole kiva, kun joutuu jättämään auton kauas ja sitten kiivetä vielä mäen päälle.

Jotain pitäisi asialle tehdä. Ehkä joku kyyditys parkkipaikalta mäen päälle? Siinä olisi jollekin hyvä kesätyö.

Markku
5 kuukautta sitten

Taksi?

Epäilijä
5 kuukautta sitten
Reply to  Markku

Kela-kyytiä ei taida saada, jos asuu julkisen liikenteen alueella. Että bussipysäkille taksi odottamaan?

MDI
5 kuukautta sitten
Reply to  Epäilijä

Kela-kyydin saa, jos potilaan kunto sitä edellyttää. Asuminen julkisen liikenteen alueella ei poista oikeutta Kela-kyytiin.

Jokke
5 kuukautta sitten

Jos olisi rahaa rajattomasti, niin voisi hakea jokaisen sairaan kotoa kullatuilla vaunuilla. Mutta kun ei ole. 10-20 vuoden kuluttua meistä jokainen maksaa hommat vakuutuksilla niin kuin tuolla Amerikassa, ja sitten on köyhille omat ylijäämälääkärit.

Keijo K.
5 kuukautta sitten
Reply to  Jokke

Asenne on hyvä ollakin kova muita kohtaan, kun itsellä riittää vääntöä ja on hyväkuntoinen. Silti viemässä niitä vähiä parkkipaikkoja huonompikuntoisilta?

Kuntalainen K
5 kuukautta sitten

Jo pelkästään se on ongelma, että pääsisäänkäynti on välillä niin sumpussa, ettei liikuntarajoitteista läheistä pysty edes tuomaan autolla pääovelle vaikka kuinka haluaisi viedä auton sitten kauemmas parkkiin. Käynti vaatii aina varautumaan ylimääräiseen liikenteelliseen ajanhukkaan.

Olli
5 kuukautta sitten

Kun parkkeeramisesta puhutaan, niin voisiko joku kertoa, miten auton saa Helsigintiellä välillä Horninkatu-Salonkatu parkkiin ajosuuntaan nähden vasemmalle puolelle ilman, ettei ylitä sulkuviivaa. Tämänlaisia pysäköintejä näkee kyseisellä katuosuudella jopa aika usein. Poliisia ei asia kiinnosta päätellen ohiajavasta poliisiautosta, mistä pysäköintiin ei puututtu.

Pysäköinti yleensäkin Salossa on täysin säännöistä piittaamatonta, voisikohan sitä jotenkin valvoa?

Epäilijä
5 kuukautta sitten
Reply to  Olli

Kässärikäännöksellä?

Parkkeeraaminen Salon keskusta-alueella on ongelma. Jos haluaa asioida ohimennen nopeasti, niin yleensä sekä torin että kivijalkakauppojen edustaruudut ovat täynnä.

Jos taas on aikaa, niin parkkeeraaminen ei ole ongelma. Paitsi niille, jotka varaavat ruudut niin sanotusti yliajalle. Keskustan alueella on parkkikiekkoruutuja rajatulla ajalla. Ongelma muodostuu siitä, että parkkiaikoja ei valvota.

Sairaalanmäellä taas parkkeeraaminen on oikeasti hankalaa. Olisi hienoa, jos Paikku liikennöisi vaikka jollain pikkubussilla linja-autoaseman ja sairaalanmäen väliä. Linjurissa yleensä on parkkitilaa.

Olli
5 kuukautta sitten
Reply to  Epäilijä

Valitetttavasti se kässärikäännös ylittää sen sulkuviivan, muuten kyllä oiva ehdotus.

Turkulainen
5 kuukautta sitten
Reply to  Olli

Salossa on ihana käydä ostoksilla, kun pysäköinninvalvoja ei juokse sakottamaan pysäköintilippua hakiessa niin kuin Lohjalla. Mutta kesäisin ei torilla voi käydä. Samat autot parkissa puoli päivää, hae siinä sitten marjat, perunat ja kukkaset ja kalat.

Lisää invapaikkoja on pyydetty, mutta ei saatu. Eikä kukaan valvo, kuinka kauan niissä parkkeerataan, puhumattakaan, kuka niihin parkkeeraa. Syysmarkkinapäivinä on syytä pysyä kaukana torista, samoin iltatoripäivinä, kun invapaikat ovat täynnä myyjien autoja.

Autossamme on kaksi huonosti kävelevää. Sairaalaan on aina päässyt hyvin, samoin kirkkoon.

Parannusta toivoen
5 kuukautta sitten
Reply to  Turkulainen

Käsittääkseni tämä juttu koskee sairaalanmäen pysäköintiä. Kuukauden sairaalassa omaistani katsomassa käyneenä voin kertoa, että parkkipaikan saaminen siellä on yhtä painajaista, varsinkin huonojalkaiselle.

Mäellä ei paikkoja riitä, ylämäki ja varsinkin alamäki takaisin on huonopolviselle kivulias reissu.