Rukilla kehruuta ja kaarnaveneiden veistelyä Honkalan talossa – lapsiperheille suunnattu osallistava näyttely vie aikamatkalle 120 vuoden taakse

0
Honkalan museo on 1900-luvun alun punainen kodinomainen mökki. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Muurlan kotiseutumuseoon, Honkalan taloon, avataan heinäkuussa teemanäyttely Arjen askareita.

– Erityisesti ajatuksena on nyt tarjota lapsille ja nuorille museokäynti, jonka aikana on jotakin mielenkiintoista tekemistä, kertoo Muurlan kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Hanna-Maija Saarimaa.

– Aikuiset voivat toki yhtä hyvin tulla esimerkiksi jauhamaan kahvipapuja kahvimyllyllä. Kahvipavuista lähtevä tuoksu on huumaava, jos kahvista pitää.

Tänä kesänä näyttelyssä pääsee tutustumaan perinteisiin, noin sadan vuoden takaisiin arkielämän töihin. Kahvipapujen jauhamisen lisäksi museoon voi tulla kokeilemaan alpakanvillan karstaamista, polkemaan rukkia ja kehräämään lankaa. Villalangasta pääsee myös tekemään lankatupsuja.

Halutessaan voi linkkuveitsellä veistää kaarnaveneitä. Männyn- ja kuusenkävyistä voi kyhäillä esimerkiksi käpylehmiä. Pahvista saa taitella museorakennuksen pienoismallin talon kuvan mukaisesti.

– Lakanoiden mankelointia voi myös kokeilla. Piharakennuksessa on lisäksi pesupunkka, jossa pääsee hinkkaamaan pyykkiä pesulautaa vasten, Saarimaa sanoo.

Idea näyttelyyn lähti liikkeelle Saarimaan mukaan viime kesänä, kun Honkalan talon kävijöille rukilla kehruuta oli näyttämässä Henna Moilanen. Moni museokävijä oli kiinnostunut kokeilemaan kehräämistä myös itse.

– Kävin tuolloin kesällä Porissa eräässä museossa. Siellä oli kävijöitä aktivoiva näyttely. Tästä ajatus sai lisäksi pontta järjestää vastaavanlainen Muurlaan. Honkalan talossa on paljon museoesineitä, joihin ei saa koskea, mutta käyttöesineet ovat käytettävissä.

Saarimaa täsmentää, että tänä kesänä Moilanen on todennäköisesti paikalla ohjastamassa kehruuta satunnaisesti. Museonvalvojat opastavat muiden töiden tekemisessä.

Ukrainan pakolaisille tarjotaan myös käyntimahdollisuutta.

– Ukrainasta tulleet lapset ovat tervetulleita. Jos jokin yhteyshenkilö löytyy, minun kanssani voidaan sopia myös heidän museovierailuista, Saarimaa tähdentää.

Museota ylläpidetään talkoovoimin.

– Olemme juuri vasta ehtineet siivota taloa. Näyttely tulee olemaan heinäkuussa, jotta se saadaan koottua vapaaehtoisvoimin ylläpidettyyn museoon.

Museosta löytyy vuosittain vaihtuvan teemanäyttelyn lisäksi perusnäyttely. Museon teemanäyttely aukeaa tänä kesänä 3.7. ja on auki kesäsunnuntaisin aina 28.8. asti kello 13–15. Sisäänpääsymaksu on vapaaehtoinen.

Honkalan talo sijaitsee Muurlan urheilukentän kupeessa, osoitteessa Muurlantie 134. Se on toiminut kotiseutumuseona jo vuodesta 1989.