Salo ei myy Klippulaa – valtuutetut kehuivat kilpaa merenrantapaikan mahdollisuuksia

13
Salo ei myy Klippulaa. Rantapaikan puolesta puhuttiin kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina.

Salon kaupunginvaltuusto poisti Klippulan myytävien kiinteistöjen listalta. Kevään aikana käyty keskustelu merenrantakiinteistön tulevaisuudesta sai ainakin väliaikaisen päätöksen.

Valtuuston kokouksessa esitettiin maanantaina näkemyksiä Klippulan ainutkertaisuudesta ja tarpeellisuudesta. Puhuttiin yhteisöllisyydestä, osallistamisesta ja kaikkien oikeudesta päästä veden äärelle.

Pari muunkinlaista puheenvuoroa kuultiin. Myynnistä poistamista ei vastustettu, mutta keskustalaiset halusivat vuoden 2023 talousarvion yhteyteen arvion kiinteistön korjaustarpeista, käyttötarkoituksesta ja korjausten jälkeisestä vuokratasosta.

Keskustan ryhmä sai tukea kokoomuksesta. Johanna Riskin (kesk.) tekemä ponsi kaatui kuitenkin äänin 36–15.

Pekka Salomaa (kesk.) sanoi, että Klippula ei itsessään ole suuren suuri asia, mutta kaupungilla on melkoinen määrä kiinteistöjä, joista pitäisi pitää hyvää huolta.

Salomaa kirjoitti kesäkuun alussa Salon Seudun Sanomien mielipideosastolla, että ”olisi paljon helpompi kannattaa Klippulan pitämistä kaupungilla, jos edessä olisi selvä näkymä, ketkä sitä aikovat käyttää, mistä vastaisi kaupunki ja mistä eri käyttäjät – kuten yhdistykset – sekä miten paikoista pidettäisiin huolta”.

– Jos kaupungilla on keskeinen asema, on pidettävä selvä raja kaupungin ja yksityisen toiminnan välillä, hän sanoi kokouksessa.

– Milloin olemme unohtaneet lapsemme ja nuoret ja että kaupunki on heitä varten? Olemme leikanneet muun muassa kesäleiritoiminnasta. Samalla olemme huolissamme, miten saamme kopin nuorista, joilla menee vähän huonommin, sanoi Sanna Lundström (kok.).

Salolla on Leirisalon leirikeskus Kemiönsaaressa. Lundströmin mukaan siellä on kaupungin leirejä vain kesäkuussa.

– Eli melko vähän.

– Klippula on oiva paikka kaupungin leireille, joita voi järjestää myös Leirisalossa. Voimme myös tarjota yhdistyksille mahdollisuutta järjestää leirejä lapsille ja nuorille.

Särkisalossa sijaitsevan Klippulan puolesta SSS:n mielipidesivulla kirjoittanut Timo Lähteenmäki (vas.) sanoi, että yksi syy Klippulan vähäiseen käyttöön on ollut, että paikkaa on pidetty piilossa.

– Tämän kesän kaikki viikonloput on kuitenkin varattu, ja arkipäivillekin on varauksia, hän tiesi.

Opetuslautakunta ja vapaa-ajanlautakunta eivät kysyttäessä löytäneet Klippulalle käyttöä.

– Tavallaan ymmärrän sitä, koska ajatus on ollut, että Klippula myydään.

Lähteenmäki uskoi, että ainutlaatuiselle paikalle löytyy paljon käyttöä.

Myös Osmo Fribergille (ps.) sopi, että Klippulaa ei myydä.

– Vuokrakäytäntöjä pitää tarkentaa. Yhden viikon vuokraus on muilta käyttäjiltä pois. Pitää myös kertoa selvemmin, mitä ja miten Klippulaa voi vuokrata.

Liike nytin Mika Nummenpalo sanoi, että Klippulasta voi kehittää upean paikan ilman, että tarvitsee käyttää paljon rahaa. Klippula on hänestä tärkeä työkalu, kun parannetaan salolaisten yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.

– Urheilukalastajat ovat yksi vaihtoehto Klippulan kehittäjänä, Nummenpalo sanoi.

Salon urheilukalastajat järjestää Klippulassa leirejä nuorille.

Saku Nikkanen (sd.) totesi, että Klippulan tulevaisuus on saanut suuret mittasuhteet, vaikka asia on kaupungin kannalta pieni.

Nikkanen on kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

– On myös totta, että käytännössä kaikki hyväksyivät Klippulan myyntilistalle. Siinä on aihetta pienehköön itseruoskintaan.

Nikkanen sanoi, että kaupungin monista rantakohteista ja niiden käyttötarkoituksesta on tehtävä kokonaisarvio – myös siitä, miten käyttäjät voivat tuoda niille lisäarvoa.

– Salon urheilukalastajien merkitys Klippulassa on kasvanut. Yhdistys tarjoaa neljä maksutonta leiriä. Kolmas sektori hoitaa hyvin leiviskänsä.

Klippulan toimintakulut olivat viime vuonna vajaat 12 000 euroa ja tulot runsaat 2 000 euroa.

Jerina Wallius (ps.) puhui kaupungin velvollisuudesta:

– Meidän jos jonkun on pidettävä huolta, että kaikilla salolaisilla lapsilla on mahdollisuus päästä veden äärelle. Jos myymme rantoja, emme saa niitä takaisin.

Anna Härrin (vihr.) mielestä merenrantakaupungissa pitää kaupunkilaisille mahdollistaa pääsy merelle.

Jarkko Anttila (sd.) vertasi Klippulaa Vuohensaareen.

– Klippulasta voisi kehittää yhteisen yhteisöllisen tilan niin, että kaupunki luo infran ja ottaa yrittäjät parantamaan olosuhteita ja kehittämään toimintaa.

Anttila muistutti, että Vuohensaaren kehittämiseen on varattu 350 000 euroa.

Kalle Räike (kok.) puolestaan näki Klippula-keskustelussa yhteneväisyyttä osallistavan budjetoinnin kanssa.

– Pienillä summilla voidaan saada paljon aikaan ja sitouttaa kaupunkilaisia. Klippulan tulevaisuus on saanut salolaiset puntaroimaan kaupungin tehtäviä.

Stina Siikonen (kok.) halusi seinien sijasta kiinnittää huomiota nuoriin.

– Miten tulevaisuudessa huolehditaan kuntalaisten hyvinvoinnista, siinä täytyy olla kunnianhimoinen. Klippula voi olla osa toteutusta.

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mietin vaan
21 päivää sitten

Jos Leirisalossa on kaupungin leirejä vain kesäkuussa, miksi sinne ei voi järjestää leirejä myös heinäkuussa? Ai niin, kaupungin työntekijät ovat silloin lomalla kaikki. Mutta mistä saadaan kesäkuussa työntekijät sekä Leirisalon ja että nyt myös Klippulan kesäleirille, kun sinne myös näitä leirejä halutaan? Eli tuplaresurssit tarvitaan.

Vai luovutaanko nyt sitten Leirisalosta, kun Klippulaa ei myydä? Ajateltiinko nyt varmasti ihan loppuun asti?

Maija
20 päivää sitten
Reply to  Mietin vaan

Olisi vaikka koulunkäyntiavustajille töitä leireillä. Samoin niille opettajille, jotka ovat pätkäsopimuksilla. Jos joku nuorisotyöntekijä tarvittaisiin, niin ei kai se siihen kaadu, että ”kaikkien pitää saada lomailla heinäkuussa”?

Työpaikoilla työnantaja on se, joka määrittelee loman ajankohdan. Työntekijä voi esittää toivomuksia.

Aitoja tekoja ja asiallista keskustelua
20 päivää sitten
Reply to  Maija

Toivottavasti teillä on käytössä faktatietoa, kun kirjoitatte työntekijöiden työjärjestelyistä, lomista ja niihin liittyvistä toiveista. Tiedätte myös varmasti, miten rajalliset esimerkiksi nuorisotyön resurssit ovat. Mikään toiminta ei tapahdu itsestään ja erittäin harvoin ilman kustannuksia.

Olette varmasti myös leirien järjestämisessä konkareita ja tiedätte, mitä laadukkaan leiritoiminnan järjestäminen vaatii. Kaupunki on viimeisten vuosien aikana erittäin tehokkaasti karsinut lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvistä resursseista, ja kuitenkin kunnalle on tullut lisävelvoitteita.

Mikäli aidosti halutaan huolehtia lasten ja nuorten hyvinvoinnista, tulee sen näkyä aitoina tekoina ja perusteltuina ratkaisuina ja ennen kaikkea asiallisena keskusteluna.

Maija
20 päivää sitten

Käsittääkseni päätös säästää Klippula tarkoittaa myös parempaa panostusta lapsiin ja nuoriin.
Odottelemme päättäjiltä siis jatkossa kunnollista panostamista.

Kuntaliitoksen jälkeen on tosiaan karsittu paljon, mm. kielileirit, joilla oli muistaakseni ystävyyskuntien nuoria mukana.

Nykypäivää
20 päivää sitten

Tulossa olevat vaalit heiluttavat taas valtuutettuja.

Tyytyväinen
20 päivää sitten

Hyvä, ettei myydä. Nämä komeat merenrantakohteet tuppaavat myytäessä menemään pilkkahintaan paikallisille sijoittajille, kun yksityisen ihmisen kesämökeiksi ne ovat liian suuria.

Kaupunki on paras omistaja. Silloin mahdollisimman moni pääsee nauttimaan kohteesta edullisesti tai maksutta.

Mietin vaan
20 päivää sitten
Reply to  Tyytyväinen

Montako kuntalaista sinne kesässä ehtii, jos perhe vuokraa sen viikoksi? Menevätkö yksityishenkilöt yhdistysten edelle, ja kuka sen päättää? Jos yhdistykset pyörittävät toimintaa kaupungin vuokratiloissa, katsotaanko sen olevan kuntalaisten etu?

Urpo
20 päivää sitten
Reply to  Mietin vaan

Kun nyt tietoisuus paikasta on kaikilla olemassa, varmaan pari vuotta on hyvä aika kerätä kokemuksia. Sitten kysymyspatteriisi voidaan vastata. Myynnillä tuskin on mikään kiire.

Mietin vaan
20 päivää sitten
Reply to  Urpo

Näin varmasti. Ja tietenkin vastaus tarvitaan siihenkin, että häiritseekö markkinoita, jos vuokraustoiminta on laajaa. Jäädään nyt seuraamaan sitten, mitä tämän kanssa tekevät.

Kilpailu on hyvästä
20 päivää sitten
Reply to  Mietin vaan

Mitähän markkinoita laaja vuokraustoiminta häiritsee? Paremminkin tervehdyttää. Lisääntyvä tarjonta tuo kuluttajille keskenään kilpailevia vaihtoehtoja, mikä puolestaan tarkoittaa edullisempia hintoja.

Näin asiat hoituvat
20 päivää sitten

No, voisiko tätä Klippulaa hieman saneerata? Tehdä mökittömille kaupunkilaisille mahdollisuusen viettää lomaa.

Saneerataan lomahuoneistoiksi, ei mitään kolhoosimajoitusta vaan yksityishuoneita.

Mä vaan
20 päivää sitten

Tuo on idea jota kannattaisi jatkojalostaa.

Mietin vaan
20 päivää sitten

Niin no, ja sinne sitten aina eksyy joku kenellä tapa rentoutua ja lomailla on eri kuin muilla ja sitten on paha mieli kaikilla. Ei ole helppoa ei.