Salolaistaiteilijan tekstiilit Turkissa – Lotta-Pia Kallio tuo naisten asemaa esille kansainvälisessä näyttelyssä Ankarassa

0
Ensin Lotta-Pia Kallio empi osallistumista Turkissa pidettävään näyttelyyn, mutta totesi sen olevan tärkeää naisten aseman esille tuomiseksi sikäläisessä yhteiskunnassa. Kuva: Muse Contemporary

Salolainen kuvataiteilija Lotta-Pia Kallio osallistuu kutsuttuna kansainväliseen nykytekstiilitaiteen näyttelyyn Turkissa. Ankaran Cermodern-museoon on koottu tekstiilitaiteen näyttely, jossa on mukana tekijöitä Ranskasta, Italiasta, Hollannista, Etelä-Afrikasta, Espanjasta, Ruotsista ja Turkista. Kallio edustaa Suomea kahdella teoksellaan.

Turkin yhteiskunnallinen tilanne sai Lotta-Pia Kallion empimään osallistumista.

– Lopulta kuitenkin koin tärkeäksi näyttelyn, jossa tuodaan esille naisten asemaa. Tekstiilitaide on Turkissa vielä marginaalista, hän huomauttaa.

Kaikki näyttelyyn kutsutut taiteilijat ovat naisia. Kalliolta on esillä installaatio Rajapyykit sekä sekatekniikalla toteutettu tekstireliefikokonaisuus Mind of Matter.

Lotta-Pia Kallio on tehnyt isovanhempiensa elämäntarinaan perustuvan installaationsa Rajapyykit kierrätys- ja perintötekstiileistä. Installaatioon on käytetty kuvansiirtoa ja kirjontaa. Kuva: Lotta-Pia Kallio

Installaatiossaan Rajapyykit Lotta-Pia Kallio on käyttänyt kierrätys- ja perintötekstiilejä sekä kuvansiirtoa ja kirjontaa.

– Se perustuu isovanhempieni elämään Karjalasta evakuoituna tuoreena avioparina. Vanhat kirjeet, valokuvat ja vaatteet kertovat tarinaa kotirintaman naisista, jotka yrittävät pitää asiat kasassa samalla kun he ovat huolissaan aviomiehistään, Kallio kertoo.

– Isoäitini oli ripustamassa pyykkejä narulle, kun sotilaat tulivat kertomaan, että hän on viimeinen siviili saarella. Kaikki muut oli evakuoitu, sillä vihollinen oli jo saaren toisella puolella. Isoäiti joutui jättämään pyykit narulle ja pakenemaan kahden pienen lapsensa kanssa meren yli mantereelle Viipurin Uuraan.

Lotta-Pia Kallio on tyytyväinen siitä, että näyttelyn teokset ovat herättäneet katsojissa tunteita. Taustalla työ Mind over Matter. Kuva: Muse Contemporary

Lotta-Pia Kallio muistuttaa, että tytöt kohtaavat ristiriitaisia odotuksia ympäröivän yhteiskunnan taholta. Tyttöihin ja naisiin kohdistuu yhä voimakkaita odotuksia tietynlaisesta käyttäytymisestä.

– Sukupuoliroolit ovat vapautuneet, mutta niiden taustalla vaikuttavat vanhat mallit: tyttöjä ja poikia kasvatetaan ja katsotaan edelleen eri tavalla, Kallio toteaa.

Hän käsittelee ongelmaa muun muassa tekstiilireliefityössään Mind over matter. Englanninkielinen sanonta tarkoittaa tilannetta, jossa mieltä hallitaan tahdon voimalla.

– Aina tahdonvoima ei riitä tai se on liikaa kehollemme. Kun stressi pysyy ja kasvaa, eivät fysiologiset reaktiot laannu. Aivot saavat keholta toistuvia viestejä uhkaan varautumisen tarpeesta, vaikka varsinaista vaaraa ei enää olisikaan. Se voi aiheuttaa paniikkikohtauksia ja ahdistusta, Kallio toteaa.

Toukokuun viimeisenä sunnuntaina avattu näyttely päättyy 12. kesäkuuta. Näyttely on saanut Ankarassa paljon positiivista huomiota.

– Avajaisissa ihmiset olivat hyvin kiinnostuneita teoksista, ja ne tuntuivat koskettavan useaa katsojaa yllättävän paljon, Kallio iloitsee.