Salon A-klinikka avaa uuden hoitolaitoksen – rakennus nousi moduuleista muutamassa viikossa

0
Vain verhot enää puuttuivat huoneista torstaina. A-klinikan palveluesimiehet Elisabeth Mäentausta (vas.) ja Emma Toivonen naurahtivat, että nekin tulevat Salosta. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon A-klinikka saa uusia tiloja. Ensimmäiset asiakkaat muuttavat ympärivuorokautiseen laitoskuntoutukseen Kalkkitiellä jo ensi viikolla. Moduuleista rakennetussa talossa on 21 hoitopaikkaa.
– Hieno uusi yksikkö, jossa on huipputilat, palveluesimies Elisabeth Mäentausta A-klinikalta iloitsee.

Pari miljoonaa euroa maksanut rakennus pystytettiin perniöläisen Teijo-Talot Oy:n moduuleista muutamassa viikossa. Uudisrakennuksen tieltä purettiin kaksi vanhaa ja huonokuntoista parakkia, joissa epäiltiin sisäilmaongelmia.

– Moduulit tulivat pihaan huhtikuun lopulla, ja nyt pytinki on jo auki. Se on hyvä lisäarvo, että saatiin eurot jäämään Salon seudulle, A-klinikkasäätiön kiinteistöpäällikkö Vesa Peräjärvi kehuu.

Uuden yksikön valmistuminen tiesi sitä, että A-klinikka lopetti kuntouttavan hoidon Someron Louhelassa toukokuun lopussa.

Parinkymmenen neliön huoneista puuttuivat torstaina enää verhot, kun Elisabeth Mäentausta ja palveluesimies Emma Kosonen esittelivät 765 neliön rakennusta. Verhotkin tulevat Mäentaustan mukaan Salosta.
– Vanhoissa asuntolaparakeissa ei olisi enää voinut jatkaa. Ne oli purettava, mutta samaan aikaan oli turvattava päihdekuntoutus, Mäentausta korostaa.

A-klinikan palveluesimiehet Emma Toivonen (vas.) ja Elisabeth Mäentausta kiittelevät uudisrakennuksen toimivuutta. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Parakeissa asuttiin vielä tammikuussa, kunnes piti aloittaa purku- ja paalutustyöt uutta kiinteistöä varten. Asiakkaat asuivat toisaalla vain nelisen kuukautta.
– Nyt on tilavat yhden hengen huoneet, joissa on oma vessa ja suihku. Asiakkaat toivovat yksiöitä, että he saisivat olla rauhassa.

Koko rakennus on esteetön, ja tilat on mitoitettu pyörätuoleille. Uudisrakennus helpottaa myös valvontaa. Öisin on töissä yksi hoitaja, kameravalvontaakin on lisätty.
Kaikki paikat eivät täyty salolaisista ja somerolaisista. Mäentaustan mukaan asiakkaita tulee enenevästi muista kunnista.

A-klinikkasäätiö hallinnoi eteläisessä Suomessa joukoittain kiinteistöjä vanhasta kansakoulusta päihdesairaalaan. Somerolla säätiö omistaa vanhan maatalon, jossa vielä toukokuussa toimi A-klinikan 11-paikkainen päihdekuntoutusyksikkö. Kiinteistön mahdollisesta jatkokäytöstä neuvotellaan parhaillaan.
– Jonkinlainen toiminta siellä todennäköisesti jatkuu, Vesa Peräjärvi sanoo.
Henkilöstö on siirtynyt töihin Somerolta Saloon.

– Tämä on ensimmäinen rakennus, joka rakennetaan suoraan A-klinikan tarpeisiin. Moduulit on suunniteltu meitä varten, ja hienous on se, että rakennus taipuu moneksi, Peräjärvi kertoo.
Käytävät on levennetty sairaalasänkyjen liikuttelua ajatellen, ja oviaukoissa on varauduttu siihen, että niitäkin voidaan leventää. Jokaisessa huoneessa on valmius minikeittiön asentamiseen jälkikäteen. Se mahdollistaa laitoksen muuntamisen jatkossa vaikka asumisyksiköksi.

Katoissa on tukirakenteet, joihin voidaan tarvittaessa kiinnittää kattonostin asiakkaiden nostamiseksi. Kahdessa huoneessa on valmiina lattiakaivo mahdollista sänkypesua varten.
– Mitään niistä ei tarvita tällä hetkellä, mutta mahdollisuus toiminnan muokkaamiseen on olemassa. Se antaa pelivaraa, Peräjärvi toteaa.

A-klinikkasäätiö päätti uudisrakennuksesta vuosi sitten. Moduulirakentaminen katsottiin nopeimmaksi ratkaisuksi, jotta asiakkaiden siirto muualle jäisi mahdollisimman lyhyeksi.
– Nyt pysyttiin sekä budjetissa että aikataulussa, Peräjärvi toteaa.
Rakennus koottiin yhdeksästä moduulista.