Salon sote-johtajan virka avaa ovia hyvinvointialueelle – valintatyöryhmä yksimielisesti Anneli Pahtan vakinaistamisen takana

0
54-vuotias oikeustieteiden kandidaatti Anneli Pahta asuu synnyinkaupungissaan Turussa. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Virkaa tekevää Salon sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajaa Anneli Pahtaa esitetään viran vakituiseksi haltijaksi. Viran täyttöä valmistellut ja kolme hakijaa tiistaina haastatellut työryhmä on esityksestään yksimielinen. Kaupunginhallitus päättää asiasta maanantaina.

Muun muassa Suomen sosiaali- ja terveysjärjestöjen katto-organisaatio Soste ry:n järjestöpäällikkönä ja Kemiönsaaren kunnanjohtajana työskennellyt Pahta valittiin viime vuoden alusta Salon sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajaksi. Virka piti täyttää määräaikaisena, koska Jussi Mattila oli valittanut virkasuhteensa purkamisesta.

Kaupunki päätyi purkamaan palvelussuhteen Mattilan koeajalla marraskuussa 2020. Turun hallinto-oikeus hylkäsi Mattilan valituksen tammikuussa, eikä korkein hallinto-oikeus (KHO) myöntänyt tälle valituslupaa. KHO teki ratkaisunsa tämän vuoden toukokuun alussa.
Anneli Pahtan valinta Salon vakituiseksi sote-johtajaksi turvaa hänen mahdollisuutensa hakea hyvinvointialueen virkoja sisäisessä halussa. Määräaikaisilla viranhaltijoilla ei ole tätä mahdollisuutta. Pahta toteaa haettavana olevan edelleen kiinnostavia virkoja.

– Meidän kokeneempien johtajien on hyvä hakea johtotehtäviin, kun uutta organisaatiota rakennetaan. Se on kaikkien etu, hän korostaa.

Työ- ja virkasuhteessa hyvinvointialueen kuntiin vuodenvaihteessa olevat siirtyvät vanhoina työntekijöinä hyvinvointialueelle.

– Kyseessä on valtava liikkeenluovutus, kun 23 000 ihmistä siirretään kunnista hyvinvointialueen palvelukseen, Pahta huomauttaa.

– Henkilökohtaisesti on iso ilonaihe, jos saan viran ja pääsen siirtymään porukan mukana. En ole ollut turhan päiten kaksoisroolissa rakentamassa sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaisuutta.

Parhaillaan Pahta työskentelee työajastaan 60 prosenttia Salon sote-johtajana ja 40 prosenttia hyvinvointialueen valmisteluorganisaatiossa hankejohtajana.

– Totta kai Salon kaupunkikin ajattelee tulevaisuutta, sillä kuntien sote-johtoryhmät muokkaantuvat palvelualuejaossa uudestaan, hän sanoo.

– On myös hyödyllistä, että johtajilla on monipuolista kokemusta. Itse olen toiminut johto- ja asiantuntijatehtävissä niin yksityisellä sektorilla ja järjestökentällä kuin valtiolla ja kuntapuolella.

Viran täyttöä valmistellut työryhmä haastatteli viidestä hakijasta Anneli Pahtan lisäksi kaksi, ja päätti, etteivät soveltuvuustestaukset ole tarpeen.

– Siitä on etua, että hyvinvointialueelle siirtyy henkilöitä, jotka tuntevat Salon kaupungin toimintaympäristön ja kehittämistarpeet, vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen toteaa.

Valintatyöryhmään kuuluivat Korhosen lisäksi Saku Nikkanen (sd.), Juhani Nummentalo (kok.), Ulla Huittinen (kesk.), Osmo Friberg (ps.) ja Kalle Tekkala (kd.).

Työryhmä toteaa ottaneensa esityksessään huomioon Pahtan koulutuksen, monipuolisen työkokemuksen ja hänen henkilökohtaiset ominaisuutensa sekä perehtyneisyytensä Salon sosiaali- ja terveyspalveluihin ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valmisteluun ja uudistuksen täytäntöönpanoon.

Kaksi muuta haastateltua olivat Työterveys Wellamo Oy:n toimitusjohtaja Kirsi Korttila ja Kangasalan kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne.