Salon torin uusi huoltorakennus avautuu torstaina: komponenttien tuontiongelmat ovat viivästyttäneet rakennuksen käyttöönottoa

2
Salon kaupungin talonsuunnitteluarkkitehti Tommi Kaarto ja talomestari Oskari Kauko uuden huoltorakennuksen edustalla. Kuvat: Luna Lavonen.

– Torin huoltorakennus avataan torstaina niillä puutteilla mitä toistaiseksi löytyy, toteaa Salon kaupungin talonsuunnitteluarkkitehti Tommi Kaarto.

Salon torin uuden huoltorakennuksen teknisiä järjestelmiä on jouduttu odottamaan poikkeuksellisen pitkään tämänhetkisestä maailmantilanteesta johtuen. Komponentteja puuttuu vielä. Ovien sähköisiä moottorilukkoja odotetaan saapuviksi.

– Vessat saadaan kuitenkin torstaina käyttöön. Ne tulevat olemaan auki torin aukioloaikojen mukaisesti. Öisin ne ovat kiinni, Kaarto kertoo.

– Toivomme hartaasti, että huoltorakennuksesta tulee olemaan apua ja helpotusta. Moni on jo käynyt tässä vähän väliä kyselemässä, koska sisälle rakennukseen oikein pääsee.

Myös uusi infopiste siirtyy pian vanhasta huoltorakennuksesta uuteen. Infohuoneesta on tehty viihtyisä vaaleilla pinnoilla ja suurilla ikkunoilla, jotka päästävät luonnonvaloa sisään.

Huoltorakennus on suunniteltu niin, että infopiste löytyy julkisivun puolelta. Wc-tilat ovat torin ympyräparkin puolella.

Talon edustalta ympyräparkin puolelta löytyy wc-tilat ja inva-pysäköinti. 

Alun perin rakennuksen oli tarkoitus valmistua jo toukokuussa. Viivästyminen johtui komponenttipulasta sekä urakkalaskennan ja päätöksentekokokousten aikatauluttamisen yhteensovittamisesta. Kokouksessa päätettiin rakennuksen avajaispäivämäärä.

Rakentaminen on sujunut aikataulun mukaisesti maailmalla vallitsevasta materiaalipulasta huolimatta.

Koko rakennusprojektiin on käytetty aikaa noin puoli vuotta, joulukuun alusta kesäkuun loppupuolelle. Rakennukseen asennetaan vielä viimeisiä kattopaneeleita ja ruuvaillaan osia kiinni.

– Betonilattian kuivumiseen varattu aika oli lyhyt. Saimme laatat hienosti kuiviksi hyvissä ajoin, sanoo Salon kaupungin talomestari Oskari Kauko.

Vessojen vieressä kulkevan käytävän molempiin suuaukkoihin asennetaan portit, jotka suljetaan aina yön ajaksi. Näin estetään ylimääräisten vieraiden norkoilu.

– Päivisin ihmiset pääsevät kulkemaan käytävän läpi. Tällöin vessojen puolelle ei tarvitse kiertää rakennuksen ympäri, Kaarto sanoo.

Naisten wc-tilat. 

Kaukon mukaan urakoitsijan kanssa toimiminen on sujunut mukavasti.

– Materiaalien saatavuusongelmista ja pitkistä toimitusajoista huolimatta olemme hyvällä yhteistyöllä saaneet työmaan etenemään ilman viiveitä. Pääurakoitsijan puolelta töissä on ollut kolmesta viiteen ammattitekijää, sekä LVIS- ja muut erikoisalojen aliurakoitsijat.

Salon keskustavisiossa 2025 uudesta huoltorakennuksesta on ollut hahmotelma. Kaarto on suunnitellut huoltorakennuksen keskustavision luomien reunaehtojen mukaan.

– Punaiset väripinnat huokuvat samanhenkisyyttä torin esiintymislavan kanssa. Muutoin harmaanvihreä talo henkii alisteisuutta ja vaatimattomuutta lavaan nähden, Kaarto tähdentää.

Hän on suunnitellut myös wc-tilojen edustalla olevan istutusten kanttikivetyksen. Kaupunginpuutarhuri Matti Nikander on kaavaillut istutukset.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tavis torilta
7 päivää sitten

Miten eka kertaa Saloon tuleva löytää infopisteenne, ellei ole vihreää I-pisteen logoa näkyvässä paikassa?

Etsivä
7 päivää sitten

Ei ainakaan värillä kukkoile ko.rakennus. Ennemmin näyttää roskienkäsittelylaitokselta.
Oliskohan siitä saatu iloisemman värinen vaikka maalilla…nyt on melko masentavan värinen koppi.