Salon uusi poliisiasema tähtää ekologisuuteen ja joustavuuteen

3
Salon uusi poliisiasema rakennetaan Sokerisillan tontille Tehdaskadulle, osoitteeseen Tehdaskatu 34–40. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Vetäytymistiloja, hiljaisia huoneita, uusiokäyttöisiä rakennusmateriaaleja ja aurinkopaneeleja. Muun muassa näitä komponentteja Salon uusi poliisiasema tulee suunnitelmien mukaan sisältämään.

Sokerisillan tontille nouseva asema toteutetaan rakennuttajana toimivan Senaatti-kiinteistöjen ja Poliisihallituksen yhdessä laatiman poliisitalokonseptin mukaisesti.

Moduulirakenteisen aseman tiloista tehdään muuntojoustavat, jotta tulevaisuudessa niitä voi helposti muokata poliisitoiminnan muutostarpeiden mukaan. Henkilöstön työtilat tukevat uusien työtapojen käyttöönottoa, vuorovaikutusta ja poliisitalon toimintoja, Senaatti-kiinteistöjen tiedotteessa todetaan.

Monitilaympäristössä jokainen voi valita tarpeisiinsa sopivan tilan työskentelyyn. Muokattavuuden lisäksi uuden aseman lähtökohtina ovat työntekijöiden turvallisuus ja terveellisyys.

Salon nykyinen poliisiasema sijaitsee Kirkkokadulla. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Aseman rakentamishankkeessa pyritään myös ympäristöystävällisyyteen. Tiedotteen mukaan ”tavoitteena on pienentää hiilijalanjälkeä 25 prosentilla tavanomaiseen tasoon nähden”.

Rakentamisessa käytetään mahdollisuuksien mukaan uusiomateriaaleista tehtyjä vähähiilisiä rakennusmateriaaleja. Aurinkoenergiaa hyödynnetään asentamalla aurinkovoimala rakennuksen katolle. Lisäksi uudisrakennuksen lämmitys- ja jäähdytysenergia tuotetaan pääosin itse.

Senaatti-kiinteistöjen hallitus teki maaliskuussa investointipäätöksen Salon uudesta poliisiasemasta. Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta taasen puolsi vuokrasopimusta päätöksellään, jonka se teki 9. kesäkuuta.

Kilpailutus rakentamisen palveluntuottajasta pyritään käynnistämään vielä kuluvan vuoden aikana.

Salon poliisin nykyiset toimitilat sijaitsevat Kirkkokadun virastotalossa. Valtiolla ei ole käyttöä Salon virastotalolle uuden poliisitalon valmistumisen jälkeen, minkä vuoksi sitä valmistellaan myyntiin.

Salon uusi poliisiasema

  • Valmistuu Sokerisillan tontille osoitteeseen Tehdaskatu 34–40.
  • Bruttoalaltaan noin 3000-neliöinen rakennus suunnitellaan Senaatti-kiinteistöjen ja Poliisihallituksen poliisitalokonseptin mukaisesti.
  • Kaikki Salon poliisiaseman nykyiset toiminnot ovat tarjolla myös uudella asemalla. Näihin lukeutuvat muun muassa lupapalvelut, rikostutkinta ja poliisivankila.
  • Rakentaminen alkaa alustavasti vuonna 2023. Rakennuksen kaavaillaan olevan valmis syksyllä 2024.
  • Hankkeen investointikustannukset ovat yhteensä noin 15 miljoonaa euroa.
  • Uuden poliisiaseman käyttöönotto voisi tapahtua suunnitelmien mukaan aikaisintaan vuoden 2025 alkuun mennessä.

Lähteet: Senaatti-kiinteistöt, SSS-arkisto

 

Juttua muokattu 10.6.2022 kello 12.23. Kieliasua selvennetty.

Juttua muokattu 10.6.2022 kello 13.48. Kieliasun selvennetty. Täsmennetty, että tämän vuoden aikana pyritään käynnistämään kilpailutus rakentamisen palveluntuottajasta.

Juttua muokattu 11.6.2022 kello 17.28: Saloon suunniteltu uusi poliisilaitos on tulossa Kirjolankadun ja Piiroisen tehtaan välissä olevalle tontille, eikä Salon sokeritehtaan entisen pääkonttorirakennuksen edustalle, kuten kuvasta saattoi päätellä.

 

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Armi von Harmi
7 kuukautta sitten

Turhaa touhua ja rahan menoa ja asukkaiden kiusaamista. Eikö poliiseista ole jo puolet siirretty Turkuun? Ennen kaikkea vanha rakennus keskustassa on paremmalla paikalla, ja on tarpeeksi tilaakin.

Jos konnilla pitää olla paremmat olot, ne voi viedä Saramäen vankilaan, ja turkulaiset hoitavat ne.

Ekologista ja ei
7 kuukautta sitten

Ekologisuus kuulostaa siltä, että maalämmitetyn uudisrakennuksen kalustona olisi jatkossa sähköautot ja polkupyörät.

Todellinen ekologisuus olisi sitä, että myös vanha poliisiasema purettaisiin maan tasalle eikä myytäisi sitä eniten tarjoavalle sijoittajalle, joka jatkaa massiivista lämmön ostamista vanhojen haperojen seinien sisälle.

Rainer
7 kuukautta sitten

Tutkintavangit pitää jo nyt lain mukaan siirtää seitsemän vuorokauden jälkeen poliisin kiinniottotiloista vankilaan.

Turun poliisiaseman sellit ovat luksusta verrattuna Salon kuluneisiin ja vanhanaikaisiin tiloihin.